Следвайте ни

Михаил Околийски от СЗО: Младите го удариха на живот, може да си докараме втора вълна от COVID-19

viber icon

- Как гледате на отварянето на границите без задължителна 14-дневна карантина?

- СЗО никога не е препоръчвала затваряне на границите. Винаги сме препоръчвали миенето на ръце, физическа дистанция. Това отваряне е само радостна новина за всички нас.

Ваксините срещу другите болести са задължителни по време на епидемията

-  Домашното насилие се увеличава, 8 жени са убити от партньорите си от началото на пандемията

- Опасно е да се чете повече от веднъж за заразата

 

 

- Доцент Околийски, отшумява ли епидемията от коронавирус в България и до какво ще доведе разхлабването на мерките?

- В България не се наблюдава чувствително намаляване на случаите на заразените. Световната здравна организация препоръчва много внимателно разхлабване на мерките. И много внимателно наблюдаване на ефекта от всяко падане на дадена мярка. Какви са препоръките на СЗО към страните членки от Европейския регион? Първо, разхлабване, когато има чувствително намаляване на брой заразени хора. И второ, обществото трябва да съдейства активно за спазване на правилата. Аз лично наблюдавам, че има много съзнателни в това отношение българи. Но има и групи, които не го правят. Особено тревожно е, когато виждам млади хора с деца, които не спазват правилата за дистанция, а после евентуален контакт с възрастни родители носи риск за предаване на инфекцията.

Добрата новина е, че здравната ни система, с малки изключения, се справя, за разлика от други държави, които са доста по-добре като финансиране. Проблемите са с липсата на медицински персонал в Северозападна България и Ямбол. При голям брой заразени се увеличава и рискът за медиите. Засега техният процент наистина е около, дори леко под средния за Европа. В тази връзка искам да кажа, че СЗО съвместно с МЗ и регионалните здравни инспекции организираха на 20 май огромен уебинар. Бяха поканени всички медицински заведения, за да се запознаят с начините за предпазване от COVID-19. Имаме два видеоматериала, преведени на български. Звучи лесно и просто, но има сложен алгоритъм по поставянето на ръкавици, маска, престилка, шлем и после по махането им. Доказано е, че най-често заразяването при медици е при махането, след като колегата е работил интензивно с интубиран пациент или друг, който има нужда от грижи.

 

- Доцент Ангел Кунчев сподели, че при всички мерки рискът за един медик остава на около 70 процента.

- Прав е! Доцент Кунчев е страхотен специалист. Проблемът в България с липсата на медицински персонал е огромен. Знаете, че нашите сестри масово емигрират. Но темата е дълга.

 

- Може би смятате, че малко бързо се втурнахме след падането на определени мерки да неглижираме опасността?

- Ние много често се сравняваме с други страни, които разхлабват мерки, но не трябва да забравяме някои неща. Първо, след всяко разхлабване се наблюдава внимателно 5-10 дни и ако броят на заразените отново тръгне нагоре, мярката се връща обратно. Второ, говорим за държави като Германия и Швеция, но те спазват дистанция, то е в тяхната народопсихология - и по спирки, и по молове, навсякъде. У нас, особено млади хора провокативно - не знам дали съзнателно, или не - но нарушават мерките, прегръщат се, целуват.

Неслучайно д-р Ханс Клюге, директор на СЗО за Европа, предупреди за възможност от втора, по-опасна вълна. Дано не се случи! Но има предупреждения, че вирусът ще се върне с по-страшна сила, когато паднат мерките. Ние просто трябва да сме готови! В момента здравната система е по-свободна откъм случаи и има възможност да се готви. Аз съм сигурен в колегите. Но и гражданите нека бъдат отговорни.

Не казвам да си седят вкъщи, а просто да спазват мерките. И с моето семейство ходим по паркове - ето, дойдох сега с колело до офиса. Но избягвам близък контакт с хора, избягвам повърхности. Имаше лаически спор защо не трябва да се сяда по пейките. Особено възрастните хора, които имат нужда от почивка при разходка, сядат на пейка, където преди това може да е имало млад човек, носител на COVID-19. Заведенията - изобщо не съм сигурен в спазването на дистанцията там.

 

 

- Кои казуси около COVID-19 будят много спорове?

- Едното е дали жените могат да кърмят. Преведохме материалите на СЗО. Абсолютно е разрешено. Другото са ваксинациите, които работим заедно с доцент Кунчев. И доктор Клюге каза, че календарът е задължителен и хората трябва да се ваксинират срещу различните болести. Не дай боже есента да се възобнови COVID-10 плюс примерно, сезонен грип и морбили, защото сме пропуснали ваксинациите!  

И трето, много важно - това е психическото здраве на нацията. От СЗО направихме два уебинари с психолози. Просто рано трябва да се долавят симптомите на депресии, разстройства. Част от тези несполуки през последните над 2 месеца се изразяват вече в склонност към насилие.

 

- Има ли такава тенденция?

- Доста сериозна при това! От началото на епидемията 8 жени са били убити от своите партньори, като в два случая е последвало и самоубийство. Неправителствените организации също подават информации за сериозно повишаване сигналите за домашно насилие. Същите са изследванията в Китай, откъдето тръгна заразата. В Ухан има и сериозно покачване на броя разводи.

Това са междуличностни отношения, които обикновено са влошени, а при изолацията ескалират.

 

- Има ли подобни тенденции и в отношенията родител-дете, защото децата, особено тийнейджърите, като че ли най-тежко приемат карантината. Разбирам ги, имам две у дома?

- Да, определено им се отразява. Аз също имам тийнейджърка и я стимулирам да спортува, сега вече и да излиза, като падна забраната. Има една страхотна книга - „Моят герой си ти", как децата се борят с COVID-19. Печатим 3000 бройки, ще бъде напълно безплатна. Много е интересна и занимателна. Направихме и видеоверсия за най-малките, като участва популярният актьор и водещ Димитър Павлов. Децата са много чувствителни. И при тази инфодемия! Човек трябва да е наясно, че не трябва да потъва в този океан от информация. Трябва да се чете само веднъж на ден за COVID-19, защото иначе рискуваш да изпиташ излишна тревога, да започнеш да мислиш само за заразата. И децата в такива семейства слушат по цял ден, което може да доведе до опасни последствия. Все пак те не разбират какво точно е вирус, епидемия и т.н.

 

- Особено за ходенето на плаж, тъй като според мнозина слънцето убива вируса при определени обстоятелства?

- Аз не съм сигурен в това, тъй като редица топли страни показват обратното.

 

- Какво става в отношенията между САЩ и Световната здравна организация? И днес четох изявления на президента Доналд Тръмп, че СЗО е зависим от Китай, че в началото е умишлено прикривана заразата. И дава 30 дни срок за обратни доказателства или нещо подобно?

- Няма такова нещо и то беше доказано с внимателен прочит на над 15 000 статии по темата. Знаете също, че всички 194 членки на СЗО, включително САЩ и Китай, гласуваха за независимо разследване как СЗО е реагирала на заразата. Американската администрация размрази вече 42 милиона долара. Смятам, че отношенията между САЩ и СЗО започват да се нормализират. Все пак да не забравяме, че светът е изправен и пред далеч по-смъртоносни епидемии от COVID-19. Битката с тях продължава.

 

- Прогнозата ви за България? Ще се разминем ли с лошия вариант на втори удар пред есента, когато стартират и традиционните грипове?

- Всичко зависи от нас - ако спазваме правилата, ще успеем. Но повтарям, трябва да сме готови.

 

- Справи ли се кризисният щаб на ген. Мутафчийски с епидемията и не повлияха ли лошо върху спазване на мерките мненията на някои ваши колеги, че всичко е измислица, а COVID-19 обикновен вирус?

- Справи се! И ако е имало грешки, хората в щаба чуха критиките и ги поправиха. Според мен този път България не попадна в капана на разделението. 

 

 

Доцент  Михаил Околийски е роден на 21 юни 1972 г. в София. Завършил е сексология в Хумболтовия университет в Берлин през 1995 г. Дълги години работи в Центъра за обществено здраве и анализи. От октомври 2014 г. работи в офиса на Световната здравна организация в България, вече е негов шеф.

 

-       Опасно е да се чете повече от веднъж на ден за заразата
Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

мхм

22.05.2020 | 20:44

Ми на кво да го ударят бе дърт пе.дерас

Отговори
2 0

bam

21.05.2020 | 14:49

Доктори чиновници НЕ НИ ТРЯБВАТ! Прав е Тръмп да им спре парите. И аз мога да броя. Майната Ви

Отговори
4 1

Sex

21.05.2020 | 14:23

Откога взимаме мнение от мал..умна организация с шеф НЕ доктор ,а сега се исказва СЕКСОЛОГ.............уоу.....затова сме на тоя хал

Отговори
5 1

От фронта

21.05.2020 | 09:17

Стига сте показвали доктори чиновници......

Отговори
7 1

кзо

21.05.2020 | 08:36

Долу китайската организация съд за тях и китайците гнусни!

Отговори
5 1

Граматиков

21.05.2020 | 07:00

Когато и да разпуснат тази паникьорска структура СЗО, все ще е късно.

Отговори
7 5

кзо

21.05.2020 | 08:35

Кзо

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?