Следвайте ни

Проф. Борис Богов: Системата ще издържи, очаквам успокояване веднага след Нова година

viber icon

Професор Борис Богов е директор на Университетска болница „Александровска“, поела първите удари на COVID-19. Докторът оглавява години наред клиниката  по нефрология, която е най-голямата в страната. Проф. Богов беше избран за директор, след като колегата му Костадин Ангелов стана здравен министър.  Светилото даде интервю специално за „Марица“ след брифинга в Министерски съвет.

- Проф. Богов, ще издържи ли здравната система предвид стремглавото нарастване на заразенитe и болни с COVID-19?

- Няма основания за притеснения след това, което чух от колегите. Разкриват се нови места и в държавните, и в частни болници. Това е доста успокоителни, мисля, че няма да им проблеми. Както вече споменах на брифинга, в помощ спокойно могат да бъдат всички колеги от Вътрешни болести, не само инфекционисти.

- Споменатият Координационен център, който се създава ли, ще насочва един пациент към болница със свободни места. Получиха се доста главоболия през последните дни, особено в София?

- Точно така, но и сега има подобен център за София. Намира се в Инфекциозна болница. Там има система, на която се визуализират свободните легла. Свързвайки се със Спешна помощ, насочват къде да отиде съответната линейка, а не да обикаля по болниците.

- Какво показва вече солидният опит на Александровска болница по отношение на COVID-19, мнозина още не вярват, че човек може да се разболее от вируса?

- Тяхно право е, но включително и ваши колеги посетиха отделенията с COVID-19. Видяха отлично за какво става въпрос. Не трябва това да буди страх, а безпокойство. Да кара хората да спазват мерките – дистанция, маски, дезинфектанти.

- Какъв е най-честият профил на пациент с COVID-19 в Александровска?

- Най-честият профил е висока температура, кашлица, болки в гърдите, обща отпадналост. Както самите пациенти се изразяват „Като че ли е минал влак през мен“. Това са основните симптоми.  

- Извън нормалния поток, като че ли има два типа хора, които атакуват болницата. Едните отиват прекалено късно. И  вторите, да ги наречем „хипохондрици“, търчат на пожар при най-малък симптом?

- Да, това е проблемът. В първия случай късното постъпване в болница обикновено е заради самолечение. Такива пациенти започват с чайове, с народна медицина, с четене в интернет или звънят на познати, които са преболедували инфекцията. Най-разумното е да потърсят помощ от личния си лекар или от специалист. Тогава нещата са под контрол.

Има и от втория тип, разбира се. В Александровска болница задължително изследваме всеки един пациент който постъпва, било то и за друго заболяване. Има хора без абсолютно никаква симптоматика, но идват, защото са чули по медии или друг канал. Просто искат да се проверят дали са носители.

- Това безотговорно задръства системата?

- Абсолютно. Трябва да има много сериозен филтър за такива пациенти. И в болницата съществува. Но има много лаборатории, които злоупотребяват и правят същите тестове, но платено. 

- Но не е незаконно?

- Така е.

- Да влезем във ваши води, всички научни доклади показват, че бъбреците са втори по поражения от COVID-19 след белия дроб, разбира се?

- Това е логично, защото вирусът се захваща за така наречените ангиотензинови рецептори, които най-много ги има в белия дроб, а това все пак е въздушно-капкова инфекция. На второ място са бъбреците. На трето място кръвоносната система, като се отключва съдова болест – васкулит. 

- Приблизително колко процента от пациентите ви получават и бъбречни усложнения?

- Нашите пациенти са разделени на две групи в  това отношение – такива, които имат вече бъбречни заболявания, и без подобна история. 80 процента от пациентите с предходни бъбречни заболявания получават проблеми с бъбреците при COVID-19. При останалите водещата картина е белодробната. 

- Как виждате персонала ви – умора, отчаяние или пък мобилизация?

- В Алексанровска сме ползвали едни и същи екипи от началото на пандемията. Усеща се малка умора и призива им е за включване и на други колеги от различни специалности. И това ще бъде направено. Опитваме двуседмичен режим и смяна на екипи. Това облекчава, особено сега, когато е разрешен 12-часова и 24-часова та смяна. Добре е за тях.

- Вие лично как се пазите от коронавируса?

- Маска, дезинфектанти, ръкавици. Аз лично не свалям ръкавици при срещи с пациенти. 

- Ваш съвет – лимон, билки, нещо, което правите у дома?

- Нищо извън споменатите, те са достатъчни.

- И може би най-трудният въпрос – кога ще приключи всичко това?

- Наистина е  трудно да отговоря. Още дълго време ще продължи. Но подозирам, че веднага след Нова година пикът ще се успокои.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тасева

Тасева

01.11.2020 | 16:40

Да, но някоя друга Нова година. При това управление на пандемията, скоро няма да има подобрение...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?