Следвайте ни

Петър Неделев: Васил Божков събра колекция от чудеса, но прокара калпав закон

viber icon

- Г-н Неделев, културният министър Боил Банов заяви, че в Закона за културното наследство е оставена вратичка, която е позволила на Васил Божков да не регистрира цялата си колекция. Вярно ли е, че приемането през 2009 г. на промените в закона е станало под натиска на самия хазартен бос, срещу когото сега има седем обвинения?

- И аз съм го чувал това. Лично не познавам Васил Божков, но той не събира монети, а съкровища. Ходил съм на първата му изложба в Бояна в Националния исторически музей преди 15 години. Беше извадил чудеса, но човекът ги има, показва ги. Миналата година направи още една изложба - „По пътя на златното руно”, която бе в Двореца в центъра на София. Обиколил съм почти всички европейски музеи и двайсет и няколко ритона на едно място не съм виждал никъде! Това, което е направил Божков, е забележително!

- Но по силата на същия този закон, приет преди 11 години, нумизматите имате забрана да събирате антични монети. Хрумвало ли ви е навремето, че това може да се случи?

- Никога! Ние събирахме български монети - тези, които са циркулирали по нашите земи, които са били част от Римската империя, Гърция, Византия, Средновековна България и царството след Освобождението. Последните 10 години обаче законът каза: "Забраняваме ви всичко антично! Имате право да колекционирате монети от 19. век нагоре". Това е жестоко!

- Как може да си колекционер, без да можеш да си допълваш колекцията?

- Хората от моето поколение, които са закърмени с античните монети, може да си попълват законно колекцията с купуване отвън. С официален документ. И тук стигаме до друг абсурд - една дребна сребърна монетка от Иван Срацимир, която е грош, преди този закон струваше 10-15 лева. Когато законът влезе в сила, младият човек, който иска да има тази монета, играе на онлайн аукцион. И цената там от 10 евро е 40 - 50 евро! Западняците са търговци. Допреди 15 години българските монети им бяха безинтересни - за тях бяха баластра. Като влезе в сила нашият закон, те разбраха каква дупка се получава, разровиха си чекмеджетата и извадиха баластрата за продан. И сега ни я продават 4 - 5 пъти по-скъпо.

- Какво се търгува по западните панаири?

- Преди седмица бях в Берлин. Имаше швейцарци, датчани, германци и дори афганистански търговци. Единият от тях бе фронтовак с една ръка. В Афганистан има средновековни монети - дирхами от 11.-12. век. Струват по 15 евро. По нашия закон, ако я купя тук, се превръщам в престъпник. Трябва да я взема от афганистанеца в Германия, да получа документ за нея. Не дай боже да загубя някъде този документ! Аз мога да внеса оттам монета, но законно не мога да я изнеса. Разрешават само временен износ за изложби. Когато влезе в сила законът от 2009 г., имаше 15 - 20 дни гратисен срок, та всеки, който има колекция, да може да я регистрира. Тогава всички писаха, че ги имат от дядо си. Малко хора успяха с този срок.

- Сякаш законът е писан така, че да прецака всички?

- Всички! Направено е и за такива като мен, които декларират, че имат монети, да не могат да ги продават. Мога да ги разменям с някой като мен, но да е в рамките на нумизматичното дружество и да е документално оформено. Срокът за регистрация бе официално 6 месеца. Само че като излезе законът в Държавен вестник, трябваше Министерството на културата да напише наредба за реда. Писаха я почти 6 месеца! И когато тя излезе, срокът изтичаше. Оставаха реално 15-ина дни. Ние давахме предложения да се облекчи режимът поне за монетите. Политиците обаче решиха, че и те ще са културни ценности.

- Какво става с човека, който загуби документа от афганистанския фронтовак за закупения дирхам?

- За тази монета за 15 евро глобата е от 2 до 6 хиляди лева и условна присъда. Маса хора за монети за 100 - 200 лева отнесоха такива присъди. Как ги ловят? Похвалил се в интернет. Нашата работа е като оная - не се ли похвалиш, все едно нищо не си направил! Осъдиха много хора.

- Идеята за закона бе да изкара иманярите на светло. Вместо това май ги закопаха още по-дълбоко?

- В Англия хората не са иманяри, а официални търсачи. Господин Джонс, който има металотърсач отива при господин Джаксън, който има нива, и му казва: Джони, още не си изорал, дай да мина с детектора отгоре! Каквото намерим, ще делим и ще дадем дължимото на държавата.

- Преди 3 години откриха по този начин уникално златно саксонско съкровище за милиони паунди.

- Много неща откриха там! Много пъти говорихме и тук да стане така, но политиците казаха: няма да го бъде! Нека кажат: ​тук е археологически обект -ние сме дотук! Обаче на бай Иван нивата, който 2 пъти в годината я оре на 70 сантиметра, защо да не бъде мината с един металотърсач на 20 санта над ораното. Накарайте го човека, като намери нещо, да отиде в музея и да го даде там. И да му ги платят! А в населението има много антични артефакти. Българинът е прибран човек, пази нещо за сватбата на щерката. Преди години жена бе намерила в чеиза на баба си 4 златни византийски монети. Пита ме какво да ги прави. Рекох <210>: ​давай ги в музея ​- така е по закон! Други са идвали с шепа евтини монети, намерил ги в нивата - пита колко струват. Аз му казвам същото: ​директно в музея - те не са твои!

Ако намериш антична монета в двора си, трябва да отидеш и да я дадеш на музея. Не да я дариш, защото тя не е твоя, а им я връщаш, защото е тяхна. И нормалният човек, който е намерил една златна монета от 5-6 грама, вместо да я даде на музея, ще я смачка на топче и ще е изтъргува на златаря. 50-60 лева е грамът. Ако намери златен ритон от половин кило злато, какво ще направи според вас? В закона пише, че при особено богати находки могат да наградят преносителя с до 5000 лева! Едно съкровище, дето само златото му е половин милион лева, ще ти докара награда от 5000!

- Какво искат нумизматите?

- Да отпадне забраната този, който притежава 3 или повече монети, да бъде преследван от закона. Всеки, който е хванат на полето да ги копае - да си носи отговорността. Но когато човек ги има, може да е по наследство, да ги е намерил в избата, да ги е купил отнякъде, това да не важи. Според закона от 2009 г. трябва да те погребат с тези монети, защото те са вечно твои. С жена си ще се разведеш, но от тях повече не можеш да се отървеш! Не можеш да ги продадеш, не можеш да ги замениш. Това вече не е инвестиция. Това е моя собственост, а аз не мога да се разпореждам с нея. 

ВИЗИТКА:

Петър Неделев е председател на Нумизматичната организация в Пловдив. Колекционер е на стари монети от 50 години. Нумизматичната организация в Пловдив е създадена през 1964 година и е първата у нас. През 2009 година бе приет Законът за културните ценности, който засегна, без да го осъзнават, милиони българи. Според него всички монети и артефакти, притежавани от гражданите, трябваше да бъдат декларирани и регистрирани за срок от 15 дни - нещо, което узнаха само колекционерите. Според закона всеки, който пази нещо отпреди 1800 година и не го е декларирал през 2009 г., подлежи на условна присъда и глоба от 2 до 6 хиляди лева. Още като се прие законът, всички колекционери обявиха, че той служи само на един човек - Васил Божков.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Аха!

13.02.2020 | 10:05

А какво правим с "тоновете злато" на циганските барони - ще им го узаконим ли ?! Не че те не намират начин да саботират икономиката, държавата и нацията ни чрез използването на това нелегално злато за корупция! Включително и чрез прокарване на "калпави" закони!?

Отговори
0 0

Попо

12.02.2020 | 14:38

Поредният абсурд в държавата ни

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?