Следвайте ни

Политолог: Протестите ще пратят аватари във властта

viber icon

Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „Анализ на политически риск“ в катедра „Политология“ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в областта на политическия риск, корупцията, организираната и битовата престъпност.

У нас всичко е възможно, щом царят стана премиер, защо и г-н Радев да не стане!  

Хората са недоволни не от ГЕРБ, а от политическия елит.

 

 

- Доц. Стойчев, какво ще се случи с протестите през най-ваканционния месец август? 

- Протестите ще продължат, но не очаквам ексцесии до средата на септември. Разбира се, ако няма планирана нова провокация от някой политически център или от г-н Божков от Дубай - нещо, което няма как да предвидим.

 

- Според няколко социологически изследвания по-голямата част от българите не искат предсрочни избори. Ще попречи ли натискът на улицата на управляващите да довършат мандата си?

- Сериозни икономически фактори ще се появят, когато застудее и излязат по-високите сметки за ток - евентуално ноември-декември. Ако тогава напрежението ескалира, вече няма да има смисъл от подаване на оставка, защото предсрочните избори ще съвпаднат или дори могат да се окажат след датата на редовните, което ще е пълно безумие. Тогава ще проличи неистовото желание да се натрапи служебен кабинет на г-н Радев на всяка цена.

Няма друг разумен аргумент, който да оправдае искането на предсрочни избори в момента, освен да се състои кабинет, съставен от президента.

Ако при изостряне на напрежението през зимата се стигне до оттегляне на Борисов, по-скоро в рамките на парламента ще се търси ресурс за нов експертен кабинет, отколкото да се съставя служебен, който ще отсрочи изборите отвъд редовните.

Що се отнася до опасенията, че уж ГЕРБ щели да фалшифицират изборите - то в ЦИК, която реално провежда изборите и определя резултатите, са представени всички големи партии, а и няма проблем да бъде поканена мисия наблюдатели на ОССЕ. 

 

- Колко важно за провеждането на честни избори е машинното гласуване?

- Това е най-голямата манипулация - все едно да очакваш модерна машинка да помогне на некадърен фризьор да направи хубава прическа. Въпросът не е в технологията. Хора, които си продават гласовете, ще го правят и машинно, и електронно, и дистанционно.

Президентът настоява за машинно гласуване, но в закона пише, че то ще се въведе заедно с хартиеното. Т.е. във всяка секция ще има и машина, и бюлетини. А това ще увеличи  2-3 пъти грешките при отчитането в протоколите. Може да се стигне до още по-сериозен спад на доверието в изборния процес. Да не говорим за опасността от зараза с КОВИД заради пипането на дисплея на машините.     

Странно как не са обяснили на президента, че машини се въвеждат в държави с проблеми с демокрацията, където хората са масово неграмотни.  У нас подобен проблем няма. И по никакъв начин нещата, които президентът иска да пребори, не могат да се решат с машинно гласуване. Но то струва пари, които явно някой иска да вземе.

 

- Защо е толкова силен натискът главният прокурор да подаде оставка?

- Очевидно е - президентът тръгна да иска оставката на главния прокурор в момента, в който той тръгна да се занимава с нерегламентираните отношения на съветниците на президента. А президентът няма морално основание да пита г-н Узунов за SMS-ите с бизнесмена Бобоков, при положение че лично г-н Радев е назначил нерегламентирано, докато е бил в структурата на ВВС, бившата си любовница и настояща съпруга.

Затова президентът атакува главния прокурор. Защото, ако искаше да направи срещу г-н Гешев нещо принципно, можеше да бави процедурата по подписване на указа за назначението му. Вместо това, когато прокуратурата го настъпи, президентът скочи срещу Гешев. И показният обиск в президентството беше идеален повод да се пакетира искането за оставка на кабинета с тази на Гешев.

 

- Проучвания сочат президента като второ предпочитание за премиер след Бойко Борисов. Това може ли да се случи?

- У нас всичко е възможно, щом царят стана премиер, защо и г-н Радев да не стане!  Ние сме държава - пример в подобни експерименти. А и на г-н Радев явно му е тясно президентството, иска да командва държавата.

 

- Как гледате на очакванията 6-7 партии да присъстват в следващия парламент?

- Толкова пъстър парламент ми се струва малко вероятен сценарий. Проучването, което сочи такъв вариант, дава доста нисък резултат на ДПС. Подценява се и фактът, че в период на протести избирателната активност се покачва, което вдига и изборния праг.

Едно е 4 процента от 3.5 млн. гласували, съвсем различно - 4 процента от 4 милиона. Така че  20 000 гласа могат да препънат много от малките партии. Всичко опира и до това каква ще е ерозията в ГЕРБ и БСП и колко от разочарованите от тях ще гласуват за тези малки партии. Но ако Корнелия Нинова се надява да привлече недоволни от ГЕРБ, се лъже. Хората са недоволни не от ГЕРБ, а от политическия елит, от който са част и тя, и нейната партия. 

 Ако хипотезата е, че ГЕРБ ще паднат под 800 000 гласа, можем да говорим за толкова раздробен парламент, както и да очакваме, че ГЕРБ, БСП и ДПС ще се изравнят като тежест на мандати. Като влязат и малките партии, ще стане невъзможно да се формира работещо мнозинство. А това е риск България да затъне в безвластие. А това не вещае нищо добро поне за 10 години.  

 

- Ще остане ли партията на Борисов първа политическа сила?

- Най-вероятно. Но мисля, че хегемонията на ГЕРБ като свръхголяма политическа сила е приключила.  Досега бяхме модел една голяма партия на властта плюс други малки. Вече влизаме в етап, в който ГЕРБ е една от няколко партии от подобен калибър. Голямото изпитание пред ГЕРБ ще бъде да може да устои, а да не се разпадне, както НДСВ например. Важно за бъдещето на партията е дали  Борисов ще се заеме с менажирането на партията след изборите, както обеща. Ако ГЕРБ се разпадне, както и ако БСП се разпадне, нищо добро не ни чака.  Ако ГЕРБ бъде раздробена, може да потънем в хаос от популизъм, което е много лош вариант, особено във времена на криза.

Грижата ми не е за ГЕРБ и БСП, а за това да има твърда скала, на която да стъпи кракът на българина, ако перифразираме Библията. Разбираемо е млади идеалисти да стоят по площадите. Голяма част от хората у нас обаче искат сигурност, искат да се чуе здравият разум.  А точно тези хора генерират националното богатство.

- Протестиращите искат промяна. Ще им я гарантират ли новите играчи на терена?

- Не, разбира се. Не вярвам и че ще се появи изненада ​- няма кой да дойде, а и кой да се хване. Не остана никой неоплют, не остана нееднозначно положителен герой. Дискредитираха се и академичните среди, професорите -Близнашки, Герджиков, Мутафчийски. Дори тези, които сега ръкопляскат на г-н Радев, много бързо ще го освиркат, ако се наеме да управлява.

Като цяло няма шанс за промяна. Типът политически елит ще се запази. Дори хора, които държат на стабилно лично развитие, ще бягат от публични постове, защото средата става много токсична. Който стане министър, депутат, става обект на черен пиар, хули, плюене.  Де факто ще гледаме в политиката адвокати и пиари, своеобразни аватари - довереници, пратеници на задкулисни играчи. Ето въпросното Отровно трио е ярък пример за това адвокат и пиар да са поставени начело от други, без да са автентични лидери.

Впрочем в България най-голямата перверзия е в това, че олигархията нарича всичко друго олигархия или корумпираният обвинява другите в корупция.

 

- Тоест не вярвате, че протестът ще сложи край на задкулисието и корупцията?

- Категорично не. И червени, и сини, които стоят на площада, са били в управлението и не са показали качествено различни неща. За тях проблемът не е моделът "Борисов", а в това, че не те са в позиция да реализират схемите, в които обвиняват премиера. Искат Борисов да пусне кокала, за да го захапят те.

Идеалистите в политиката винаги са били разочаровани или изхвърляни. Така че не идва вълна, която нещо да измете. Мая Манолова, която е готова винаги да е на първа линия, само за патриарх не се е кандидатирала - тя ли ще измете корупцията, тя ли ще е принципният нов морал в политиката!?  Или пък Цветан Цветанов, който довчера се хвалеше с лоялността си, а сега оплюва Борисов в корупция!? Как подобни примери за човешки недобродетели ще правят справедлива политика?!

Истината е, че няма ресурс. Царят се опита да осъществи политически ренесанс, като ангажира интелектуалния ни елит, докара юпита отвън, но не успя. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Дедовия

Дедовия

08.08.2020 | 12:19

Най-разумното е на този да му се отнемат всички купени дипломи и да лови гората. Тотален ибрикчия,много далече от истината.Още няколко дни и тя ще лъсне.Голямо въодушевление като изринаха палатките и изцепки по медиите и след 24 часа тихо ниско и без коментарии,ще помолят за разговори протестиращите.Ами защо ги изритахте бе кауни,що първо не помолихте за разговори ами дуете мускули. Ето това вие цялото управление,въздух под налягане и кражби защото е по-лесно.Ами като сте ербап като партизаните едно време както са слизали от балкана по тъмна доба на акция,така и вие сега по тъмна доба риете заспали хора.Ама какво да чакаш от наследници на партизани и комунисти,те така са възпитани и такива книжки са чели и сега се правят на големи демократи и управленци.Некадърници,мафия,крадци,комунистически фъшкии.

Отговори
0 0
Йовчо

Йовчо

05.08.2020 | 20:21

Един депутат от БСП , Иво Христов беше казал , че 80 % от българите са дебили.....и е прав , не знам за процентите , защото има много добри , трудолюбиви , образовани и измъчени българи , които се ориентират правилно , имат си работа , други бизнес , фирми и т.н.....и не намират нужда , да спат по площадите , да бият тъпани , и да викат до припадък , най малко пък да гладуват.......сега като гледам тези , неорентирани , безотговорни , заблудени , за култура да не говорим , не уважаващи своите невинни , уморени от работа , и болни съграждани.....за каква демокрация говорим......е това са дебилите , и така никога няма да стигнем интелигентните държави.....нашите символи за България BG ......означават , Бай Ганьо.....и тези дебили , трябва да са благодарни на Бойко за тази добричка полиция , защото в Русия щяха да ядат бой и щяха да ги търкалят с водни оръдия и да реват от сълзотворен газ...

Отговори
2 2
eblu

eblu

05.08.2020 | 19:13

toq oligrofren otkade doide da dava akal na zena my kolko my platixa

Отговори
2 1
ДОК

ДОК

05.08.2020 | 19:09

Отдавна е сложил наколенките, доцентчето.

Отговори
5 1
чичо Спас

чичо Спас

05.08.2020 | 18:59

Този знае само да ръкопляска…Едно и също като тиквата; магистрали, заводи, хъбове, инвестиции, върнали се българи от чужбина… - и баламурниците ръкопляскат. Все едно да ръкопляскаш на Ал Капоне... ОСТАВКА МУТРИ! В ДНК-то на ТИКВАТА е заложена корупцията и мутренският модел за обогатяване. Партията му е гаранция за неуспех- удряме дъното по корупция в ЕС, удряме и дъното на Европа, ще ударим дъното и в света. Да не се била обърнала каруцата - ами като корумпетата са й свалили всички гуми, ясно, че ще стоим стабилно на дъното по всички показатели.

Отговори
6 2
кънчо

кънчо

05.08.2020 | 16:06

най на края да прочета нещо хубаво , смисленно и умно.........хубав анализ.....жалко, че никой от тия панаирджии , тъпанджии , зурладжии , брейкаджии и чалгари няма да го прочетат , че да се замислят .....какво искат......ОСТАВКА.....тоз не искаме , оня не искаме...ами то не останаха партии....кой ще поеме власта и да управлява България ?.......тръгнали да преименуват площади и улици....ами намерете си един водач лидер , създайте една нова партия , нея именувайте...."Млада България "....или каквото си измислите ,че направете си една предизборна платформа , спечелете си много симпатизанти , спечелете изборите и тогава управлявайте България и постигнете това което сте видяли в развитите страни , да станем като Германия и др. ........

Отговори
6 6
иван

иван

05.08.2020 | 14:20

анализа на този човек е уникален защото е от умен човек на който му работи мозъка ,подчертавам ,работи.......а на тези дето протестират, и дето не могат да си обършат суполчето сами , дето само искат това, искат онова на готово без да дават нищо , тези младите де......на тях не им работи мозъка........дошли вчера от чужбина и веднага искат да станем като Германия,без да знаят какво беше при Жан Виденов, нито знаят какво е в Северна Корея.......по рано имаше дисциплина и страх , а сега е не демокрация , а анархия....до къде стигнахме.......сополанковци да посягат на полицаи, ако и такива ни управляват , БОГ да ни е на помощ.......

Отговори
8 8
Оставка

Оставка

05.08.2020 | 13:11

Напълно поръчково и некомпетентно мнение. Срам за професията.

Отговори
9 13
jon bon

jon bon

05.08.2020 | 13:08

Отличен анализ.

Отговори
15 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?