Следвайте ни

Манол Пейков: Нови изборни правила може да родят съвсем различен парламент

viber icon

- Вероятността от извънредни избори изглежда все по-голяма. Всички  социолози обаче предвиждат почти същото разпределение в парламента. Какво тогава ще донесе извънредният вот?

- Никой не може да предскаже. Аз предсказвам, че ще зависи много от новия изборен кодекс. В него има неща, които са ключови и ще развържат ръцете на хората зад граница. На много младежи, които сега не успяха да гласуват, защото са регистрирани в един град, а живеят в друг. Трябваше им декларация две седмици предварително и т.н. Сега е предвидено да бъде поправено. Тези промени сега се предлагат и от нас, и от ИТН, и от ИСМВ. Под различна форма, но ги има. Те ще бъдат приети и това решително ще промени вота към по-обективен.

ГЕРБ само интригантстват, но вече нищо не зависи от тях

Партиите от статуквото си имат приоритети, които не съвпадат с тези на новите формации

Искам да запуша дупките в Закона за недвижимите паметници на културата, които позволяват тяхното разрушаване

 

- Г-н Пейков, ще излъчи ли новият парламент правителство, или се отива на служебен кабинет и нови избори?

- Не знам, всичко зависи от "Има такъв народ". Виждате, ГЕРБ само интригантстват и се опитват да извадят опонента си от кожата, но номерата им не минават. Просто партията на Бойко Борисов няма друг полезен ход в момента. Те не са конструктивни, менторстват, обясняват какво било. За мен е губене на време, през което може да се свърши добра работа. За тях обаче това не е така, защото те вече са в предизборна ситуация

- Предизборната ситуация не важи ли за всички партии в Народното събрание?

- Много вероятно. Но както каза Тошко Йорданов - може и да ни изненадат и да направят правителство. Първата и третата сила, независимо коя е, няма да го направят, това е очевидно. С малко депутати трудно става, това се отнася и за нас, и за "Изправи се! Мутри, вън!".

Едно правителство с липса на мнозинство ще работи изключително трудно. То няма да има подкрепа реално в пленарната зала, няма да има подкрепа за политиките. Ще бъде подкопано от първия ден. Смисълът да има някакво правителство ще се ограничи в това да съществува по-дълго парламентът, за да се приемат важни закони. Но май няма да се стигне до там. Честно, не знам.

- Притеснява ли се от нови избори Демократична България?

- Ни най-малко! Ние внесохме доста проектозакони. Дори при минимален живот от 3 седмици ще се опитаме да внесем и още. Аз лично имам три в областта на културата, по които работя. В крайна сметка ние излизаме пред нашите избиратели и им казваме:  "Това сме свършили, това предстои, даваме отчет". И искаме подкрепа за нов мандат. Нормална и естествена част от демокрацията. Ако не може да се състави стабилно правителство, по-добре да се иде на избори. Пък ще видим как ще се пренаредят нещата.

- Все пак, ако съдим по гласуването за председател на парламент и за шефове на комисии, едно правителство на Слави Трифонов ще има доста стабилна подкрепа от гласове, като броим тези на ДПС и на БСП, макар последните да са повече анти ГЕРБ?

- Привидно изглежда така. Но в ключовите гласувания, като подкрепата за главния прокурор Иван Гешев например, статуквото гласува монолитно: ГЕРБ, БСП и ДПС. Те са в блок и за някои ключови неща, преброих три от четвъртък. Например, парите да се изпращат по банков път. Не, те ги искат в торби, те така са свикнали. И гласуват в блок. Като се стигне до важни, ключови решения за страната, ИТН няма да получи подкрепа. Така че привидно изглежда наличие на реформистко мнозинство, но реално партиите на статуквото си има свои приоритети. То се вижда в действията.

- Има ли парламентарна група на Пловдив, независимо коя партия представлявате избраните депутати от 16-и и 17-и МИР?

- Аз правих анализ, от всички партии ние в ДБ представляваме най-силно Пловдив с двама депутати. Може би и Иван Тотев, и Дани Каназирева също. Със сигурност търсим начин интересите на града да бъдат представени. Ще ви дам пример с един от моите законопроекти за недвижимите паметници на културата и запушване на дупките в закона, които позволяват тяхното разрушаване. В момента работим с няколко души експерти. Искрено се надявам до края на живота на този парламент да го внеса, отделна тема е, че няма да може да влезе в правна комисия. Но ще бъде там и ще си чака реда. Това е супер важна стъпка.

Другото е дигитализирането на всички паметници на културата, което не се прави преднамерено, иначе го има в закона. Не се прави, защото ще доведе до 8 души на щат, а не 80.

- Няма статистика в кой град има най-много паметници на културата, но очевидно Пловдив е тежко засегнат. Ще стане ли от Тютюневият град артцентър?

- Точно, работим в тази посока. Не се съмнявайте.

- Доволни ли сте от представянето в Пловдив на ДБ на парламентарния вот?

- Доволни сме, имаме двойно по-висок резултата от последните избори. В крайна сметка, хората ще преценят, достатъчно прозрачни сме. Ясно комуникираме идеите си, намеренията си и показваме, че сме последователни. С нищо не сме се променили след влизането, освен че имаме вече времето да превърнем идеите си в закони. Това е сложна работа. Едно е да говориш, друго е да ги превърнеш в буква на закона. Учим се бързо, справяме се.

- И последен въпрос - кога ще са предсрочните избори?

Може би наесен. Може да ни изненадат и да са още през юни. А може… (б.а. - сочи към депутат от ИТН, с когото отива на обяд). Може колегата от ИТН да знае нещо, но да не иска да го каже (б.а. - смее се бурно).

Визитка

Манол Пейков стана депутат в 45-ото Народно събрание от пловдивската листа на Демократична България. Добре познат под тепетата като издател, съсобственик на издателство “Жанет 45” и звукозаписно студио "Пекарната", преводач, създател на културно-информационния гид „Програмата Пловдив Инфо“. Организатор е на над 40 турнета с водещи чуждестранни автори. Издадените от него книги са носители на редица награди. Носител е на награда „Пловдив“ за художествен превод, специалната награда на Съюза на преводачите в България (2015) и награда „Хр. Г. Данов“ (2016).

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

ДОБРЕ Е

ДОБРЕ Е

27.04.2021 | 09:47

И КАКВО ОТ ТОВА....

Отговори
0 0
Всичко  хубаво

Всичко хубаво

26.04.2021 | 18:25

Ама как може да гласуват гласоподаватели от чужбина след като не плащат данъци в България. То много лесно и рахат да работиш в чужбина и да харчиш парите си България. Да спестяваш в банки но да не инвестираш в родната икономика.

Отговори
3 2
Абе к_леш

Абе к_леш

27.04.2021 | 11:19

Ти знаеш ли че българите в чужбина сме най-големият инвеститор в тая страна с над 1,5млрд евро свежи пари годишно, ако не са те тай държава отдавна да е фалирала.

Отговори
1 2
123

123

26.04.2021 | 14:41

Пейков, политиката не е за всеки! По-добре е да си траеш!

Отговори
12 5
Лили

Лили

26.04.2021 | 10:40

Кой е пък този палячо. За сега единствената им работа на дб е да вкарват лобистки закони така че да изпълнят поставената им задача от техните спонсори. Те и Маноловата влязоха с купени гласове и с парите на Божков и Манолова съвсем забрави предизборните си лакърдия. Тези партийки насред тежка пандемия и икономическа криза, първото нещо с което започнаха в парламента са лобистки закони облагодетелстващи доказани престъпници и промени в изборния закон. Това ли бе най важното когато до преди дни говореха че народа изнемогва. Явно да, най важно за дб е да направят съдебната система още по зависима и хр. Иванов ако може да стане главен прокурор или поне някой който да им е удобен. Лицемери, долни, бо.... ци

Отговори
20 6
Глупости говори

Глупости говори

26.04.2021 | 08:50

Значи хора, избягали оттук и които лесно могат да бъдат манипулирани и лъгани за положението вътре в страната, ще решават как да живеем ние тук. Тъпо.

Отговори
21 5
Бакшиш

Бакшиш

26.04.2021 | 08:36

ДБ са поредната проамериканска партия която трябва да дублира Герб . По действията им ще ги познаете .... От първия ден в парламента лобират за UBER и тяхните мераци . Никакъв интерес да защитят българските таксиметрови шофьори . Точно обратното...поредните продажници ...

Отговори
9 7
Майна

Майна

26.04.2021 | 16:52

Че кво им е лошото на юбер или ГЕТ ?? Предпочитам да живея в европейска развита държава на конкуренцията отколкото в КАРТЕЛНА ОЛИГАРХИЧНА БАЛКАНСКА държава на принципа на Русия и некви местни ПЛОВДИВСКИ МУТРИ с таксита да ни дерат кожата. Айде няма нужда. Комунизма приключи на 4 ти април. Колкото по бързо го осъзнаете толкова по лесно ще ви е в затвора

Отговори
3 2
Архивите са живи

Архивите са живи

26.04.2021 | 08:29

Днес се навършват 35 години от Ада в Чернобил - когато малоумщината на кремълската научно-техническа експериментална мисъл взриви АЭЦ имени В.И.Ленина! Да помълчим за жертвите. Поклон

Отговори
15 1
bam

bam

26.04.2021 | 08:22

Браво, че пловдивчани вкараха в парламента този човек! Събудете се и отново на избори!

Отговори
6 20
Невъзпитан

Невъзпитан

26.04.2021 | 09:15

Браво на теб,щом наричаш това разногледо кюфте " човек "!

Отговори
18 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?