Следвайте ни

Проф. Мария Пиргова: Слави бяга от отговорност, БСП ще вземе третия мандат

Купеният и корпоративен вот не могат да се спрат с промени в Изборния кодекс

viber icon

- Проф. Пиргова, кога можем да очакваме президентът да връчи втория мандат за кабинет?

- Възможно е да изчака след празниците, защото парламентът трябва да работи поне две седмици, за да може да довърши изборния закон, приет на първо четене. Но ще изисква повече време, за да бъде приет окончателно, тъй като различните партии имат различни намерения и предложения.

Освен приемането на промени в изборния закон, парламентът трябва да актуализира бюджета, да приеме удължаване на икономически мерки, свързани с ковид кризата. Вероятно ще трябва да се гласува и нов заем, за да се гарантират средства за разплащане в настоящата пандемична ситуация.

- Бягство от отговорност ли е заявеното във Фейсбук намерение на Слави Трифонов ИТН да върне веднага мандата за съставяне на кабинет? 

- Очакваше се "Има такъв народ" да върнат мандата, без изобщо да предложат правителство. Обосноваха това с липсата на подкрепа. Партията на Трифонов има 51 депутати в парламента, а общо партиите на промяната имат 92-ма. Действително ИТН могат да направят правителство с подкрепата на БСП или на ДПС, но явно са решили, че след приемането на подобна подкрепа ще има висока цена - например искане за гласуване на предложения, с които не са съгласни.

Дали това е бягство от отговорност - така ще бъде разчетено от масовия избирател, защото има много проблеми, които хората мислят, че могат да се решат веднага.

 Но когато се влезе в реалната политика, се вижда, че тези проблеми се решават действително със стабилни мнозинства и не може да се очаква бързо решаване на какъвто и да е проблем в състоянието, в което се намира страната в момента.

- Дали президентът ще предпочете БСП като трети, последен опит  за съставяне на кабинет?

-  Демократична България вече обяви, че няма да се включи в съставяне на правителство. Вероятно и третата партия на промяната - „Изправи се! Мутри, вън!” също няма да вземат мандат.

Така че най-вероятно президентът ще връчи третия мандат на БСП. Има вероятност те да предложат кабинет, за да покажат, че могат да управляват. Този мандат също ще се провали, но няма да го върнат веднага, ще предложат свое правителство като контратежест на това, което предложи ГЕРБ.

- Ще затопли ли подобен ход на президента връзките му с БСП, чиито членове изразиха недоволство, че той се дистанцира от партията, която го е издигнала?

- Отношенията между БСП и президента са достатъчно топли. Студени са отношенията между Корнелия Нинова и Румен Радев и е твърде късно да се затоплят. Г-жа Нинова допусна сериозни грешки като тази, че не подкрепи веднага президента след обявеното му намерение за втори мандат. Това навреди и на президента, и на партията. Електоратът на БСП отдавна възприема президента положително, готов е да го подкрепи.

 Нинова вероятно е имала някои договорки с правителството в оставка, с Бойко Борисов, въпреки че тя категорично отрича това.

-  Излиза, че най-вероятен вариант са предсрочни избори. Няма ли обаче служебен кабинет по време на пандемия да подкопае рейтинга на президента?

- На Румен Радев при всички случаи ще му е много тежко да запази сегашния си рейтинг, защото към предложеното от него правителство ще бъдат предявени много претенции.

 Но е възможно президентът да запази подкрепата си, ако служебното правителство успее да свърши повече работа по разграждането на системата на Борисов.

При служебното правителство няма парламент, законодателство, но има кадрови назначения, които са важни и показателни за хората, които след това ще гласуват на изборите. Много е важен съставът на служебния кабинет. Вероятно президентът ще заложи и на хора от екипа си, но и на експерти с опит в управлението.

- Дали готвените промени в изборното законодателство ще направят следващите избори по-прозрачни? Ще се минимизира ли купеният вот?

- Такива очаквания се създават, но не могат да се сбъднат. Промените в изборния закон не засягат нито купения, нито корпоративния  вот. А и не може чрез закон да се въздейства върху тях, това може да стане чрез съда, чрез по-голяма активност на органите за разследване, на полицията.

Видеонаблюдение трудно може да се организира и не съм сигурна дали ще влезе окончателно в закона. Вероятно ще се върви към изцяло машинно гласуване, което все пак парира поне това отчитането на купения вот да не става, както досега. Наложителна е актуализация на избирателните списъци. Би трябвало да се увеличи броят на секциите за гласуване в чужбина, но не смятам, че ще бъде прието гласуване по пощата, което крие доста рискове.

Но каквото и да се включи в изборния закон, ако нямаме сериозна полиция и съдебна система, не могат да се предотвратят купеният и корпоративният вот.

- Ще доведат ли предсрочни избори през лятото до различен състав на следващия парламент?

- Много зависи от работата на служебното правителство. Ако то съумее да въздейства на феодалната система, създадена от управляващите от ГЕРБ, можем да имаме по-различен резултат. Но това е много трудно да се направи. Така че по-скоро ще имаме резултат до този, който е сега. Още повече, избирателите на Слави Трифонов много трудно се мобилизират през лятото. Има и много неизвестни - очакват ни кризисни времена, не се знае на какъв етап ще са ковид кризата, икономическите проблеми, свързани с нея.

- Коя партия би била най-ощетена при едни предсрочни избори?

- Смятам, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да се мобилизира повече, и то по отношение на купения и корпоративния вот. По същата линия ще се мобилизира и партията, представлявана от бизнесмена  Васил Божков. Ще се мобилизират Патриотите - те може би ще се обединят за следващите избори, за да влязат в парламента.

Губещи ще бъдат "Изправи се! Мутри, вън!", голяма е вероятността да не влязат в следващо НС.

 В най-добрия случай БСП ще запази резултата си от тези избори, ако не падне още. А за партията на Трифонов прогнозата е много сложна, защото привържениците му са все още в насипно състояние. Възможно е да проявят воля, но за тази цел Трифонов трябва да положи усилия, да се разприказва С мълчание няма да стане.

- Оказаха ли се партиите на протеста и промяната неспособни да управляват, или просто им трябва още доверие?

- Трябва им още доверие, както и по-сериозно отношение. Ще им трябват още политически умения, ако искат да направят реформи, ако искат да управляват страната. Явно оттук насетне без коалиции няма да може да се управлява. Затова не могат така лесно да се прекъсват мостове, както досега го правят партиите на протеста.

Те са носители на новото, но в политиката се прави това, което е възможно, а не това, което искаш. 

- Сигурен ли изглежда засега втори мандат на президента Радев?

- Засега ми изглежда 80 процента сигурен втори мандат на президента - не виждам фигура от страна на ГЕРБ, която да се противопостави на Румен Радев. Рейтингът му е устойчив. Ако това продължи, ако не на първи тур, то на балотаж, смятам, че Радев ще победи на президентските избори.

 

Проф. Мария Пиргова е пловдивчанка. Завършила е Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни публикации.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

много просто

много просто

01.05.2021 | 20:43

Кукловодите на учиндолскя чалгар са му наредили да докара БКП на власт.

Отговори
1 0
Бъбу

Бъбу

28.04.2021 | 11:10

Нали славчо беше много страшен, всички го виждаме как се държи със собствените си палета-сценаристи, как ги унижава публично, нали го виждаме как мутрее, то джипове, то охрани, татуировки и т. н. Та този много страшен и велик славчо се оказа голям страхливец. Този негов отказ да управлява ще ни струва поредните 65млн.лв. за нови избори, без машините за гласуване, за които на предходните избори са платени едни 45млн. И тази червена отвътре/то какво ли можеш да очакваш от обременения мозък на човек завършил в Москва в онези години/, как така ще заявява че купения вот бил на ГЕРБ. Най големите купувачи на гласове бяха Галевица, и Дб и то си пролича щом от първия ден хукнаха да променят съдебна с-ма, да затварят спец. съдилища и ред други закони защото този който им купи местата в НС си иска резултатите. Следващите по ред купувачи са бсп и след като Борисов удари и техните спонсори, разни бенчовци и др. те се класираха трети. Затова е този вои срещу Борисов.

Отговори
4 4
до тотев (нали) от баба ти менда

до тотев (нали) от баба ти менда

27.04.2021 | 18:37

Тотев(нали) стига си дращил глупости по форума,а вземи да си вършиш задълженията на депутат.Още не сме ти чули гласчето от парламентарната трибуна.Да лющиш простотии във форума знаем, че можеш.ВЗеми урок от кака ти дана.Говори недоумици, ама смелост не и липсва.Скоро ще те замени,като шеф на герб -Пловдив

Отговори
8 4
До Минчев,от спец

До Минчев,от спец

27.04.2021 | 13:59

Напротив,опашките ще са двойна по -големи,а Герб ще минат едвам 10%.,като вече няма ФАЛШИФИКАЦИИ и оня Мишок проф.Константинов не е шеф на "информационно обслужване"

Отговори
8 9
Майна

Майна

27.04.2021 | 10:55

Поредната издухана дърта комунистка платена от мафията да защитава БКП ГЕРБ . Някой да не би да си е помислил ме във медийния ПАр-цал обслужващ кръга на Пеевски Домусчиев Доган и мутрата -Марица .. ще пуснат някой честен нормален и почтен политолог социолог и анализатор ? Не си го и помисляте . Този руски Чернев е едно платено ЛЕКЕ което съсипа медията Марица и е продаде на мутрите за ПАРИ . Колкото до тази поредна корумпирана мисирка комунистка в словоблудството си е излъгала поне 10 пъти . Само ще кажа че в промяна на ИК ще се промени всичко. И купения вот понеже Ци-ганите ше бъдат ограничени от машините понеже са Тъ-ПИ а и с по голямата възможност за обхват на гласуване поради промените ,купуването се обезсмисля . Така че всичко се променя- да не изпадам в подробности че трябва още 150 изречения да пиша

Отговори
17 6
Нали

Нали

27.04.2021 | 14:25

Ако на машинното гласуване излезне, че ГЕРБ печелят с 80 процента, какво ще кажеш тогава? А и, какво стана с пикането на гроба на цар ТИ Киро? Нещо, май шубе те гони!

Отговори
7 9
да ама не

да ама не

27.04.2021 | 09:49

Слави НЕ БЯГА ОТ Отговорност .просто такъв е сненария -събаря се гРБ за да се даде власт на БСП.

Отговори
11 14
Не е съвсем така

Не е съвсем така

27.04.2021 | 10:15

БСП власт с 40 депутата няма как да и се даде...

Отговори
16 2
Maina

Maina

27.04.2021 | 09:02

Ne e normalno v evropeiski grad kato Plovdiv s mladi obrazovani hora da poluchavat masova informaciq za Tyrciq. Samo ot uvajanie kam pradedite si tova e nedypostimo. Kvo da go interesuva bulgarina za katastrofi, pojari t.n v Tyrciq? Maricani I marichanki mnogo nisko nivo padate.

Отговори
7 9
PIROGOV

PIROGOV

27.04.2021 | 08:55

А,по едно време професорката беше и кандидат за общински съветник от ДПС в София, ма нейсе, както би казал бай Ганьо. Иначе е злобна комунистка и и се иска всичко да се случва ,както на нея и се иска. "Новите" партии на "промяната" са с добре познати стари муцуни: Майчето К.( кюстендиска, костенбродска, к .... ва), злобното джудже Атанасов, жената прочула се с тишината в спалнята си -Дончева, Мария Капон-Бабикянова и т.н. Това са носителите на "новото" в българската политика. Вече е ясно, че ГЕРБ е НЕЗАОБИКОЛИМ фактор в българската политика, че без ГЕРБ правителство не може да има.Ей това не могат да го преглътнат комунистите.

Отговори
31 13
Окръжна болница-Пловдив

Окръжна болница-Пловдив

27.04.2021 | 09:01

Ами в ГЕРБ комунистите са най-много.Като се почине още от вожда им.

Отговори
26 16
До Окръжна Болница

До Окръжна Болница

27.04.2021 | 09:08

Моля Ви, недейте така, политнекоректно! Ей сега ще Ви наскачат дежурните гербаджийски тролове! Ама каааа, че те от ГЕРБ са върла "опозиция" на комунистите, седми ли, десети път ли ги "бият" на избори...и прочее номера от селски вечеринки! Истината е, Живковисткият клан на Партията майка, срещу Лукановисткия (Лиловисткия)!

Отговори
21 14
Лили Кирилова

Лили Кирилова

27.04.2021 | 12:51

Ами, ГЕРБ от какво се състои??? От БКП и Партийни секретари. Много ви в къса паметта!!!!

Отговори
9 8
Лили Кирилова

Лили Кирилова

27.04.2021 | 12:53

ТОЧНО ТАКА, НО ПАМЕТТА Е КЪСА!!!

Отговори
7 7
Нали

Нали

27.04.2021 | 14:13

Ако ГЕРБ са комунисти, защо всички комунисти сте срещу тях? Ако са комунисти, защо политиката им е про западна, защо резнаха руските проекти, защо се наложи да се преборят с руския проект на Радев да купи самолети с ниско показатели? Защото НЕ СА КОМУНИСТИ!

Отговори
9 6
Нали

Нали

27.04.2021 | 14:21

Сега да покажем защо ДБ, Мая и Слави СА КОМУНИСТИ! По делата ще ги познаете! Христо Бокикев, потомък на върл комунистически род! Генерал Гном-прокурор от шпицкомандите на Живков по време на възродителния процес! Но това са само факти а да отидат и да се съюзят с БСП и ДПС е доказателството, че не са политици а просто пионки на червената олигархия! Спящи клетки, които бяха задействани, защото Бойко Борисов беше погнал мафията и се хвърлиха много средства за да могат престъпниците да се измъкнат!

Отговори
10 6
Дипламата изядена ли е?

Дипламата изядена ли е?

27.04.2021 | 08:41

Тая не беше ли оная ,която каза ,че Дана ако не отиде на балотаж на кметските избори ,ще си изяде дипломата.

Отговори
21 2
Аман от мисирки на бойко

Аман от мисирки на бойко

27.04.2021 | 08:37

Защо да бяга от отговорност?Да направи правителство,което да зависи от дпс и бсп ли?И герб да са в удобна опозиция ,а Слави да отговаря за зулумите на герб ли.?Ще направи правителство след предсрочните избори,когато има мнозинство без партиите на статуквото.

Отговори
20 24
Го_нян Минчев

Го_нян Минчев

27.04.2021 | 10:59

Следващите избори Славчо главчо няма да може да помирише парламента, защото се изгаври по чалгарски с многобройните си избиратели, вкл. и аз. Та втори път едва ли някой ще се реди по опашки за да гласува за тоя палячо.

Отговори
16 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?