Следвайте ни

Димитър Ганев: Здравната криза напомпа рейтинги, социалната ще ги стопи

viber icon

 

- Шанс ли е пандемията за новите политически играчи у нас?

- Закон в политиката е, че при външна опасност има вътрешна мобилизация и консолидация зад властта. Това изигра своята роля и в България. БСП потъна в тази криза. Президентът остана в политическата периферия. Оттук нататък обаче остава да видим дали икономическите последици ще доведат до ерозия в обществената подкрепа на управлението и съответно ще повишат надеждите в новите политически проекти или ще станем свидетели на друга динамика. Засега само Слави Трифонов ясно се е заявил. Мая Манолова и Цветан Цветанов още загряват извън игралното поле.

 

Д-р Ганев, здравният министър Кирил Ананиев разпореди отварянето на библиотеки, кина, галерии и музеи. Връщат се и театрите, макар и само на открито. Навременна ли е тази мярка, или става под натиска на обществото?

Намираме се в процес на либерализация на мерките във връзка с епидемията и постепенно започваме да се връщаме към нормалния начин на живот. Най-съществените мерки, които ще ни доближат до това, са възстановяването на работата на детските градини, училищата, университетите, като последната фаза е възможността за събиране на много хора на едно място. Според мен това не предстои скоро.

Т.е. отново ще бъде на етапи. Вероятно само детските градини ще бъдат отворени след известен период, а училищата и университетите ще започнат работа през септември - от началото на следващата академична и учебна година.    

Иначе няма никакво съмнение, че психологическото настроение на хората, поне това, което виждам около себе си, е, че по-скоро вече се намираме в процес на нормализация. 

 

Достатъчно ли е мобилизирано обществото и управляващите, за да се върнем към нормален живот без сериозни трусове?

 

По принцип България взе сравнително рано много адекватни мерки - нито бяха свръх рестриктивни, нито бяха много либерални. Но нека не забравяме, че някои неща не зависят и от нашата страна - ако тази епидемия се разрази отново, ако се появи втора вълна в Европа, това очевидно няма как да не ни засегне

Но без съмнение добрите ни навременни действия досега са база за нормално завръщане към начина ни на живот преди коронавируса. Няма никакво съмнение - България е един от отличниците в справянето със здравната криза, наречена COVID-19. Едва сега случаите на заразени у нас стигнаха 2000.

Въпреки трагедията на хората, загубили близки, трябва да видим общото число на починалите, което е наистина малко. Това са абсолютно обективни критерии. Много хора казват: Не правим достатъчно тестове!  

Да, в сравнение с други държави ние правим по-малко тестове на 1 милион души, но е важен броят на жертвите, който при нас е малък. А това няма как да се скрие.

Политиците ще си върнат лидерството, експертите ще минат пак на заден план 

Ще се окаже ли икономическата криза, пред която сме изправени, по-сериозна от здравната?

В момента се намираме в преходен етап от здравна криза към икономическа. Все по-малко ще говорим за здравните аспекти на проблема COVID-19. Либерализирането на мерките, връщането към нормален начин на живот, по-малкото жертви и заболели - всичко това непрекъснато ще ни отдалечава от здравната криза. За сметка на това все повече ще говорим за икономическата криза, която вече е факт.

Няма никакво съмнение, че всяка държава в Европейския съюз ще изпадне тази година в рецесия и брутният вътрешен продукт ще спадне с между 5 и 10 процента в различните държави. Така че властта у нас е изправена пред ново предизвикателство.

Дотук българските власти реагираха много добре на здравната криза, приложиха адекватни мерки и успяха да задържат епидемията на изключително ниски нива. В този смисъл властите у нас се справиха много добре, което впрочем беше оценено от хората и доведе до покачване на обществената подкрепа за управляващите.

Оттук нататък обаче идва не по-малко предизвикателство - властите у нас да се справят с последиците от здравната криза, които ще бъдат икономически: безработица, по-ниски доходи, социално напрежение. Натрупаният рейтинг на правителството дотук е от значение, защото идват времена, в които рейтинг се сваля, а не се качва.

Обяснението е просто - възможно е хората да обвинят властите за високата социална цена, която ще платят след  епидемията. Възможно е да ги обвинят, че не се справят с икономическите последици от кризата.

Досега имаше консолидация около правителството заради здравните мерки, взети, за да оцелеем. Сега вече, когато сме оцелели и трябва да плащаме социална цена, нещата стават по-различни.

Предстои ли пренареждане в политически и обществен план?

Много е рано за подобна прогноза. Трябва да минат поне няколко месеца, в които ясно да сме се отделили от здравната криза, да сме видели и икономическите щети, които тя е нанесла. Както се казва - ще броим пилците наесен. През септември вече ще имаме по-ясно очертана картина, която ще ни даде и изходните позиции на основните партии за парламентарните избори, които ще се проведат през пролетта на 2021 г.

Реалистично ли е да очакваме бъдеща политическа роля на новата силна фигура - генерал Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб?

Отново е твърде рано за изводи, но при ген. Мутафчийски има едно много важно условие - иска ли той това? Изкушен ли е от политическа кариера? Чак след този отговор можем да влезем в някакви хипотези.

Безспорно ген. Мутафчийски стана много разпознаваема фигура в последните два месеца. Ползва се със сериозна обществена подкрепа, стои добре, очевидно е и много добър комуникатор. Иначе казано - има всички дадености за реализиране на политически потенциал. Оттук нататък обаче идват много въпроси - трябва да имаме предвид, че високият му рейтинг е придобит в криза, в която той е централна фигура. И не може да се каже отсега как би изглеждал ген. Мутафчийски в стандартен политически некризисен процес. Трябва да имаме предвид и това, че политическата памет е много къса.

Ако генералът не се появява в следващите месеци или дори година, образът му може вече да изглежда по съвсем различен начин. Дори да се позабрави леко.

Ген. Мутафчийски ще започне да се забравя със затихването на епидемията

 

Един от позитивите на епидемията е връщането на експертите на важно място в обществото, политиците се съобразяват с тях. Това временно явление ли е, или идва времето на лидерската роля на експертността?

Не съм сигурен, че можем да говорим за начало на тенденция, която да заменя политическото за сметка на експертното, обратна на тази от последните години. Тук ставаше дума за много конкретен казус, свързан с много сериозно профилиране -лекари, вирусолози, имунолози. Те бяха фатално нужни на обществото в ситуацията на зараза и заплаха.

Да не правим генерално заключение, че експертността ще започне да взема превес. Това може да остане отделен епизод. Не виждам как това може да преструктурира политически пластове.

БСП потъна покрай извънредното положение, а президентът отиде в периферията 

След епидемията ни очаква нова нормалност, различна от познатата стара. Какво ще е най-характерно за това, което ни чака?

Промени ще има в много сфери от нашия живот. Вероятно здравните системи в следващите години ще бъдат укрепени. Икономическите последици ще начертаят нова стопанска картина в целия свят. Но като политолог съм изкушен по-скоро от политическите последици. Това, което ясно се вижда, е, че пандемията ускори един процес на противопоставяне между двете най-мощни днес държави - САЩ и Китай.

Ако конфликтите помежду им допреди няколко месеца бяха по-скоро икономически, то вече се очертават контури на силно политическо противопоставяне. Американският президент Доналд Тръмп директно обвинява Китай за разпространението на коронавируса. Това крие рискове от навлизането в ново двуполюсно противопоставяне, може би дори с някои характеристики на Студена война.

 

Д-р Димитър Ганев е политолог, политически коментатор, доктор по политология. Завършил „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2011-2012 г. координира проект на Оксфордския университет за изследване на медийната среда в България и страни от бившия Източен блок. Между 2011 г. и 2016 г. е политолог в социологическа агенция „Галъп интернешънъл“. Съосновател на изследователски център „Тренд“. Автор на книгата „Пътят към конституцията“.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

мхм

12.05.2020 | 19:09

Тоя коса ли си е сложил или е по-стара снимка. Ке го ебем у устата... Мазно люпезаче е, ке върти ...

Отговори
0 0

КОЙ вкара в капана "елита"

12.05.2020 | 07:28

Рейтингите ще се сгромолясат заради изкуствено създадената здравна криза с цел да оправдаят икономическата. Контролираното изпускане на информация ще контролира посоката им. Чака ни медийно торнадо и то няма да има роден произход, но ще промени политическия елит. Гешев няма да може да смогне да отработи всичко. Налагането на нови световни регулации в икономиката ще изсветли голяма част от паричните потоци към мътните реки. Очаква ни намаляване на ОБЛАЧНОСТТА. Няма да има ефект от социалната дистанция и медицинска репресия. Пример е Хонг Конг, а това е само началото.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?