Следвайте ни

Служебният кабинет не може да напомпа вот за протестните партии

Слави няма да свърши работа като премиер, срещата му със студенти беше нескопосано режисирана, казва политологът Любомир Стефанов

viber icon

 

- Г-н Стефанов, Служебният кабинет ще свали ли още от рейтинга на ГЕРБ? Ето сега МВР шефът обяви, че предстои разпит и на експремиера Борисов?

- Смятам, че тези действия само ще  мобилизират електората на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов изпадна в ситуация да  бъде функция на председателя си и в момента атаките  се разпознават от симпатизантите и гласоподавателите на ГЕРБ като опит за лично разчистване на сметки между президента Радев и експремиера.

Затова смятам, че разпитът само  ще покаже, че всичко е срещу Борисов лично и той ще излезе като мъченик в очите на тези, които му симпатизират открито или скрито.

Друг е въпросът, че това може би остава недостатъчно добре разказано от опонентите на Борисов - че тук не става дума за нищо лично, а за разпит на бивш премиер за неща, които са му се случвали в тази функция. Но понеже тоя разказ куца, излиза, че всичко е лично срещу Борисов.  И оттам тези, които го подкрепят, си казват: Не може да бият нашия човек!

- Последните социологически проучвания сочат, че "Има такъв народ" измества ГЕРБ от първото място за вота на 11 юли. Каква е причината за  тази промяна?

- Това е уловка в социологията. В момента може би става непрестижно да афишираш, че подкрепяш ГЕРБ, на която се създава негативен образ с критики и разкрития - оправдани или не. 

Не мисля, че очертаното първо място на ИТН се дължи на активиране на протестния вот, който в момента влиза косвено в руслото на управлението.

Първата позиция ще си остане неясна до финала, а реалната картина ще видим на изборите на 11 юли.

-  Как чистките и  хиперактивността на служебния кабинет, който отчете месец от дейността си, ще се отразят на предизборната кампания и резултатите от изборите?

- Неминуемо това е  разчитано като загрявка за  кампанията на президента Радев за втори мандат. Той вече получи номинация от коалицията на БСП. Очевидно е, че е пристрастен, колкото и да се опитва да избяга от това, не може. Въпросът е доколко министрите, назначени от него, си вършат работата като министри, а не като партийци, загряващи предизборната арена за  появата на своя лидер.

Засега служебният кабинет

успява като че ли в голямото си мнозинство да не залита в  партийни пристрастия.

Премиерът Янев с лаконичния си стил и с ключовите министри, които изважда на преден план за ключовите секторни политики - финансите, икономиката,  демонстрира експертиза.   

Но действията на служебния кабинет няма да напомпат автоматично вот за протестните партии.

Единственото нещо, което ще могат да вземат като сериозен аргумент и да го развяват като политическо знаме, е това, че ГЕРБ всъщност са управлявали държавата на тъмно от суверена.

И това може да бъде сърцевината на следващото управление, което да се предложи на хората като модел, като обществен договор: Ще управляваме държавата открито, пред всички!

- Как оценявате опита на Слави Трифонов да излезе от критикуваната роля на дистанциране  с проведената среща със студенти в Пловдив?

- Срещата в Пловдив беше доста нескопосано режисирана. Кадрите по медиите показваха хора с маски с логото на партията. Така че дотук със спонтанността!  Като преподавател мога да кажа, че никой от моите студенти не е отишъл  на тази обявена за национална среща. 

Колкото и да се опитват сценаристите и г-н Трифонов за изрежисират нещо спонтанно, не им се получава. Що се отнася до въпросите към младежите, по-добре да бяха мълчали.

Впрочем от

"Има такъв народ" първо се колебаят каква партия искат да бъдат и искат ли да бъдат партия.

Това е дилема на НДСВ отпреди 20 години. ИТН са на същото дередже в момента - нямат структури. 

Имат смислени хора, както се видя в парламентарната им група, но нямат свободата от партийното ръководство и лично от Трифонов да говорят по горещите теми. За съжаление, той лично и неговите най-близки хора бяха най-изненадани от резултатите на предишните избори.

А отговорността е колосална. Едно е 20 години от ефир да критикуваш всичко и всички, но съвсем друго е, когато трябва да действаш, след като  те посочи суверенът. 

Да кажем, че първия път е изиграл мълчанието стратегически. Но социологията показва сходни данни за следващите избори. Пак ли ще ходим на избори, ще ги въртим, докато получим 120 гласа?! Може и правнуците ни да не видят този момент!

- Можем ли да видим Слави Трифонов като премиер?

- Сакскобургготски 2 - гледали сме подобен сценарий.  Не смятам, че Трифонов  като премиер ще свърши работа, защото е фигура, която разделя, не обединява.    

 Може би той ще остане в телевизията и ще бъде сирена, която ще надува при неспазване на обещанията или изкривяване на направеното.

Сигурно изкушението е голямо за него, но трябва да е наясно, че неговата персона ще се окаже пречка.  Но може и да ни изненада.

-  Ако в следващия парламент партиите на протеста отново не получат нужното мнозинство, подкрепата на кои от старите играчи ще преглътнат най-лесно?

- Ако протестърите искат да конструират някакво мнозинство, ще трябва да преглътнат БСП. Ако ще карат на правителство на малцинството, не е задължително. Но ако ще си играят с БСП, би трябвало да го направят разумно,  за да ги обвържат  със сигурност, че няма да залитат отново в посока ДПС и ГЕРБ.

Факт е, че БСП, от една страна, е труден, но от друга - лесносмилаем политически съюзник

за партиите на протеста, защото е била в опозиция, макар беззъба, срещу управлението на ГЕРБ и Патриотите. Но БСП трябва да даде ясен сигнал, че нещата се променят, че няма уловки в договореностите.

ИНТ обаче трябва да разберат - не може да се отрича правото на никого да се изказва в парламента, да подкрепя нещо, което смята за смислено, само защото бил член на някоя партия - ГЕРБ или друга.   

-  Ще помогне ли критикуваната визита в Турция на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ на Българските патриоти да влязат в 46-ия парламент?

-  Това всъщност е въпросът за милион долара на следващите избори. Много е трудно да преценим дали става въпрос за некадърен превод, или е поредното витиевато в стил Доган изказване на Карадайъ, който всячески се опитва да   прилича на почетния председател на Движението. Ако обаче Патриотите се фокусират само върху това, няма да успеят.

Това не е достатъчно, защото от ДПС ще излязат с контрааргумент: Нашият евродепутат Илхан Кючюк беше избран за председател на АЛДЕ. Казвате, че сме проазиатски, протурски, антибългарски, а цяла Европа ни приветства и ни дава ключовете от офиса на основна европейска партия.

- А ако Патриотите евентуално влязат в НС, възможно ли е да станат патерица на протестърите вместо на ГЕРБ?

-  Каракачанов има опит в смяната на партньори, но НФСБ и Воля, които вървят с него, не са формации, които ще бъдат преглътнати от протестните партии. Не казвам, че е невъзможно, но ми е трудно да си представя подобно партньорство.

- Този път имаме предварителни заявки, че ще се направят сериозни усилия за съставяне на редовен кабинет. Ще успеят ли? Служебният кабинет ли ще е гръбнакът за бъдещ редовен кабинет?

-  Да, министри от служебното правителство могат  да бъдат припознати и за редовен кабинет, виждаме сигнали в тази посока. Министрите на финансите и на икономиката са само първите две имена, за които се сещам. Министърът на вътрешните работи - не, категорично. И на културата. Въпросът е в кабинета да се въведе мениджърски подход. Имат потенциал и фигури от ИТН и другите протестни партии.      

Без редовен кабинет обаче няма да има полезен политически ход. Не можеш да изкараш трети път в рамките на една година едни и същи хора да ти гласуват подкрепа отново и отново.

- Свидетели ли сме на начало на промяна, която всички искаме?

- България не може да изглежда като бивша съветска република от азиатски тип в ЕС в 21. век. Угнетяват ни не само ниските доходи, но чувството за ни сигурност, пробитата ни логистика.  Ако искаме да променяме държавата си, трябва да го направим сега. Планът за възстановяване от ковид пандемията е добър трамплин. Ако не го използваме като възможност, може да се окаже, че ни е последната в ЕС.

Но има светлина -

попадаме във все по-активното полезрение на Европа - на стъпка сме от Шенген.

Американците показаха много сериозно, че ни държат под око. Удариха камбанката преди бейзболната бухалка.

Остава да си издавим поуките и да видим правилната посока, накъдето да тръгнем.

 

Любомир Стефанов е доктор по политически науки, дългогодишен преподавател в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. Автор на научни публикации и множество статии в печатни и електронни медии. Участник  в проекти на ЕК в България.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Zavet 80g

Zavet 80g

23.06.2021 | 19:17

Zeme kov inf star film b vang potopa pes predav areeee..,

Отговори
2 0
2021

2021

21.06.2021 | 17:11

Омаловажават разкритията на служебния кабинет. Не всичко е избори, партия и интереси - типични за Герб. Ако случайно мутрите останат на власт, един ден високата цена да се премахнат, ще я платят поколението на платените им застъпници - лесните и мръсни пари, не водят до нищо добро.

Отговори
8 14
Въх

Въх

21.06.2021 | 09:50

Олигарсите имат за раздаване много пари. И медия у нас е мръсна дума.

Отговори
14 2
Бръх

Бръх

21.06.2021 | 09:55

Протестър също

Отговори
13 10
Бъбу

Бъбу

21.06.2021 | 09:15

Мойте уважения към автора, виден е един компетентен подход. Но, мисля че протестърите, които между впрочем бяха една незначителна, твърде нищожна част от българското общество, въпреки кресливостта им, та тези хора да не би да са си представяли че протестират за да вкарат бсп във властта. На практика точно това се получава.

Отговори
26 10
Гочо

Гочо

21.06.2021 | 09:53

Въздухар!

Отговори
9 12
Сик

Сик

21.06.2021 | 10:15

на практика се получава така, че твоята Тиква пак хвана балкана и не смее да се появи в София.

Отговори
8 24
Вис

Вис

21.06.2021 | 10:51

На практика се получава така че платените протестърчтана мафията ще ви гоним от държавата

Отговори
18 4
Сик

Сик

21.06.2021 | 12:25

С 20 % на изборите и 60 депутата, кой ще гониш, бе суджук ? Ще хващате Балкана. То верно твоята Тиква 100 дни се кри там и даже проведе заседание на МС върху едни пънове.

Отговори
3 21
Вис

Вис

22.06.2021 | 13:04

Ще ти кажем къде ще иде за да идеш и да го хванеш за пожарникарския ама без ръце

Отговори
9 2
Сик

Сик

21.06.2021 | 09:03

Може, може. Трифонов мина тиквената партия, която се смъкна до 20 %.

Отговори
12 25
Срам

Срам

21.06.2021 | 08:56

Ама продължавате с платените лумпени.

Отговори
22 6
Sram

Sram

21.06.2021 | 09:55

То ти си основния им представител тука

Отговори
11 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?