Следвайте ни

Проф. Мира Кожухарова: Ваксинирането започна с големи грешки, не трябваше да се пазят втори дози

Не може премиерът да спира ваксини, категоричен е епидемиологът

viber icon

- Проф. Кожухарова, преборихме ли вируса и какво се случва с пандемията в последните седмици?

- Показателите са много добри. Затихва втората вълна, защото това за мен е втора след първата през есента на миналата година. Миналата пролет вълна от COVID-19 в България нямаше.

- Сезонно ли е това затихване на коронавируса, защото е явно, че сме далеч от колективния имунитет? 

- Всяка епидемия има своя вълна, пик и спад, независимо какво правим ние. Свързано е и със сезон, и с придобит имунитет. Но това определено не е пълно затихване, защото за епидемиите са характерни няколко последователни вълни. Ние минахме през две, което предполага по-слаба  трета, която очакваме наесен. Този вирус няма намерение да изчезва скоро, като гледаме какво се случва по света. 

- Колко според вас са реално българите, срещали се с COVID-19?

- От регистрираните 420 000 случая не знаем кои са били реално болни и кои само вирусоносители. Освен това  много хора не са разбрали, че са изкарали COVID-19. В този смисъл може само да се гадае за общия брой. 

- Често критикувахте здравните власти в предишните месеци за начина, по който управляваха кризата. Кои са основните грешки? 

- Вижте, не искам да бъда критикар, защото знам колко е трудно, когато има епидемия. Но истината е, че нямахме ясен план за действие, не се правеха анализи. Не само на епидемията, но и на организация на здравеопазването, което беше слабо звено. 

Да, нямаше ваксина до края на 2020 година, това е безспорно оправдание. Но когато ваксината дойде, ние не успяхме да използваме ефективно това основно оръжие. 

И нещо важно - не беше нужно това високо самочувствие.

- От кого?

- От Щаба, премиера  и хората, които комуникираха. Не може да използваш естествения ход на една епидемиологична вълна и да казваш: „Ние се справяме страхотно“. Ами миналата пролет в България просто нямаше вълна, затова нямаш право да казваш какви сме били отличници.

В България миналата пролет просто нямаше много случаи. А те казват: „Ако не бяхме ние, щяха да бъдат повече“. Не, нямаше. Тези неща се развиват бавно.

- Искате да кажете, че и без мерки пандемията щеше да се развие по подобен начин?

- Общо взето, да. И бавното развитие в България беше идеален шанс системата да се подготви за това, което последва през есента. То беше ясно, че вълната се развива и ще дойде. Така е по цял свят. И не беше красиво да се казва „ние сме първенци“ при това, което се случи.

Нека сега погледнем Швеция! Виждаме, че не е било уместно да се сравняваме, като теглим чертата, особено при смъртността.

- Къде е причината за тази висока смъртност, заради която министър Кацаров нареди проверка?

- България е на осмо място в света по смъртност от ковид на 1 млн. души население. При това едва ли трябва да включваме Гибралтар и Сан Марино, които са преди нас. Там има по 90 починали, но понеже са твърде малки, и се качват в класацията.

Та в същия сайт worldometers.info България се движи между 50-о и 60-о по положителност и на 8-о място по смъртност. А това е лоша оценка! Дори Италия, която гледахме с ужас, е с по-малка смъртност от нас.

По-лошото е, че отчитаме повишената смъртност като цяло за този период. Увеличението на общата смъртност е много сериозно и съвпада с вълните на COVID-19. Това е важно да бъде анализирано, защото пандемията не е  свършила, а и опасност от зарази винаги има. 

- И все пак - на какво се дължи тази висока смъртност. Мои събеседници сочат липсата на профилактика в България сред диабетици, хора с високо кръвно, с ракови заболявания и т.н.?

- Те се влошават при инфекция, дори когато са добре контролирани. В пандемия болните не посещават лекари, пазят се. Тези данни сочат за объркано здравеопазване. Да, България по принцип е с висока смъртност. Затова нека рисковите хора използват хубавото време и да се ваксинират.

- Възможен ли е при такава пандемия балансът между здравни мерки и бизнес?

- Трудно е. Но съм против обвиненията, че хората не спазвали мерки. Спазваха си. Бизнесите можеха определено да работят по-свободно, но не съм икономист, за да влизам в темата.

Преувеличена беше ролята на децата - че, видите ли, не боледували, но заразявали баба и дядо и ги убивали. Прекалено! Образователната система пострада много. Между другото, министър Вълчев, чест му прави, опита няколко пъти да се противопостави, но явно го притиснаха.

- Кой?

- Не знам. Политически явно. Той искаше учениците да бъдат в клас, говореше, че не е толкова опасно. Но го притиснаха. 

Ще ви дам пример - ако се заключите сам у дома, ще се заразите ли? Никога. Това обаче решение ли е? Не. Всяка мярка работи за кратко. Затова и учениците трябва да бъдат спирани, както става при грипните ваканции. Но година и половина е прекалено!

- Как оценявате хода на ваксинацията?

- Не върви добре. И дано хората повярват, че това е най-важното нещо в битката с вируса. При тези статистики за България е много важно да се ваксинират хората над 60 години и с придружаващи заболявания. Тук имаше пропуск в плана за ваксинация. 

- Какъв е процентът на ваксинираните в тези групи?

- Ще ви дам точни данни - не повече от 13 процента от хората над 80 години са ваксинирани с първа или втора игла.  За сравнение - в Испания, Португалия, да не изброяваме всички, процентът гони 100.

Като цяло са малко ваксинираните у нас. При толкова колебания нека хората се погрижат поне за родителите си. Да ги съветват, да им говорят.

- Защо България е на последно място в Европа по желаещи да се ваксинират?

- За това не са виновни гражданите, а управляващите. Хората трябва да научават истината през цялото време. Два пъти като бъдат излъгани, и всичко приключва.

- То само думата „тромбоза“ приключи „Астра Зенека“?

- Така е. И забележете, в България не я спряха по закон, тоест с решение на Изпълнителна агенция по лекарствата. Просто премиерът обяви, че я спира. А не смятам, че й има нещо на ваксината. И аз съм с нея.

Друга ключова грешка при ваксинацията беше пазенето в началото на втора доза за лицата, които са получили първа. Това намали броя на хората, които можеха да са ваксинирани. Все пак е доказано, че дори една доза помага и предпазва. Можеше през януари да имаме много повече ваксинирани. Тогава излязоха и проучвания, че 60% от българите искат да се ваксинират. Ако не пазихме дози, може би щяхме да имаме по-малко болни и по-малко починали.

- Тоест ваксинираме с наличните дози, пък след 12 седмици или хикс време ще му мислим дали ще намерим нови?

- Да! Така направи Великобритания. Вярно, имаше лошо снабдяване и притеснения в началото. Но желязото се кове, докато е горещо. За мен ЕС се изложи тотално с тези ваксини, но да не влизаме в политика.

- Не мога да не ви питам за темата на деня с пенсионирането на проф. Кантарджиев, с когото сте работили дълго време в НЦЗПБ?

- Не ме питайте! Това въобще не трябва да бъде централна тема. Всяко поколение минава по този път. Защо не се коментира новият директор!

- Проф. Христова обаче е временен?

- Временно изпълнява длъжността до конкурс, на който ще се яви, предполагам. Срещу нея ли е всичко това? Тя е в точната възраст, това първо. Работила е едно 30 години в центъра, заместник е от много отдавна. Какъв е проблемът? Кой от нея знае по-добре!

 

Професор Мира Кожухарова беше привлечена за съветник от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров точно по темата с пандемията от COVID-19. По доста теми епидемиологът влезе в противоречия с хората от Щаба и вече бившите здравни власти.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Драган

Драган

15.06.2021 | 16:35

"В България миналата пролет просто нямаше много случаи. А те казват: „Ако не бяхме ние, щяха да бъдат повече“. Не, нямаше. Тези неща се развиват бавно". Пълни глупости бръщолеви тая , ами нали видяхме какво се случи с другите държави с които влязохме заедно в пандемията, като Белгия например.Те имаха в десетки пъти повече заболели само ,че ние не страдаме от старческа амнезия като вас госпожо професор и не се хващаме на евтини манипулации смешна си.

Отговори
29 4
Mariana Orvis

Mariana Orvis

20.06.2021 | 23:09

Bravo!

Отговори
2 0
ГЮРО

ГЮРО

15.06.2021 | 14:15

Гобямата измама продължава. Ваксини, които не предпазват от нищо, щото нов щам, деа... Ваксинирани, които разнасят зараза. Неизпробвани за полза и безвредност. Ама юруш на ваксинирането, да виким кои и как ще пукясат. От това някои се нагушиха до наси_ране.

Отговори
16 16
vbb

vbb

16.06.2021 | 14:59

измамата си ти

Отговори
11 4
vbb

vbb

16.06.2021 | 15:01

ьносят зараза тия дето не са ваксинирани урод

Отговори
8 6
Mariana Orvis

Mariana Orvis

20.06.2021 | 23:10

Tochno taka, no jalko za zabludenite “ovce”.

Отговори
3 1
абе, Кожухарова, бабик нещастен!

абе, Кожухарова, бабик нещастен!

15.06.2021 | 13:22

Ти къде беше по времето на "грешките"?!?!? НЕ СЛИЗАШЕ ОТ ТЕЛЕРВИЗОРА)! НЯКОЙ ДА НЕ БИ ДА ТИ Е ЗАПУШВАЛ УСТАТА??? ИЗТРЕЩЯЛА БАБКА!

Отговори
32 4
партийни калинки

партийни калинки

15.06.2021 | 12:38

С тези некадърници във Ваксинационния щаб, какво очаквате? С тоя партиен секретар от БЧК? И с бусовете за кренвирши? А после - в хладилниците "Мраз" от 60-те години, защото имали ключалка....

Отговори
16 17
Стига

Стига

15.06.2021 | 09:51

с тия ваксини, бе! Който иска да се ваксинира. Какво само агитирате хората и повтаряте едно и също? Отвратителни сте и нагли.

Отговори
31 13
лекар

лекар

15.06.2021 | 09:02

не търси грешки, които не съществуват. Вие сте антиваксъри през цялото време на пандемията. вие казвахте, че няма пандемия, а малко грипче. Толкова нахални, вредни и слостни хора сте с министърчето. Сега разбрахте, че не може да управлявате и затова продължавате просто да плюете. Това можете.

Отговори
46 10
По същество

По същество

15.06.2021 | 08:40

Хората, които изкупуваха тоалетната хартия от Кауфланта, бабите дето хвърлят пари през балкона, утайките от Кичука са вече ваксинирани - ТАКА ЧЕ - ВАКСИНИРАНЕТО в БЪЛГАРИЯ ПРИКЛЮЧИ !

Отговори
23 18
И още

И още

15.06.2021 | 08:45

А потребителите на бързи кредити?

Отговори
11 4
FARAON

FARAON

15.06.2021 | 08:17

НИЩО НЕ Е ЗАТИХНАЛО! НЕ ЛЪЖИ! А ОПИТИТЕ ВИ ДА ПОДМЕНИТЕ ПРОМЯНАТА, НЯМА ДА УСПЕЯТ :) НО ПЪК ЗА СМЕТКА НА ГЯ ВОЛЪКА, ЩЕ ЯДЕТЕ БО Й ДО КРАЯ :)

Отговори
24 9
брао фараонче

брао фараонче

15.06.2021 | 08:31

Много добре го каза, много яко брат.

Отговори
16 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?