Следвайте ни

На площада е Аз-поколението, което иска промени сега и веднага, но не знае как

Страхил Делийски пред "Марица"

viber icon

- Управляващите се клатят, но не падат, протестите продължават. Колко време ще наблюдаваме тази патова ситуация?

- Ситуацията е като в семейство в развод, в по-мащабен вариант. Когато двамата родители не могат да се понасят, започват да си правят напук. Това може да продължи дълго време, без да се стигне до формален развод. От това естествено страдат и родителите, и децата.

Нещо подобно се получава в ситуацията у нас - наблюдаваме два паралелни политически свята: гражданите на улицата не приемат нищо различно от оставка, а властта не приема упреци, че не се справя добре и има основание за искане на оставка. Имаме обаче и огромно мълчаливо мнозинство, по-голямата част от което подкрепя патоса и основанията на протестите, може би невинаги формата и говорителите им. Това мнозинство е своеобразен трети паралелен свят. Политическата оценка на това мълчаливо мнозинство е: Да, тези са за смяна, но няма кой друг да дойде.

Сегашната ситуация може да продължи дълго - зависи от това как властта ще отговори на очакванията за тежка есен и зима, най-вече в социално-икономически план.

 Триумфът на Нинова ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши

Мълчаливото мнозинство иска смяна на властта, но няма кой друг да дойде.

 Радев си изигра всички карти като настоящ президент и оттук нататък повече няма институционални инструменти за влияние

 

- Г-н Делийски, води ли триумфалната победа на Корнелия Нинова на лидерския вот към следващо управление на БСП?

- Не мисля, че има пряка връзка между това, което Нинова успя да постигне вътре в партията, и това, което БСП може да постигне в рамките на цялото общество. Цялата кампания на Нинова беше фокусирана вътре в партията, липсваше въобще разговор за това какво БСП иска, какво и с кого може да направи в рамките на политическата система. Получи се затворен, много конфликтен разговор, по-скоро свада. От която,

въпреки  безапелационната победа на Нинова БСП ще излезе по-разделена.

Нинова е получила гласовете на малко повече от половината хора от списъците, а това не е сигнал за консолидирана около лидера партия.

Оттук нататък много зависи дали тя ще продължи да реализира вътрешнопартийния си триумф, което означава най-просто разчистване на терена около себе си вътре в партията. Или ще се насочи към много по-важната задача, която стои пред БСП -подготовка за национални избори. Но това разделение със сигурност ще се отрази на кондицията на партията на изборите, когато и да са те.

-  Т.е. не очаквате БСП с лекота да стане първа политическа сила?

- Тенденцията от последните месеци са очевидни - ГЕРБ ерозира солидно, без обаче БСП да показва възходящ тренд на подкрепа. А при избори нещата опират и до организационната кондиция. Не мисля, че БСП е в цветущо организационно здраве. Напротив, конфликтите в нея се задълбочават. По реакцията както на Нинова, така и на т.нар. вътрешна опозиция не виждам тази конфликтност да е притъпена. Триумфът на Нинова може би ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.

- ДПС ли държи ключа към продължаването на управлението и към кворума в парламента?

- Подобна оценка не е пресилена. Особено със заявката за търсене на конституционно мнозинство ГЕРБ изключително повишиха цената на ДПС. Защото е ясно, че без подкрепата на Движението конституционно мнозинство няма да се случи при категоричната заявка на БСП, че няма да участват в подобни политически договорки. И по отношение на всекидневната работа на парламента, свързана с кворума, отново цената на ДПС се повишава.

- Президентът играе доста активна роля. В каква можем да го видим оттук насетне - втори мандат, нов политически проект?

<- Президентът е много обвиняван за своята позиция, която наистина се разминава с онова, което си представяме като конституционна функция на държавния глава. Има обаче голямо "но" - когато имаме силно поляризирана политическа среда, каквато е българската, е нормално президентите да заемат една или друга позиция - на управляващите или по-често на хората от улицата.

Но със сигурност г-н Радев си изигра всички карти като настоящ президент и оттук нататък повече няма институционални инструменти за влияние.

- Не се ли обезсмисля вариантът предсрочни избори през втората половина на септември?

- Това беше една от целите на управляващите. Така че премиерът Борисов е напът да изпълни целта си за добутване на мандата. Впрочем  това беше свръх целта на кабинета "Борисов 3" още от неговото създаване.

Може би за премиера това е въпрос на чест, след оставките в предишните кабинети, но за десет години във властта той сякаш не успя да разбере, че политическият свят не съвпада с неговия персонален. Това е една от причините на повечето от младите хора по площадите Борисов да изглежда анахроничен, невинаги адекватен, от съвсем друг естетически и културен порядък.

- Има ли шанс при следващите избори Слави Трифонов да извоюва реално третата позиция, която му отреждат социологическите сондажи в момента?

- Възможно е. Със сигурност обаче една част от обществото би припознала алтернатива, представяща себе си за антисистемна. Убеден съм обаче и че с наближаването на изборите въпросите към проекта на г-н Трифонов ще нарастват - откъде се финансира партията, как си представят политическото си бъдеще, с кого биха управлява и с кого не, какви са идеите им по отношение на икономиката. Отговорите вероятно биха променили отношението към тази партия.

Да, тенденция и в Европа е подобни проекти да печелят доверие, дори да влизат във властта.

Но проблемите започват, когато партия, провъзгласила се антисистемна, влезе в парламента и стане системна

Това много добре го изпитаха Патриотите - станаха част от управляващото мнозинство с несистемни послания и след 4 г. в управлението популярността им е доста по-ниско от преди.  

Най-сериозният въпрос, който стои в момента пред българската политическа система, е нуждата от нови субекти. Но много по-важно е какви са тези субекти - дали са автентични защитници на определени социални интереси, или са просто инструменти за реализиране на политически мнозинства в парламента.    

- Промените в Изборния кодекс и машинното гласуване са последното основание за кавги в парламента. Защо все правим подобни ремонти в навечерието на избори?

- В парламента се води дебат по отношение на технологията. А проблемът с българския изборен процес не е толкова технологичен, колкото политически - на качеството на политиците, на функционирането на  политическите партии, на връзките между партиите и гражданите.

Това са ключовите въпроси, без решаването на които и Илон Мъск да ни направи космическа технология за гласуване нищо няма да се случи.

Няма пряка връзка между технологията и демократичността на политическия процес.

- Протестите не могат да свалят кабинета. До какви важни промени в нагласите ще доведат?

- Най-важната промяна е по отношение на масовото възприемане на г-н Борисов. Дълго време политическият ни процес страдаше от тежък дефект - не можехме да си представим политиката без Бойко Борисов. Един от най-важните резултати от тези протести е, че фигурата му е окончателно демитологизирана. Това е важна промяна, но до какво ще доведе тя, никой не може да каже.

Другата важна промяна е в това, в терена на гражданското общество навлиза поколение, много различно от всички останали. Това е поколение, което си представя политическия свят по много по-различен начин, което говори на различен език, конструира представите си от различни авторитети. 

Голяма част от тях не са обременени с митологията на Прехода

Тези млади хора не харесват това, което виждат, и искат промени - сега, тук, веднага. Не ги интересува какво ще стане после. 

Това е Аз-поколение, което смята, са длъжни да му дадат това, което иска. Но политическите елити не бива да искат от тези хора да предлагат варианти за бъдещо развитие, трябва сами да ги предложат, каквато е ролята им. 

Трябва да разберем това поколение, тъй като то ще определя развитието на политическите процеси у нас оттук насетне. Това със сигурност дава друг тон на гражданската активност.

 

Страхил Делийски е завършил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Преподава политически комуникации и политическа антропология.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Менда

Менда

17.09.2020 | 19:34

Крадливият пeдераст бойко борисов беше дотук.

Отговори
2 2
777

777

17.09.2020 | 17:45

Аз поколението е некадърни, мързеливи с телефон в ухото и устата младежи рожба на либералната доктрина създаваща само консуматори и егоисти без ценности

Отговори
11 2
Обичайно

Обичайно

17.09.2020 | 16:49

Системната медийна агитация си изработва хонорара. И писача, коментатор е сигурно на линия.

Отговори
1 5
плющад

плющад

17.09.2020 | 11:46

На площада е поколението на Божковите к**ви

Отговори
16 8
До тъпата БКП ГЕРБ мутра

До тъпата БКП ГЕРБ мутра

17.09.2020 | 13:04

И майка ти гербавата уро.,спия е на площадите

Отговори
7 13
В Марица има едни 30 трола,

В Марица има едни 30 трола,

17.09.2020 | 13:47

и ти си един от тях. Тикви прости гербаджийски.

Отговори
6 12
Нали

Нали

17.09.2020 | 16:51

Всеки, който не е съгласен с опорните ви точки е трол, нали?

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?