Следвайте ни

Лекар: Електронният PCR тест не е, за да отидеш на ски в Австрия

viber icon

 - Как ще става заплащането на електронните PCR тестове, ще са необходими доста средства?  

- Заплащането не може  стане от Здравната каса, тъй като тя не разполага с необходимите средства за това Трябва да става с пари от държавния бюджет, като за целта се отпуснат необходимите средства. Няма да бъде прецедент. От бюджета например се отпускат средствата за таксите за прегледите на пенсионерите, както и за имунизация по национални програми. Иначе, медицинските критерии за издаването на направленията за PCR тестове са разработени. Прехвърлянето на една дейност към общопрактикуващите лекари означава масово прилагане на тази дейност. При това положение направените тестове няма да са 5-6 хиляди на ден, а ще стигнат до 20 хиляди. Това означава, че е необходим голям ресурс. 

Издаването на направленията за PCR тестове трябва да става само по електронен път. 

Само 1/3 от българите плащат здравни вноски, но на практика те плащат три пъти за здраве. 

 

- Д-р  Сотиров, имат ли готовност общопрактикуващите лекари да издават направления за PCR тестове на свои пациенти?

- Да, готови сме и чакаме разрешение от Министерството на здравеопазването. На ден ни се обаждат между 15 и 20 пациенти, които ни питат дали вече издаваме направления. Уведомяваме ги, че очакваме да ни позволят и ще започнем. 

- Как ще създадете необходимата организация, за да няма струпване пред кабинетите ви?

 - Издаването на направленията за PCR тестове трябва да става само по електронен път. Всички общопрактикуващи лекари сме категорични за това. Не може хора със съмнения за коронавирус да посещават лекарските кабинети и здравните заведения. Ако дойдат на място, ще се смесят с пациенти с хронични заболявания, малки деца, бременни жени и такива, на които предстоят имунизации за други заболявания, и има голяма опасност да заразят не само тях, но и медиците.

Единственият начин това да не стане e  направленията за PCR тестове да се издават дистанционно, както се прави в най-развитите европейски страни - Германия, Великобритания, Франция и други. Там личните лекари масово консултират пациентите си от разстояние за избягване на заразата. Такъв алгоритъм на работа е въведен от специалисти от нашето Министерство на здравеопазването още от 26 февруари тази година. Има доста средства за комуникация - телефон, вайбър, видеовръзка, скайп и други. Чрез тях нашите пациенти ни се обаждат и ни съобщават какви са оплакванията им.

След като ги изслушаме и по възможност ги видим чрез видеовръзката, преценяваме дали е уместно да им издадем направление за PCR тест.  То е електронно и с него пациентите отиват в някоя лицензирана лаборатория за тестване на COVID-19. Тя е свързана и с Националната информационна система. След като от лабораторията проверят пациента, го изследват и ни уведомяват за резултата по имейла.

- Според заместник-министър Жени Начева обаче средствата за направленията за PCR тестовете  ще бъдат отделени от Здравната каса?

- Това е обсъждано с нас. Предстоят разговори с тях, в момента сме им изпратили писмо с нашите предложения и държим на тях. Надявам се Министерството на здравеопазването да приеме нашите аргументи. Все пак крайното решението ще вземат МЗ и Здравната каса. Тези средства ще бъдат поне 50-60 милиона лева, а НЗОК няма такъв ресурс. Ще започнат да търсят пари и може да решат да намалят например парите за профилактика на рака на простатата и рака на гърдата.  Като не направим прегледи навреме на пациенти, голяма е вероятността да не открием онкологичното заболяване на някои от тях и да започнем късно лечението, което може да се окаже фатално за живота и здравето им. Така ще стане, че заради коронавируса ще пострадат пациенти с други заболявания. А профилактиката на рака на простатата и гърдата се прави целогодишно. Същото важи и за планираните имунизации и детските и женските консултации, както и профилактичните прегледи, които през тази година бяха спрени за 4 месеца заради пандемията от коронавируса.

Целият проблем идва от ограничения ресурс на Здравната каса. Само 1/3 от българите плащат здравни вноски, но на практика те плащат три пъти за здраве. Единия път със здравните си вноски, втори път с данъците си, с част от които се покриват здравните вноски на децата, пенсионерите и служителите, и трети път, когато заради задръстените кабинети в държавните и общинските болници много хора отиват в частните кабинети и там си плащат. Няма как една трета от българите да издържат цялото здравеопазване. Държавната хазна например не плаща 8 процента здравна вноска на децата и пенсионерите, а 4 процента. Така ощетява бюджета на Здравната каса.

- Има ли опасност от опити за измами? Да се даде направление на човек, нямащ нужда от, тест, решил например да мине тънко, за да отиде в Гърция? Още повече че нямате пряк контакт с него?

-  Винаги има опасност. Пациентът може да се опита да го направи и когато дойде на място. Като лекари ние подхождаме със 100% доверие към пациента и му вярваме на това, което казва. Добрата диагноза и лечение произтичат от вярата и доверието, които имаме взаимно, а не на доказателства. Ето, може да дойде пациент при мен в кабинета и да ми каже, че има висока температура. Аз му я измервам и установявам, че не е висока, а той ми казва: "Ами паднала е, защото пих парацетамол". Или пък: "Боли ме кръстът, но ми мина, след като взех обезболяващо".  

Някои хора правят опити за измами и пред комисиите на ТЕЛК, където има по 5-6 лекари специалисти. Ние не можем да разследваме всеки пациент и да търсим доказателства за заболяването му, тъй като ще задръстим до безкрай нашата работа и няма да свършим нищо полезно. Ето, например в нашите лекарски групи в интернет пациенти казвали за своите джипита, че през зимата планират да отидат на ски в Австрия, и питат как може да получат направления за PCR тест. Явно си мислят, че всичко им е позволено. Такива хора винаги има и ще има. Хубавото е, че те са само 1% от всички пациенти. Заради някои хитреци не бива да затрудняваме живота на другите. Заради такива случаи са и толкова сериозни проблемите с въвеждането на електроните рецепти.

Ето, давам ви за пример Великобритания. Там отиваш в аптеката, представяш кой си, кой е лекарят ти, че имаш да получаваш лекарства с електронна рецепта и си ги взимаш. Няма толкова тежки проверки и електронни подписи. Но там хората не се опитват да хитруват. Чрез създадените правила и организация са улеснили битието си.

 

 

Д-р Костадин Сотиров e председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Практикува в село Белащица и региона. Разговаряме с него относно изказването на  председателя на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева, че от началото на месец  ноември личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове за COVID-19, като средствата, чийто размер тепърва ще се изчислява, ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020 г.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?