Следвайте ни

Проф. Мирослава Кортенска: Дано Мария Бакалова е разбрала в какво се забърква

Иван Добчев се е закрепил като безспорна номенклатура в театъра вече 30 години и раздава присъди

viber icon

„Борат 2“ не е комерсиален филм,  а пропаганден, насочен срещу Тръмп, при соца у нас правеха такова кино

Не може да предложим филм за Оскарите, вгледан в собствения ни пъп, в  нашенските проблеми

По време на ЕСК в Пловдив имаше  много финансови нарушения и се учудвам, че прокуратурата още не се е заинтересувала

- Проф. Кортенска, как пандемията промени и стимулира българския театър? 

- Пандемията извърши нещо, което не знам дали всички театрали разбират. След нея няма да могат вече да се играят същите халтури, същите комерсиални  еднодневки -  да разсмиват и да се кълчат. Сигурна съм, че публиката ще иска сериозни представления, които да се занимават с философски проблеми. Когато сме били на ръба между живота и смъртта, гледната точка   определено ще бъде друга. 

- С промени в Закона за филмовата индустрия държавата отпусна 41 милиона за българското кино. Ще доведе ли това до производство на повече и по-качествени филми, включително документални и анимационни?

- Въпросът не е само в парите, въпреки че е добре държавата да подкрепя по-щедро съвременното кино. Има подписка от хора от гилдията срещу закона, а депутатите са единодушни. Те не искат  да се прави  преди всичко фестивално кино, което не е свързано толкова с публиката. Ситуацията в момента е твърде сложна, за да пазим единствено художествените измерения на българското кино. В България няма къде да се гледа кино - има само около 100 салона, цели поколения от младите не знаят какво е това ходене на кино. Всичко е преминало към телевизията и мобилните устройства. Това са важните въпроси! Има възражение и срещу включването в Закона на финансирането на сериали, освен на филми, както и отчисляване на данък на всички, които снимат филми в България. Това прави закона част от киноиндустрията по света.

- Приемате ли телевизионните сериали като добър  знак за жизненост на родното кино и възможност за изява на повече наши изтъкнати актьори в трудните условия на пандемия?

-  Това зависи от качеството на сериалите, защото публиката по време на пандемия  може да гледа преди всичко телевизия. Затова ще  е неприятно, ако я тъпчем с ерзаци. За българските актьори вече е ясно, че те могат да получат известност единствено от сериалите, от игралните филми получават награди на фестивали.

- Въпреки получените награди и успехи на международни фестивали българското предложение за чуждоезичен Оскар  - „Бащата”, на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, остана извън шортлистата на Американската филмова академия. За разлика от филми на Чехия, Румъния, Босна и Херцеговина. Само липсата на средства за реклама и промотиране ли ни спъват?

- Тандемът режисьори  Кристина Грозева и Петър Вълчанов направиха два особено силни филма - „Урок“ и „Слава“. „Бащата“, за съжаление,  не е така успешен. Самият факт, че българската страна го предлага за чуждестранен филм на Оскарите, показва, че ние не можем да отделим зърното от плявата. „Бащата“ е един филм, вгледан в собствения ни пъп, в  нашенските проблеми, болезнено емоционален. Двамата актьори са прекрасни - Иван Бърнев и Иван Станев, но филмът е прекалено регионален.

- Нашумялата млада българска актриса  Мария Бакалова е със сериозни шансове за номинация за Оскар за поддържаща роля с участието си в провокативния комедиен филм „Борат 2” на Саша Коен. Защо безспорният успех на българката предизвика  коренно противоположни реакции у нас? Завист и неспособност да се зарадваме на успеха  на сънародничка ли са причина за подобно драстично разминаване?

- Случаят с Мария Бакалова стана една доста болезнена тема, доста коментирана. Какво нещо е въртележката на живота - Добчев се е закрепил като безспорна номенклатура в театъра вече 30 години, дава присъди. Заедно с Младенова експериментират - без да разберем какво точно, превърнаха „Сфумато“ в едно пространство на така нареченото от тях високо изкуство, обезлюдиха го, не успяха да привлекат младите зрители. Никой не може да им се противопостави, тандемът Добчев-Младенова  гледат на всичко надменно. Но ето че собствената му ученичка взриви тази измислена форма на „високото“ изкуство. Мисля, че се видя колко старомодно е да се оценява това, което прави Мария Бакалова, с мерните единици на експериментаторите от „Сфумато“. Сега светът е отворен, младите могат да пробват. А в случая с Бакалова, когато има успех, задължително е да се оцени големият пазар, големите признания…

- Известният режисьор Иван Добчев обаче упрекна ученичката си в „евтин, естраден маниер” на пресъздаването на роли. Намекна и за „слагане на мъже и на публиката”. Основателни ли са упреците?        

- Тук е много важно да се подчертае, че „Борат 2“ не е комерсиален филм, както го определят Иван Добчев и Маргарита Младенова. Объркали са се! Филмът е политически пропаганден, цели се във вече бившия американски президент Доналд Тръмп, в  неговия кръг и няма задръжки да го дискредитира. При соца при нас също се правеха пропагандни филми - те бяха високо награждавани. Дано нашата Мария Бакалова е разбрала в какво се забърква… Това не е толкова лекокрило и няма много общо с изкуството. Аз лично не приемам „Борат 2“, защото е пропаганден филм, директно пропаганден. И за целта се използва една млада актриса. Мерил Стрийп не би се забъркала в подобна афера…

- Вземате присърце културния живот в Пловдив  от години.  Изразихте съжаление от пропуснати шансове, когато градът ни беше Европейска столица на културата. Може ли обаче  Пловдив да извлече  „ползи”  от  този уникален шанс постфактум? Трябва ли според Вас фондация „Пловдив 2019” да се съхрани  с редуциран екип, каквито нагласи има в градската управа? 

- Това, което си спомням от Европейската столица на културата - Пловдив 2019, беше  кичовата китайската играчка от откриването, която струваше милиони. За съжаление, имаше много финансови нарушения и се учудвам, че прокуратурата не е взела още нужните мерки. А виждам, че и бившият кмет Тотев, който бе забъркан във всички тези скандали, пак се гласи за депутат от Пловдив. Толкова къса памет ли имате под тепетата?

 

Професор д-р Мирослава Кортенска е театрален критик, културолог и медиен експерт. Родена е в Пловдив. Потомствен театрал - и двамата  родители - Стефан Кортенски и Веса Кортенска, са дългогодишни актьори в Пловдивския театър. Завършила е Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на проф. Любомир Тенев. Преподавател в Катедра ”Кино, телевизия и театър” в ЮЗУ - Благоевград. Изследовател на културните процеси на ХХ век. Експерт по написването на Закона за електронни медии.

Автор на книгите “Културната мисия на кръга „Мисъл“, „Културен вертикал“, „Културен компас“, „Глас от общественото мнение”. Сценарист на документалните филми на БНТ „Отместеното поколение” (1999), заснетия в Пловдив през 2005 г. „Възстановителна репетиция” за големия режисьор Любен Гройс. Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на учените в България. Владее френски, немски и руски език.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Читател от чужбина

Читател от чужбина

28.02.2021 | 09:51

Мария Бакалова е талантлива актриса ,която има късмета да попадне на точното място и време,за да бъде оценена както трябва.

Отговори
6 3
Анонимен

Анонимен

27.02.2021 | 22:17

Прекалено я раздухаха тая история. Няма да се учудя ако това момиче вземе наградата и после никой нищо не чуе за нея. Еднодневка като много други.

Отговори
11 1
irinka

irinka

27.02.2021 | 20:22

Абе толкова нашумя туй наш'то Марийче няма ли някой да я покаже в някоя друга театрална или кино роля та да се убедим че не е само политически "сандвич'-реклама?

Отговори
15 1
Мелпомена

Мелпомена

27.02.2021 | 13:57

Добчев е недоразумение в театъра, невъзпитан сноб и комплексар, с вид на текезесар. :) Който много обсъжда интелекта си и този на другите , значи не го притежава. Няма висш театър и невисш, театърът е един, има роли, които играеш-добре, или зле. Кой е той, та да издава присъди и кой му каза, че мнението му е миродавно.

Отговори
14 8
Сик

Сик

27.02.2021 | 16:37

то пък Марийка е една актриса...че не е достоен да я коментира...

Отговори
11 5
Ivan 11g

Ivan 11g

27.02.2021 | 11:02

Гъби.

Отговори
4 0
Минувач

Минувач

27.02.2021 | 10:26

Цял ден заглавия с "професор" вътре. Ние сме сигурно на първо място по професори на глава от населението.)))

Отговори
29 0
rednik

rednik

27.02.2021 | 11:55

i po genrali sahto kato zapochnem s generala-letets-prezident i generala-pojarnikar-premier!

Отговори
10 2
Сик

Сик

27.02.2021 | 09:57

Марийка участва в един пропаганден филм на ДП за да се дискредитира адвоката на Тръмп Джулиани и затова сега ще я наградят.

Отговори
20 3
Холи бут

Холи бут

27.02.2021 | 09:31

Много е зле тая

Отговори
14 11
rf h

rf h

27.02.2021 | 09:41

A vie doktor li ste ?

Отговори
13 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?