Следвайте ни

Премиерът Борисов пред "Марица": Направихме най-доброто за Пловдив и продължаваме да помагаме

viber icon

Ще има държавни пари за стадион "Ботев", но само ако е общински

След като построим кръговото на Асеновградско шосе, затваряме Околвръстното на Пловдив с отсечката до Скобелева майка  

Градът стана кукла през последните години

Общината трябва да надгражда над направеното и със собствени сили


Премиерът Бойко Борисов даде ексклузивно интервю за "Марица" малко преди извънредното заседание на Министерски съвет в събота. С министър-председателя разговаря Руси Чернев

 

- Г-н Борисов, в Пловдив днес се готвят поредните протести срещу забавеното строителство на стадион "Христо Ботев". Инициаторите настояват всички страни да изпълнят ангажиментите, които се поеха по време на срещата и рестарта на строителството през август, на която и вие присъствахте. Как ще коментирате?

- Живеем в демокрация и всеки е свободен да протестира. Аз моя ангажимент ще го изпълня. Каквото съм казал, ще стане. Стадион "Христо Ботев" ще бъде построен, защото съм обещал.  

Ще осигурим парите, но при едно условие - стадионът да е общински. Вече сме обсъдили това с кмета Здравко Димитров. За да се случи всичко, сегашната концесия трябва да бъде прекратена. Видя се, че собственикът на "Ботев" не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - ако хвърли 20 или 30 милиона, първи смята как ще си ги върне. Ясно е, че при сегашния интерес към футбола, това не може да стане от билетите. 

- Как ще бъдат отпуснати парите и не смятате ли, че това ще предизвика реакции сред другите клубове?

- Първо юристите трябва да намерят законово решение за прекратяване на сегашната концесия, за да не се влиза в съдебни дела. После Общинският съвет трябва да вземе решение за строителството и да поиска помощ от държавата. Ще осигурим парите, а общината ще построи стадиона. После може да го отдаде на футболния клуб под наем. Това е единственият начин стадионът да стане с държавна помощ. 

А за реакциите - сигурен съм, че ще има хейт, но дано е по-малък. Аз лично смятам, че Пловдив има по-голяма нужда от нов мост над Марица и Околовръстно шосе, защото градът се разраства и се задъхва. Но съм такъв - когато съм обещал нещо, го правя. Не мога да се отмятам като другите и затова хората ми вярват. Знам, че ще има реакции и от другите клубове.  Наскоро се срещнах с президента на Локомотив Пд Христо Крушарски. Там също ще помогнем. Лошото е, че футболът не се управлява ефективно и клубовете не могат да се издържат. Макар че Лудогорец показа как когато собственикът лично държи нещата под контрол и се интересува за какво се харчат парите му, клубът върви нагоре и се самоиздържа. Точно обратното е в Левски - през две-три години сменят собствениците, всеки сезон въртят по два отбора и пак не вървят. Футболът може да се издържа сам, но се иска работа. Преди години като младеж идвах в Пловдив за гостуванията на Левски и помня пълните стадиони. Входовете оставаха отворени до средата на първото полувреме, за да могат да влязат всички. Нямаше и едно свободно място. Ако се прави продукт, ако хората се върнат по стадионите, клубовете ще печелят.  

- Като помагате на "Ботев", не рискувате ли напрежение със софийските клубове? 

- Аз си обичам Пловдив, макар че помагам и на другите. Като говорим за футбол, ясно е, че той не се прави в центъра на София. Там родителите са богати, не искат децата им да се мъчат по стадионите. Дори най-добрите софийски футболисти през годините са от покрайнините. В Пловдив е друго. Тук винаги се раждат големи таланти.  

- Слабост ли ви е Пловдив?

- Да. Не случайно два пъти съм депутат от Пловдив. Държавата направи много за града през последните години. Всички виждат как Пловдив се промени. Центърът е като кукла. Ще продължаваме да помагаме, но и общината трябва да надгражда над направеното със собствени проекти и сили. 

- С решение на министерски съвет Околовръстното на Пловдив и връзката с пътя за Истанбул стана обект с национално значение. Кога ще бъде разширено и достроено шосето? 

- Работим сериозно по този проект. Съвсем скоро ще бъде завършено кръговото на Асеновградско шосе и продължаваме с югоизточния обход и връзката с пътя за Истанбул. 

- Как ще коментирате ситуацията в Пловдив след изборите и първите действия на новия кмет Здравко Димитров? 

- Ситуацията е добра. Справихме се отлично на изборите и ги спечелихме убедително. В Пловдив ГЕРБ е първа политическа сила с огромно предимство пред основния си опонент БСП. Вярвам, че Здравко Димитров ще е добър кмет. 

- В Общинския съвет обаче личи известно напрежение, дори и в групата на ГЕРБ...

- Това си е работа на местните структури. Да седнат и да се разберат как да работят за Пловдив.         

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (3)

Ботевист

07.12.2019 | 13:13
0 1

Да не забравяме че и Лаута е на общината и може да се наема от всеки друг клуб. Така че леко с тъпите въпроси господин буфер!

Адолф Джугашвили

07.12.2019 | 12:42
2 0

Лично за мен, най-доброто решение беше обновяването на стадион Пловдив ("Девети септември") който да се ползва и от двата пловдивски клуба. Стадион "Хр. Ботев е на неподходящо място, без паркинг, почти в центъра на града.... Но, футболната малоумщина няма край, и Борисов ловко се възползва от това...

Р. Каменов

07.12.2019 | 12:17
1 1

Поздравления г-н Чернев...А други футболни клубове могат ли да наемат стадиона?

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?