Следвайте ни

Проф. Георги Момеков: Продуктите с нагряване елиминират пасивното пушене

viber icon

- В голяма част от потребителите сякаш все още има неразбиране за основните разлики между продуктите с нагряване и така наречените електронни цигари. Можем ли ясно да дефинираме разликите в състава на двата продукта?

- На първо място продуктите за нагряване на тютюн са хомогенни. В тях има нагревател, който нагрява, но не възпламенява обработения тютюн, и по този начин съдържащите се вещества - в случая никотинът, попадат в един газов аерозол, който потребителят поглъща. Докато при електронните цигари нямаме тютюневи лица. При тях имаме пълнител, който най-общо може да кажем, че е съставен от никотин, смесен в подходящ разтворител, като тези устройства също създават аерозол, който се поглъща от потребителя.

Една от големите разлики идва именно от начините на получаване на този никотинов аерозол. При електронните цигари броят на производителите на устройства е огромен и респективно принципът и начинът на функциониране е много различен. Същото важи и за състава на самите никотинови течности. Важно е да кажем, че когато правим една течност, то тя трябва да има срок на годност и това неминуемо поражда необходимостта в нея да се поставят стабилизатори, антиоксиданти и различни други вещества, за да може продуктът да се съхранява.

- Все пак казахте, че и двата продукта произвеждат никотинов аерозол. Това значи ли, че по това си приличат?

- Разбира се, има съществени разлики в състава на аерозолите, които произвеждат двата продукта. Но и при продуктите с нагряване, и при електронните цигари - да, отсъстват съществените белези на една цигара, при която горенето и високата температура води до образуване на съединения, които всъщност са опасните.

- Има ли вече достатъчно информация относно ефекта от двата продукта върху здравето на хората, за да може да кажем кой от тях е по-подходящата алтернатива на класическите цигари?

- Нека първо кажа, че аз не съм противник на нито една от двете алтернативи. Все пак живеем в 21. век и е нормално хората да си купуват неща от интернет. Именно много по-големият брой устройства и течности за тях при електронните цигари създава проблемите. През годините имаше не един или два пъти проблеми именно с тази категория продукти.

Докато системите за нагряване на тютюн са сравнително нови играчи на пазара, но успяха да получат сертификация от Американската агенция по храните и лекарствата. Тяхното становище въз основа на проучванията както на компаниите, така и на независимите специалисти и експерти, казва, че продуктите с нагряване са продукти с намалена експозиция на токсични вещества.

Редица регулаторни органи по света казват, че този подход - било то с електронните цигари, или с продуктите с нагряване, е един прагматичен механизъм да се намалят рисковете не само за потребителя, но и за тези, около него.

- Какво е коректното наименование според Американската агенция по храните и лекарствата на бездимните продукти?

- Те са определени точно като „продукти с намалена експозиция на токсични вещества“. Това ще рече, че излагането на вредните вещества в тях е по-малко. Доколко са намалени рисковете, предстои да научим. Нека обаче тук кажем какво знаем за самото спиране на тютюнопушенето, ако приемем, че това е оптималният и най-добър вариант.

Ако пушачът спре цигарите от днес, рисковете от белодробни, онкологични и сърдечни заболявания, които възникват при тютюнопушенето, утре няма да са същите, както при непушача. Така нареченото изравняване на рисковете при тези две групи отнема време. На този етап намалена експозиция на токсични вещества в продуктите с нагряване означава, че 100% преминаване към алтернативите на цигарите неминуемо ще доведе до редукция на риска.

- Можем ли да говорим за някакви конкретни времеви периоди?

- Със сигурност времето, за което хората ще достигнат до нивата на риск от подобни болести, които се наблюдават при непушачите, ще бъде доста по-отложено, в сравнение със спирането изцяло на пушенето. Чисто времевата рамка е рано да бъде поставена, защото това е процес по дългогодишни проучвания, които продължават и в момента. Това, което знаем на този етап, е, че тези компании са провели редица тестове за атмосферния въздух.

При този тест се пуши в едно напълно затворено помещение, като непосредствено след това се измерват нива на определени вещества в кръвта както на пушилите в стаята, така и на тези, които просто са вдишвали цигарения дим, освен това се измерва и качеството на атмосферния въздух. Когато в същото тестово помещение се използва продукт с нагряване на тютюн, се оказва, че при пушача част от тези вещества в кръвта са значително намалели, а при този, който вдишва дима, без да пуши - няма наличие на същите тези характерни вещества, които се наблюдават при така наречените „пасивни пушачи“.

- Това значи ли, че продуктите с нагряване елиминират пасивното пушене?

- Всички данни сочат към това на този етап. Да, в атмосферния въздух остава аромат, който може би не е приятен на непушачите, но е важно да се каже, че това не е същински дим и има огромна разлика в качествения и количествения състав на това, което попада в атмосферата при продуктите с нагряване и при традиционните цигари.

Най-важното, което трябва да се каже, е, че когато пушачът пуши, той издиша този дим, но много по-големият източник на замърсяване, както за атмосферния въздух, е тлеещият край на цигарата. Този процес е изцяло елиминиран при продуктите с нагряване. Издишаният аерозол от устата на пушача в голямата си част е водна пара. Продуктите с нагряване са насочени изцяло към редукцията на рисковете от тютюнопушенето.

- Какво е Вашето лично мнение и съвет към тези пушачи, които искат да вземат мерки, за да намалят рисковете от вредния си навик, но все още не могат да се решат да се откажат напълно? Коя от двете алтернативи лично Вие предпочитате?

- Разбира се, аз винаги ще препоръчам спирането изцяло. Но и единият, и другият вариант може да намали вредите върху здравето на човека. Важно е обаче да кажем, че и продуктите с нагряване и особено електронните цигари трябва да бъдат купувани само от сертифицирани и доказани производители. Потребителите не трябва да забравят, че никотинът е токсичен алкалоид, и винаги трябва да купуваме подобни продукти, които са реално тествани и одобрени за продажба с дефиниран състав.

На мен лично продуктите с нагряване ми допадат малко повече, защото при тях в аерозола има наистина много по-малко вещества. Друг основен техен плюс пред електронните цигари е това, че в тях няма нужда от стабилизатори или антиоксиданти. При продуктите с нагряване ми харесва това, че компаниите, които ги предлагат, упражняват контрол върху продажбата им, което е много важно.

В заключение може да кажем, че и единият, и другият подход обаче са удачни алтернативи, които вече са проверени във времето.

---------------------------------------

Проф. д-р Георги Момеков е преподавател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет - София, и председател на Българското научно дружество по фармация.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Добре де

Добре де

20.09.2020 | 11:13

Откъде тогава идва вонята, която уж бездимните фъшкии произвеждат? Имам колежка, която пуши джаджата си при нас, отказва да излиза с аргумента, че е бездимна, а след нея остава безподобна смрад. За протокола - не съм истеричен непушач. Пуша рядко, харесвам аромата на хубав тютюн, но НА ОТКРИТО.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?