Следвайте ни

Проф. Марияна Стойчева-Въртигова: Индийският щам може да зарази отново преболедувалите

Прекаралите ковид трябва да се ваксинират 6 месеца след като са оздравели

viber icon

- Проф. Стойчева, има ли сценарий, при който да се наложи хората да се имунизират отново и отново срещу всеки нов щам, който се появява, и така да се влезе в една ваксинационна спирала? 

- За съжаление, не е невъзможно, ако вземем пример с грипа. Виждате, че се налага всяка година да се имунизират хората, защото за всеки сезон на грипа има нова ваксина, съобразно актуалните щамове.

Слава богу, коронавирусите все пак не са толкова изменчиви, колкото грипните вируси. Така че е по-малко вероятно да се налага всяка година да се ваксинираме. Но не бих могла да кажа дали все пак няма да възникне някой съвършено нов, различен вариант. Това е доста несигурна прогноза. Както знаете, дори и за грипа има доста големи различия, стават обърквания, въпреки че много, много отдавна познаваме този вирус и има разработени методики и ваксини. 

- Силно заразният индийски щам се превръща в доминиращ в световен мащаб. Вариантът се е разпространил в повече от 80 страни и продължава да мутира, алармират от Световната здравна организация. С какво е по-особен и по-опасен този вариант на вируса, наречен Делта?

 - Всъщност в България той е изолиран най-напред при  студент от Плевен, както се знае от медиите. Но най-вероятно не е само при един човек, има и други, които са заразени с Делта. Но по клинична картина просто не е възможно да се диференцират щамовете. Трябват  специализирани изследвания, за да може да се докаже, че е точно този.

За Делта вече е известно, че се разпространява по-бързо. Има данни, че заболяванията протичат по-тежко или с по-висок процент на пациенти, които имат нужда от хоспитализация, най-вече интензивно лечение и дихателна реанимация. Тези данни обаче все още не са съвсем категорични. Донякъде този щам се изплъзва от имунната защита, която имат преболедувалите, което никак не е приятно. Затова всъщност апелът е прекаралите вируса след 6 месеца да се ваксинират. Това може да им донесе по-сигурна защита. Непрекъснато ще възникват такива нови и нови варианти на коронавируса, които до различна степен се различават от този първи щам, който всъщност ни повали. Вероятно част от тях ще успяват, макар и частично, да преодоляват имунния отговор, който вече имаме. Така че е по-добре повече хора да помислят за имунизация. 

- Дали хората могат да бъдат сигурни, че са застраховани от индийския щам, след като са ваксинирани?

- Смята се, че използваните в момента ваксини, които се прилагат и у нас, са достатъчно ефикасни срещу Делта.  Покриват и този щам, поне засега. Може по-нататък да възникнат други щамове, които да не се покриват от имунния отговор, осигуряван от ваксините. Но това никой не може да каже. 

- Ако все пак стане така, че трябва да се имунизираме периодично,  поставянето на различни ваксини ще се окаже ли проблем? Например първоначално си ваксиниран с „АстраЗенека“, а след това си биеш инжекция с "Модерна"?

 - Ваксините съдържат един от антигените на вируса - спайк протеин (Spike protein). След като този протеин попадне в организма, той предизвиква производство на специфични антитела и най-силен имунен отговор. Но има и други протеини, които също предизвикват изработването на антитела.

Чисто теоретично е възможно, ако възникнат други вируси с промени в тези спайк протеини, може да се наложи самата ваксина да има друго съдържание. Тогава без значение кой е производителят на ваксината - дали е „АстраЗенека“, „Пфайзер“, тя ще съдържа други антигени, ако това се наложи, разбира се.

Иначе няма проблем, че веднъж е използван препаратът на „АстраЗенека“, а след една или две години, да речем, имунизацията е с „Пфайзер“ или останалите одобрени ваксини. 

- Въпреки предупрежденията, че в Европа настъпва новият щам Делта, желаещите да се ваксинират у нас намаляват. Как си обяснявате това отдръпване?

- Нямам обяснение защо се отдръпнаха хората от ваксините. Може би защото намаля много заболяемостта. Виждате, че болниците са празни и няма толкова заразени пациенти. Но пак казвам, че това са вълни от инфекцията. Не е сигурно, че вирусът няма да се завърне, и то с по-голяма ярост. Не бива затишието да ни успокоява. Ако ние не достигнем този колективен имунитет, който е необходим, за да обуздаем коронавируса, ни чака последваща, но не и последни вълни на тази болест.

- Какви са възможните прогнози за вирусната вълна до есента или до края на годината?

- За съжаление, виждате какво се случва. Нови и нови вълни на инфекцията. Ако няма достатъчно колективен имунитет, а това значи 70% от хората да са преболедували или да са имунизирани, или и двете. За да няма зараза от морбили например, което е изключително контагиозно и инфекциозно заболяване, колективният имунитет трябва да бъде 90-95%. Едва тогава няма епидемия. Ако намалее под този процент, възникват епидемични взривове, на които сме свидетели във връзка с тези антиваксърни движения или пък, защото някой е решил да си спести имунизацията. Ето това се получава като резултат, когато загърбваме ваксинацията.

- Тоест не изключвате сценарий да влезем пак в спиралата на COVID-19 и да се налагат строги противоепидемични мерки?

- За съжаление, не. Това вече зависи от нас, защото сега поне има достатъчно и различни видове ваксини. Слушаме, че в някои държави нямат ваксини и само 15% от населението е имунизирано. А ние имаме ваксини и пак само 15% са ваксинирани. Това не е сериозно отношение. И после ще се тюхкаме защо това ни се случи, ще обвиняваме този и онзи. Добре, ако не искаш едната ваксина, избери втората или третата. Може ли да се извършва ваксинация на всевъзможни места, в това число молове и паркове, за да е по-удобно, и пак хората да не се имунизират. Нямам оправдание и обяснение за това.

- Има ли вариант, при който човек може да познае, че е носител на конкретен вид щам на ковид? 

- Това става само с изследвания. Иначе няма как да знае. Индийският щам не е толкова страшен, не е нещо нечувано и невиждано. Просто е малко по-различен от другия. Но хората трябва да ходят на лекар, дори и при малко съмнение. Няма как сами да си поставят диагноза или да различат точно кой щам, индийски или друг, ги е засегнал.

 

Професор д-р Марияна Стойчева-Въртигова, д.м.н., е сред най-добрите инфекционисти у нас. Преподавател в  Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет - Пловдив. По време на пандемията ръководи работата на Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“.  Има десетки научни публикации и над 30 години работа в сферата на инфекциозните болести. Председател е на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

вклл

вклл

25.06.2021 | 21:43

виждайки дислайковете на свестните коментари показва че тук е пълно с убийци дето се имат за богове и не искат да осъзнаят реалността боколо тях. мислят за гъза си единствено но не и за здравето не тези около тях. в ада да се пържите всички до един

Отговори
2 2
Въртигъзов

Въртигъзов

24.06.2021 | 14:29

Професорке я кажи, как се знае предварително какви щамове грип ще има и масово се дупчат хора с експериментални ГМО продукти? Още не появил се вирус и вече имаме ваксина.

Отговори
7 2
до върти

до върти

25.06.2021 | 21:45

ти мръсна долна що не дойдеш на мен да ми го кажеш дето погребах свои близки мръссен идиииот дано пукнеш

Отговори
2 4
цеца

цеца

23.06.2021 | 17:30

Прекрасно интервю! Сърдечни поздравления за проф. Стойчева

Отговори
4 5
Деа и чифутските дистибутори тъ .....пи

Деа и чифутските дистибутори тъ .....пи

22.06.2021 | 20:28

Поредната рекламна чифутска мъ ...стия

Отговори
7 4
урод

урод

23.06.2021 | 08:55

си ти паеазит

Отговори
3 4
да така е

да така е

23.06.2021 | 09:04

колко още трябва да умрат че да спрете да отричате реалността около вас ! вие сте егоисти мислещи за гъ за си но не и за здравето на тези около вас.

Отговори
4 9
Реалноста  е  такава

Реалноста е такава

27.06.2021 | 20:00

Че учените медици се борят за титли и звания но не лекуват а сплашват. Ами те са лекарите , да лекуват пациентите. Или по правилно е пациенти да лекуват лекари. От всички науки най изостанала е медицината, занимават болния с нещо докато организма се справи с болеста. Ако се справи лекаря го е излекувал ако не се справи лекаря дори не осъзнава в какво безпомощно положение е бил самия той. Духовната сила е тази която лекува, лекарствата са в повечето случаи за трупане на печалби.

Отговори
2 2
до горен

до горен

28.06.2021 | 20:31

иди се гръмни

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?