Следвайте ни

Проф. Пенка Атанасова: След инсулт са важни първите 3 часа

Още в самото начало на внезапна поява на симптоми на заболяването трябва да се сигнализира и да се търси спешна помощ

viber icon

-  Над 70 години пловдивчани познаваха червената сграда на  Университетската Клиника по нервни болести, разположена на Джендем тепе. Какво наложи преди близо 2 години вашето пребазиране в Хирургическия блок на УМБАЛ „Св. Георги“?

- Редица важни обстоятелства -  пътуването с километри за спешни случаи, транспортът на пациентите до клиниката по всяко време на денонощието и други. Ръководство на УМБАЛ "Свети Георги" успя да разреши този немалък проблем. Сега Клиниката ни разполага с напълно реновирана  база, разположена в Източното крило на ет.4 и 5, всяка болнична стая е с по 2 болнични легла и собствен санитарен възел. Освен битовите придобивки стана възможно да въведем и нова технология - тромболитично лечение на острите исхемични инсулти.

 

- Пребазирането ли се явяваше основна причина да не се започне по-рано с тази терапия за исхемичните инсулти?

- Да, това беше основната причина. Наложително бе създаването на специфична организация, която може да създаде голяма многопрофилна болница. С пребазирането ни след 1 май 2018 г. ние изпълнихме всички условия за въвеждането на тромболитичната терапия на исхемичните инсулти и направихме първите 3 тромболизи още през първия месец. За изминалия период от време с усилията на всички наши специалисти успяхме да направим това лечение рутинна методика.

 

- Защо това съвременно лечение на инсултите се налага като  приоритетно? Само за вашата клиника ли е то?

- За нас като невролози това е най-масовата, най-инвалидизиращата и най-трудоемката патология, изискваща ежедневни усилия. В света най-много хора загиват от съдови заболявания, в това число инсулт. Световната тенденция е категорична в посока на увеличаване на болестността и смъртността от инсулт. На всеки 6 секунди някъде по света загива човек с инсулт, от всеки 4 пациенти, получили остър инсулт, един-двама ще загинат, преди да достигнат до болнична помощ. За съжаление от десетилетия оглавяваме челните места в Европа по заболевамост и смъртност от инсулт.

 

- С отчетената заплашително нарастваща заболевамост от инсулт  у нас тази тема най-вероятно няма да остане актуална само в рамките на доболничната помощ с провежданата профилактика за мозъчен инсулт и миокарден инфаркт?

- Да, абсолютно вярно. През последните години и у нас обществеността все още остава незадоволително информирана за възможността острите исхемичните мозъчни инсулти да бъдат лекувани с интравенозна тромболиза само в болнична обстановка. Това лечение е абсолютно зависимо от добрата информираност и активната намеса на обществото. По-точно това е необходимостта от максимално рано - още в самото начало на внезапна поява на симптоми на заболяването, да се сигнализира и да се търси спешна помощ.

 

- Кое е най-важното, което трябва да знаят хората за острия инсулт и защо трябва да търсят спешна помощ за болнично лечение?

- Инсултът е спешно състояние и трябва да бъде третиран като такова. Над 80% от инсултите са исхемични. У нас немалка част от болните с исхемичен инсулт „изчакват“ симптомите да отзвучат от само себе си. Тук е ключовата роля на образователните кампании - да се промени мисленето и отношението на потенциалните пациенти и техните близки, защото просто ние, невролозите, нямаме време. Нямаме време, за да лекуваме адекватно и ефективно исхемичния инсулт, защото можем да лекуваме само първите 3 часа.

Всяка загубена минута след началото на инсулта ни отдалечава от желания резултат. Всяка минута след началото на инцидента загиват невъзвратимо милиони нервни клетки. По-бързо приложеното лечение увеличава вероятността да бъдат спасени от несъмнена увреда части от мозъка и оттам да се снижи до минимум инвалидизацията или изцяло да бъде предотвратена.

 

- Кои са другите предпоставки да получат пациентите навременна и максимално ефективна помощ при остър исхемичен инсулт?

- Пропускането и/или неразпознаването на симптомите на инсулта. Нужно е провеждането на един тест „лице-ръка-реч“, както и ключовият въпрос „откога са симптомите“, т.е. дали началото на оплакванията е остро. Най използваният тест съдържа 3 симптома - изкривяване на лицето, изтръпване и/или слабост в една ръка и/или крак, проблем с говора (неразбиране или неизговаряне на думи). Ако е налице един от тези симптоми и той е започнал внезапно, в голяма степен е вероятно да започва инсулт. Забавеното транспортиране до лечебното заведение със или без линейка може да е фатално. Колкото повече се скъси този интервал - от началото на симптомите до постъпването на територията на спешното отделение в болницата, толкова по-голям е шансът на пациента да бъде оценен и предложен за тромболиза при липса на противопоказания.

 

- Какви са най-важните препоръки, които следва да се дадат на хората, ако заподозрат развитие на симптоми на инсулт?

- Най-важното е да се отреагира на момента, а не да се изчаква симптомите да отзвучат от само себе си. Да не чакат непременно да дойде линейката, а може и със собствен или друг транспорт или чрез обаждане на тел. 112 да достигнат до болница.  По-добре една консултация, която не потвърждава наличие на инсулт, отколкото да се стопи този безкрайно ценен за нас интервал от 3 часа, който ни остава с вързани ръце.

 

- Какво трябва да знаят хората за Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св. Георги“?

- Да бъдат убедени, че ако се касае за инсулт, няма да бъдат върнати и ние приемаме безотказно остри инсулти по всяко време на денонощието 365 дни в годината. Да бъдат убедени, че още на ниво „спешен портал“ на държавната болница ще бъде поставена диагноза и ако се касае за исхемичен инсулт в терапевтичния прозорец за тромболиза, тя ще бъде предложена от дежурния невролог на клиниката. Хората трябва да знаят, че ние сме си поставили амбициозната задача да изпълняваме диагностичния и терапевтичен алгоритъм в спешен порядък, преди да са изтекли тези 3 часа от началото на инсулта. В името на благородната кауза “по-малко съдбоносни и по-малко инвалидизиращи инсулти, лекувани в нашата болница с интравенозна тромболиза“, тъй като се изпълняват всички необходими изисквания това да се случва  в нашата много добра клинична база.

 

Проф. д-р Пенка Атанасова, дмн, е лицензиран специалист по клинична невропсихология за диагноза и лечение на болни с паметови нарушения, болест на Алцхаймер и други деменции. Клинична електромиография и магнитна стимулация за диагноза, изследвания и лечение на заболявания на периферната и централната нервна система. Интересите на проф. д-р Атанасова, дмн, са насочени към мозъчносъдови заболявания, деменции. Началник е на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Свети Георги". Разговаряме с нея за проблемите с исхемичния инсулт. През 2019 г. ръководената от нея Клиника бе наградена за успешната борба с инсултите от Българското дружество по неврология.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Случайно минаващ

16.02.2020 | 08:11

Долу в успешният портал дежурните са много зле,чака се с часове,и само те препращат от единия в другия кабинет !Никакво отношение,а и пълни некадърници !В София изразиха съвсем друго мнение !До кога ще дежурят там хора без специалност ???????? Вземете мерки спешно !!!!!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?