Следвайте ни

Посланик Наргиз Гурбанова: Баку дава шанс на пловдивския агробизнес и туризъм

viber icon

Посланикът на Азербайджан Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова имаше работно посещение в Пловдив в края на януари. Тя се срещна с кмета Здравко Димитров, за да обсъди възможностите за реално сътрудничество в областта на бизнеса и културата. Ето какво сподели тя пред вестник "Марица" за плановете и очакванията, свързани с Пловдив.

- Ваше Превъзходителство, миналата седмица проведохте среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров. Кои важни теми обсъдихте?

- Г-н Здравко Димитров е голям приятел на Азербайджан. Възползвах се от възможността и дойдох в Пловдив, за да поздравя него и екипа му с новия мандат, и да им пожелая късмет през 2020 година. Посещението ми тук е първото ми посещение в страната през тази година и за мен беше много важно да е в Пловдив. 

С града ни свързват много приятелски отношения. С г-н Димитров разгледахме целия дневен ред на взаимоотношенията, определихме приоритетни направления за работа в областите на културата и икономиката. Информирах кмета и неговия за екип за стратегическото партньорство между Азербайджан и България, за планираните проекти и за съвместните визити, които ще се осъществят през тази година. Общо взето, срещата беше успешна. 

- Кои проекти определихте като приоритетни?

- Безусловно, засегнахме темата за енергийното сътрудничество. До края на тази година първите количества азербайджански газ – 1 млрд. куб. м., ще бъдат доставени в България. Това зависи от строителството на интерконекторната връзка Гърция – България. Преди няколко месеца имах честта и възможността да съпроводя министър-председателя Бойко Борисов на инспекцията на строежа. 

Видяхме, че строителството върви с пълна скорост и ще бъде завършено в съответните срокове. Новата връзка ще даде възможност на азербайджанския газ да дойде в България. Той ще бъде важен алтернативен енергиен източник, който ще осигури една трета от потреблението на страната от газ и ще създаде възможности за сътрудничество. 

Информирах г-н кмета и за транспортното ни сътрудничество и поканих българските транспортни компании да насочат своя интерес към Азербайджан и Централна Азия, където се развива Великият Път на Коприната.

Обсъдихме и културното взаимодействие. Знаем, че Пловдив има особено място в българската история и конкретно, отчитайки това, че е Европейска столица на културата, богатият му културен живот създава възможности за взаимодействие. Ние сме готови да дойдем и да участваме в различните фестивали в града. 

В областта на образованието има много близки отношения между Аграрния университет в Пловдив и Аграрния университет в Гянджа. Двата университета са готови да си сътрудничат в рамките на програмата „Еразъм +“.  Ректорите на двата университета си размениха гостувания има вече и по-конкретни идеи за сътрудничество. 

 През тази година в Баку ще се проведе заседание на Междуправителствената комисия на България и Азербайджан. От наша страна съпредседател e министърът на селското стопанство, а от българска – министърът на енергетиката. Ние поискахме от кмета Пловдив също да бъде представен на този конференция, както и пловдивският бизнес да присъства, тъй като по същото време ще се проведе и Бизнес форум. 

- Виждал съм Ви няколко пъти на концерти и фестивали в Пловдив. Какви са впечатленията Ви от града? 

За пръв път дойдох в Пловдив близо половин година след пристигането ми в България. Беше през лятото с моето семейство. Тогава се влюбих в Античния театър. Това е музей под открито небе и аз си представих как много хилядолетия преди нас публиката е гледала представления тук. 

След това бях приятно удивена да разбера, че Античният театър е не само красив музей, но и сцена, на която и до ден днешен се провеждат много важни понякога и  в световен план културни мероприятия. 

Изключително ми хареса това място. И се надявам, дай боже, един ден да представим азербайджанската култура и музика на сцената на Античния театър. 

А събитието, на което много искам да присъствам и за което доста са ми разказвали, е Капана Фест. Казаха ми, че кварталът се е превърнал в динамичен център – място за експерименти и инсталации. При първа възможност дойда на следващия Капана Фест.  

- Как Пловдив може да стане по-привлекателен за туристите от Азербайджан?

Много интересен въпрос. Работата е там, че ние имаме пряка авиолиния между София и Баку. Наистина това е регионална авиолиния и се осъществява от нискотарифна азербайджанската авиокомпания „Buta Airways“, която е дъщерна компания на азербайджанските аеролинии АЗАЛ. 

Фактически за 100 евро може да се лети от София до Баку с един куфар дотам и обратно. Полетите са доста удобни. Авиолинията бе открита преди близо две години и тогава започна напливът на азербайджански туристи. Те идват и на планински курорти през зимата, а през лятото - на Черноморието. 

Но ще Ви кажа, че сред хората от моето поколение и сред по-възрастните първия град, за когото говорят (отчитайки социалистическото минало), е Пловдив. Бях приятно удивена, че много от тях знаят за Пловдив. 

Добре ще бъде да направим рекламна кампания на тези възможности. Ние се обърнахме към българското Министерство на туризма и към БНТ с предложение безплатно да направят филми, които рекламират България в нашата страна, както и филми, които рекламират Азербайджан сред българската публика.

Освен това са важни и туристическите изложения. На туристическите изложения в Азербайджан, което се провежда веднъж годишно, България винаги е представена със специален щанд. Много често идват представители от София, Варна и Бургас. Ще предложим на пловдивския Съвет по туризъм също да се включи в най-голямото туристическо изложение в региона на Южен Кавказ, който ще се проведе на 9-11 април 2020 г.

Благодарение на възможностите на „Buta Airways“, България ще може да привлече туристи от целия регион, например от Грузия, Иран и Централна Азия. Готови сме да работим по тези въпроси. 

- Какви са възможностите за съвместни икономически проекти между бизнесмените от Азербайджан и пловдивските предприемачи?

В края на тази година ще се проведе заседанието на Междуправителствената комисия и паралелно с него на Бизнесфорума в Баку. Преди това ще направим презентация на Азербайджан пред българския бизнес в София. 

Сега се замислих – защо да не прекараме половината от деня тук и да не представим тези възможности и пред пловдивския бизнес?

Ако ни определите партньорска асоциация или филиал на Търговската палата, с който да взаимодействаме, ще го направим. По тази начин бизнесмените ще могат да разберат повече. 

През 2018-та година също имаше подобен Българо-азербайджански форум в София, на който дойдоха бизнесмени от Азербайджан.

Знаем за Тракия Икономическа зона край Пловдив, интересен ни е техния мениджърски опит. У нас има шест подобни промишлени зони. Бихме искали да се запознаем с най-добрата експертиза в (ТИЗ). Имаме такова споразумение – да дойдат бизнесмени от Азербайджан и да се запознаят с възможностите за общи дейности. 

В областта на селското стопанство, освен добрите връзки между университетите, вярвам, че може да има и добри връзки между предприемачите.

И двете страни имат сериозен аграрен сектор. Например българските бизнесмени имат интерес към продукцията на завода ни за карбамид. Освен това може съвместно да кандидатстват по много програми на ЕС за подпомагане на малкия и средния бизнес в областта на селско стопанство.  

От 18 до 20 май в Баку ще се проведе Международният форум на фермера – много важно събитие. На него каним успешните бизнесмени от аграрния сектор да споделят своя опит и ноу-хау, да осъществят контакти и да намерят партньори. Готови сме да разпространим информация за форума и в Пловдив. 

В нашата страна създаваме добри условия за инвестиции и знаем, че за българските инвеститори може да е интересно да произвеждат в Азербайджан. Ние имаме споразумение за свободна търговия с другите страни от региона. Това е добра възможност да се изнасят продукти, произведени вече в Азербайджан, към страните от Централна Азия. Съществуват множество възможности и ние сме готови да работим с българските партньори. 

- Коя азербайджанска танцова или театрална трупа бихте искали да видите на Античния театър?

- Нашите народни танци са много красиви, имаме и прекрасни ансамбли. Нашият фолклор много прилича на българския. Този популярен групов танц вие го наричате хоро, а ние – яйлъ. „Яйлъ“ е кръгов танц с ритмични движения, с вдигане на ръце. Има варианти, които се казват  „кьочери“ и „тензере“, и през 2018-та година е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на света. „Яйлъ“ е традиционен групов танц на Азербайджанската Нахчиванска автономна република. Имаме и други красиви танци, като „астагабаръ“ и „узундере“ от региона Карабах. Той комбинира бързи и бавни движения.

Затова можем да доведем азербайджански ансамбъл да участва в Международния фолклорен фестивал на Античния театър. 

За пръв път в историята на двустранните ни отношения един прекрасен азербайджански балет ще се играе в София на 27 март. Балетът „1001 нощ“ с композитор Фикрет Амиров е нещо невероятно. Той ще бъде включен в репертоара на Софийската опера и балет. Спектакълът е създаден на основата на класическия балет и азербайджанската етномузика. 

Ще се радваме да приветстваме нашите приятели от Пловдив на това събитие!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?