Следвайте ни

Мачът на ГЕРБ и БСП върви към реми, Слави дърпа най-много

Евелина Славкова, социолог, пред вестник "Марица"

viber icon

-  Според  Вашето проучване 47 процента не искат предсрочни избори, а 42% смятат, че няма да се стигне до оставка. Означава ли това, че вариантът предсрочни избори е по-малко вероятен?

-  Видно е разполовяване на обществото по отношение на това, което трябва да се прави оттук насетне. Нямаме обаче 80 процента, които казват: Оставка!   В малко патова ситуация сме, което също усложнява ситуацията.

Борисов е в менгеме между твърдите си поддръжници и уличното недоволство

Протестът е вече в тази опасна фаза, в която всеки се опитва да придърпа черджето към себе си

Промените в конституцията може да отворят кутията на Пандора

 

- Г-жо Славкова, логичен резултат ли е паритетът ГЕРБ-БСП, което показва  последното изследване на електоралните нагласи на агенция „Тренд”?

- Всеки месец провеждаме такива проучвания.  След началото на протестите през август, както  и септември се отчита спад при ГЕРБ. Не се наблюдава обаче и повишаване при БСП, остават на сходни нива с тези в предходните месеци. На фона на протестите, на ескалацията на напрежение ГЕРБ започват да губят. Резултатите в следващите месеци ще покажат доколко устойчива е тази загуба, доколко е моментна.

- Каква популярност на останалите политически сили отчитате?

- Има  растеж на електоралния потенциал при „Има такъв народ” на Слави Трифонов през август и септември, които остават трета политическа сила за този период. Това е един от печелившите от протестите, въпреки че не присъстват физически, а да изразяват подкрепа в социалните мрежи.   

ДПС е четвърта  политическа сила. С уточнението, че това е моментна снимка в настоящия изключително динамичен етап, не е прогноза за изборите.

„Демократична България” е със сходни позиции за август и септември -съответно 9.9 и 10.1 процента. Те успяха да спечелят популярност с акциите си в Росенец, с участието в протестите.

Формацията на Мая Манолова „Изправи се.БГ” е с 4 процента - на ръба, ще видим дали ще мине бариерата в следващите месеци.

Обединените патриоти са едни от губещите в ситуацията

Сега са малко под чертата - 3.9 процента. Това е труден резултат за определяне дали ще влязат в следващ парламент, или не. Данни, които сме наблюдавали назад във времето, показват, че Патриотите също губят като част от управляващото мнозинство.

Останалите политически формации са около 1 процент - „Воля”, „Възраждане”, „Атака”, както и новите политически формации - на Цветан Цветанов и анонсираното от Васил Божков „Българско лято”.

- Защо формацията на Слави Трифонов, който не участва в протестите, трупа такава популярност, дори по-голяма от много активната „Демократична България”?

- Не казвам, че формацията на Трифонов е големият печеливш, но безспорно е печеливша. „Демократична България” обаче също печели - в предходните ни данни бяха дори под 4 процента.  Като цяло обществото много по-лесно може да разбере Слави Трифонов и неговите послания и песни, отколкото призивите за реформа в съдебната система на ДБ. Трябва да имаме предвид и това, че Трифонов отправя  политически послания от доста години, остава в съзнанието на хората и с организирането на референдум.

- Имат ли полезен ход управляващите за качване на рейтинг?

-  Трудно е да се каже. А и промените в политическия живот понякога са много бързи. Така че е възможно ГЕРБ да продължат да губят, неподавайки оставка. Но в същото време е възможно тяхно действие да промени мнението - не на цялото общество, но на някаква периферия около тях, която в момента не се вижда, но да бъде мобилизирана.

Трябва обаче да имаме предвид деликатната ситуация с премиера

Борисов е поставен в менгеме. От една страна електоратът на ГЕРБ казва: Няма да подавате оставка, вие сте легитимно избрано правителство, няма да се давате на хиляда протестиращи! В същото време на улицата под прозорците си Борисов чува: Оставка! Това е изключително деликатна ситуация, тъй като, подавайки оставка, премиерът може да разочарова своите симпатизанти, което ще окаже негативно влияние върху изборните резултати. Което прави всяко решение на премиера твърде сложно. 

А посланията на Борисов, че мафията иска да го свали, не са отправени към хората като цяло, а към вътрешната си публика, към твърдото електорално ядро на ГЕРБ, което се опитва да стегне. Това не е изненада предвид  наближаващите избори.  

- Можем ли да очакваме консолидация в БСП след изборите за лидер и конгреса на партията?

- БСП при Корнелия Нинова е доста по-твърда опозиция, отколкото при Михаил Миков например. Видно е обаче, че протестиращите и хората, които не са съгласни с това управление, не припознават БСП като алтернатива.  

Прекият избор за лидер, който предстои в БСП, е изключително сложен.

С евентуална промяна на лидера, разбира се, ще попаднем в съвсем различна ситуация и хипотеза.

-  Очертава ли се в следващите години да имаме по-шарен парламент?

- Това е по-вероятният вариант, но широкото представителство няма да  е нещо ново, което да ни изненадва. През 2009 г., когато Борисов дойде на власт, имахме също по-шарен парламент.

Когато има някакви напрежения в обществото, това рефлектира с по-голямо многообразие на политически формации в НС. В следващия парламент вероятно ще влязат повече от четири формации. По-сложният въпрос е какво правителство ще бъде съставено. Но е още твърде рано да редим кабинет.

-  А смятате ли, че вече сме в предизборна кампания?

- Да, има основания за  подобна констатация. Ще имаме обаче дълга предизборна кампания, защото изборите могат да са и редовни, в края на март - началото на април. Всяка политическа формация вече се опитва да стегне своя електорат - и ГЕРБ, и ВМРО, и НФСБ.

- Трябва ли да ни изненадва фактът, че  62 процента от участниците в проучването подкрепят протеста?

- Подкрепата по отношение на протестите има и още един важен елемент -самата революционна обстановка, която се появи, самото усещане и говорене за промяна подсеща хората за всякакви стаени недоволства и битови неуредици. Това оказва влияние на подкрепата за протестите.

Въпросът е протестът, в който има различни фракции, да не направи грешката на разделението. Това ще отблъсне хората, които биха излезли да протестират, и ще намали мащаба на недоволството.

Протестът е вече в тази опасна фаза, в която всеки се опитва да придърпа черджето към себе си. Това може да създаде опасна ситуация за профила и легитимността на недоволството в очите на българското общество.

Ескалацията на протеста е друга опасност

Кадрите с хвърляне на слама, тежки предмети, вадене на павета, също могат да доведат до негативен ефект спрямо подкрепящите протеста извън София. Българите не сме такъв тип революционери, не сме привърженици на леенето на кръв - без да искам да обидя някого. Но пък не е добре за протеста да остане без заряд, който да запали хората, да им създаде усещане, че има борба за промяна.

-  Доколко идеята за нова конституция и свикване на Велико народно събрание вълнуват хората?

- Ако нещо ме изненада в това проучване, това е фактът, че 37 процента от хората не искат нова конституция, 37 процента не могат да преценят. Т.е. има стабилно одобрение  към сегашната конституция, доста хора смятат, че не е необходим нов основен закон и проблемите са другаде, не в текстовете на сегашния.      

Прави впечатление, че 83 процента от запитаните искат 120 депутати

в парламента. Това бе често използвана в последните години тема, но е много опасен елемент - в крайна сметка широкото представителство има доста повече позитиви.

Всяка  политическа партия, които се опитва да яхне подобни ключови промени, посяга да отвори кутията на Пандора. В обществото се създаде едва ли не убеждението, че ако променим нещо в конституцията, всичко ще се промени. А това е дълбоко невярно. Звучи също като влизането на България в ЕС, когато всички очаквахме, че веднага ще забогатеем и ще станем европейска държава без корупция, в която животът върви  по мед и масло. И когато това не се случи, започнахме да се разочароваме.

По принцип промяната в конституцията е опасна тема. Трябва обаче да признаем,  че с поставянето й на дневен ред премиерът Борисов направи хитър ход и успя да изиграе опонентите си. Докато настояваха за Велико народно събрание,  бяха принудени да обясняват, че то не е нужно.

 

Евелина Славкова е представител на младото поколение социолози в България. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Съосновател на Изследователски център „Тренд”, Член на Европейската асоциация за социални и маркетингови проучвания (ESOMAR). Експерт в сферата на  маркетингови и електорални  изследвания,  политически, демоскопски и социални проучвания.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Алабала

Алабала

11.09.2020 | 19:34

Като наближат избори всясакви агенцийки финансирани от комунистите почват да правят "анализи" как бсп е наравно или повече от герб . Минават изборите и.... грешката обикновенно е 10% или повече . Аааа да . Герб купуват изборите и затова грешали. Скрийте се някъде с вашите фалшиви прогнози и новини.

Отговори
5 5
Другата гледна точка

Другата гледна точка

11.09.2020 | 22:42

Мда, битката между комунистите от двата отбора на Партията-майка е наистина драматична!

Отговори
5 2
сексолог

сексолог

11.09.2020 | 19:28

Цигaнето от снимката бих го изчукал.

Отговори
6 0
Петьо

Петьо

11.09.2020 | 14:21

За какво реми говори тази - след изборите никой няма да иска да прави коалиция с Греб, ще бягат от тях като от чумави.

Отговори
8 7
Бъбу

Бъбу

11.09.2020 | 12:09

Всичко разбирам, ама да гласуваш за чалгаря, за един доказано прост човек. Е това ако го вкарат в парламента вече ще повярвам че наистина сме прост народ който си заслужава съдбата.

Отговори
11 11
Звезди

Звезди

11.09.2020 | 13:58

Не бих гласувал за Слави, но със сигурност ще е много по добре от Герб и компания.

Отговори
9 7
Истина

Истина

11.09.2020 | 14:47

Напротив,Слави е умен и еродиран,състрадателен,като не го познавате.не говорете така!Той е шоумен и работата му е такава!.освен това с годините много се промени!Не бързайте да съдите,по делата ще ги познаем!

Отговори
7 7
Тошко

Тошко

11.09.2020 | 18:33

Още с първото оплезване с волския си език, Славуцата ще трябва да се раздели с мечтата си да стане "политик". Очаквам това да го направи още по време на предизборната кампания!

Отговори
6 3
Промяна

Промяна

11.09.2020 | 11:31

Забелязвате ли, че днес платения коментатор липсва? Поне 2 часа от както е пусната статията. Малко почивка, след напъването срещу протеста.

Отговори
7 8
лангалунга

лангалунга

11.09.2020 | 11:40

няма платен коментар освен от бошковите мекерета бе мисир

Отговори
9 8
бгн

бгн

11.09.2020 | 11:02

Според проучването на ТРЕНД правителството на Борисов се ползва с 20 процента одобрение и 70 неодобрение.Парламентът се ползва с 15 процента одобрение и 80 неодобрение.Факти,които не се споменават умишлено от журналисти ,политолози,разни анализатори.Може ли да управляваш хора,които ти нямат доверие?Може,ако става въпрос за България.

Отговори
13 8
Хахаха

Хахаха

11.09.2020 | 10:38

От къде го извадихте това смешно проучване?! Не спряхте с л....

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?