Следвайте ни

Проф. Христо Мермерски: Ябълка и лимон са щит срещу грипа

viber icon

Проф. д-р Христо Мермерски е автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. В съавторство със сина си д-р Йонко Мермерски е издал книги в областта на лечебните качества на над 200 храни и билки. Работи в областта на природната и народната медицина от 1957 г. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Бил е зам.-министър на земеделието. Преподавал е в университети в САЩ, Европа, Судан, Етиопия. „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм" е последната му книга.  

Грипът настъпва сериозно в доста градове, а според специалистите пикът на заболяванията тепърва предстои. Как да се предпазим от тежкото заболяване?

- Най-важното е да изградим силна имунна система. Човешкият организъм се нуждае всекидневно от белтъчини, които изграждат силна костна и мускулна система, мазнини главно от растителен произход, които дават енергия, както и въглехидрати, които поддържат сърдечната и мозъчната дейност.

За да се предпазим от заболяване, към храните, богати на белтъчини, мазнини и въглехидрати, трябва да прибавим източници на витамини, микро- и макроелементи, аминокиселини, ензими.

Има и нещо друго, което показват най-модерните изследвания - най-голямата беда е, че всеки от нас носи в организма си от 3 до 5 кг, а някои и до 7-8 килограма бактерии - повече, отколкото са клетките в организма. Имаме в организма и токсини. Следователно основната задача за предотвратяване на грипа е да пречистим тялото от тия боклуци, които увреждат не само отделни органи и системи, но и целия организъм.

В момента най-ефикасно и достъпно средство за тази цел е ябълката. Тя е уникална не само за пречистването, но и за зареждането на организма с повечето от жизненонеобходимите вещества, които изграждат силна имунна система. Ябълката решава два въпроса - съдържа огромно количество целулоза, най-вече пектин, който абсорбира отровите в организма. От друга страна, ябълката съдържа почти всички витамини, микро- и макроелементи, с които зарежда организма ни. Този плод е уникален с многобройните си лечебни качества, които съм изброил в книгите си.

Много важна за имунитета е консумацията на портокали и грейпфрути.

Всъщност прочистването на организма ни трябва да е всекидневно,целогодишно.

Важно за пречистването и възстановяването на организма е и създаденото от мен кисело мляко с осем бактерии и един пробиотик. Консумацията му е важна, защото бактериите, които съдържа, се хранят с отровата, натрупана в човешкия организъм вследствие на лоша  храна, лоша вода и лош въздух. Хранят се и с лошия холестерол и след използван антибиотик възстановяват полезната микрофлора в цялата храносмилателна система.

- С какви храни да помогнем на организма да се справи, ако вече грипът ни е повалил?

- Първи симптом на грипа е активното отделяне на слуз от носа. Създал съм продукт, одобрен от Агенцията по лекарствата и храните. Може да се прилага в ноздрите като спрей или да се намазва с памуче. Ефектът е незабавен - само след 4-5 минути хремата и зачервяването на очите, както и другите характерни симптоми изчезват. Този продукт съдържа джинджифил, прополисова тинктура, пчелен прашец, куркума, както канела и какао, които съдържат хормона на щастието. Продуктът е чисто природен, със силно антиоксидантни свойства -спират разрушаването на клетките, на цели органи и системи, освен че унищожават грипа. Същият спрей може да се прилага и в гърлото, ако получите силни болки там, т.е. развивате ларингит, фарингит, бронхит, бронхиална астма. Впръскването трябва да е първо в устната кухина, после 5-6 пъти в гърлото, в зоната на сливиците. Тук ще  вметна, че в устната кухина на всеки един от нас има над 100 болестотворни микроорганизми и в зависимост от състоянието на имунната ни система се явява едно или друго заболяване.      

Ще уточня, че многобройните лекарства, предлагани в аптеките, всъщност лекуват не заболяването, а резултатите от него. Докато продуктът, който съм създал, премахва причинителя на заболяването. С него спираме грипа по двата пътя на проникване - през носа и гърлото.

Заедно с това третиране срещу грипа обаче трябва да консумираме храни, които съдържат огромно количество витамини, микро- и макроелементи. Най-бързо помагат лимонът, ябълките, грейпруфът, които унищожават повечето от болестотворните микроорганизми.

- Същите  витаминни плодови бомби ли трябва да продължим да приемаме  и след оздравяването?

- Задължително, за да укрепим имунитета. 75 процента от факторите, които определят силна имунна система, се намират в храносмилателната система. Т.е. при повредена храносмилателна система не можем да имаме силна имунна система.  

В момента сме в междинен период на излизане от зимата, когато човешкият организъм и силно изтощен. Както казват на село - спасението е да се хванем за зелено. Започва да се развива копривата, уникален продукт, храна и лекарство, излизат марулите, спанакът. Само 150 грама зелен лук ви осигуряват нужната доза витамин С, и то в лесноусвоима форма.

Сега трябва да заложим на зеленчуците, за да дочакаме сезона на плодовете - ягодите през май, прасковите, кайсиите, истински съкровищници на полезни вещества.   

Хората трябва да разберат, че трябва да приемат важните за организма вещества в естествена форма, с храната. Например трябва да си набавяме с моркови витамин А, който гарантира добро зрение, хубава коса и кожа и е силен антиоксидант. Докато, ако пиете синтетичен витамин А и го предозирате, рискувате да получите силно главоболие и да увредите черния дроб. Докато  естествените продукти нямат и една милионна от болестотворните ефекти, които предлага синтетиката.  

- Проф. Мермерски, Вие самият от колко години не сте боледували от грип?

- От 15 години, въпреки че съм постоянно сред хора. Просто в момента, в който почувствам, че носът или гърлото ми не са в ред, моментално реагирам. Държа грипа далече благодарение на създаденото от мен природно лекарство. То прави приемането на антибиотици излишен, без да има страничен ефект. И няма аналог в нито една страна в света. 

- Има ли проблем българинът с имунитета заради неправилно хранене?

- Трябва много да внимаваме с храната. Наскоро четох, че са пуснали салам със само 1 процент месо. Неслучайно казах, че киселото мляко „Мермерски" е важно, защото то се храни с отровите в организма. След демокрацията се случи нещо непростимо - отмениха държавния стандарт при киселото мляко. А БДС означава в 1 куб. см мляко над 7 млн.  лактобацилус булгарикус и стрептококос термофилус. И сега ядем млека, в които няма никакви бактерии.

Българинът трябва да внимава какво яде и да залага предимно на плодове и зеленчуци. Но първо хората трябва да са запознати с полезните свойства на тези източници на витамини, с които изобилства страната ни.

Така, както се отнасяме към организма, така той се отнася към нас. Ако не се съобразяваме с потребностите на организма, ако го тъпчем с отрови, ще страдаме от грип и от други болести. Българите, известни преди век с дълголетието си, днес живеят най-кратко в Европа, с 2-3 години по-малко от албанците, македонците, черногорците. А уж сме рай на плодове и зеленчуци!Потвърждаваме народната мъдрост: вода гази, жаден ходи. Ако сме информирани и упорити, ще  сложим край на това.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?