Следвайте ни

Костадин Язов: Няма разкол в ГЕРБ, всички работим за по-добър Пловдив

Ул. "Даме Груев" трябва да се разшири, за да не стоим в задръствания

viber icon

Заедно сме и работим за една цел - по-добър Пловдив

Улица "Даме Груев" трябва да се разшири, за да не стоим в задръствания

Търсим инвеститори за църква и спортна площадка в терена на ул. "Стефан Стамболов"

 

- Г-н Язов, структурата на ГЕРБ изглежда разделена на два лагера и се говори за разкол в партията?

- Не считам, че сме разделени, нито пък можем да говорим за разкол. Лошото е, че това, което се случи на сесията, дава повод да се говори за разнобой. Ние обаче сме едно, обединени около една цел - да превърнем Пловдив в по-добро място за живеене. Нормално е всеки от нас да има собствено мнение за приоритетите при капиталовите разходи и оттук нататък е важно да се стиковат действията, докато машината заработи. Вярвам, че до средата на годината вече няма да има разминаване.

 

- Не можахте ли да се разберете предварително със Здравко Димитров за кои обекти трябва да се осигурят пари тази година, та се стигна до битка ГЕРБ срещу ГЕРБ на сесията на ОбС?

- Можехме, но се получи разминаване в комуникацията. Познавам добре Здравко Димитров, той е диалогичен и разбран човек и лесно влиза в темата.  За всеки район бяха планирани по 300 000 лева с презумпцията, че при актуализацията на бюджета в средата на годината тези средства могат да бъдат увеличени. Като депутат съм участвал в съставянето на държавния бюджет и мисля, че е напълно нормално през юни-юли да се види изпълнението на приходната част в бюджета и едва след това допълнително да се разпределят пари за капиталовата програма, ако ги има. Винаги обаче има риск от неизпълнение на приходите, защото във всеки бюджет се залагат прогнозни данни. Защо тогава да планираме обекти, за които не сме сигурни, че ще има реални средства за тях?

- По настояване на групата съветници от ГЕРБ бюджетът в крайна сметка бе прекроен. Вместо 1,8 млн. лева районите получават 5 милиона, от които 2 млн. лева се дават за сметка - на средствата, планирани за отчуждаване на имоти за разширение на улици и булеварди. Програмата за отчуждаване е орязана наполовина. Как ще се отрази това върху изпълнението на големите инфраструктурни проекти?

- Дано да няма спънки, но

отчуждаването на имоти е свързано с дълги процедури, които често се обжалват.

Добре е този процес да започне своевременно, за да не се спъва реализацията на амбициозните инвестиционни намерения на новия екип на Община Пловдив за развитие на градската инфраструктура. Нека да видим как ще се преразпределят разходите, защото част от предложенията за обекти от капиталовата програма бяха направени, без да са обвързани с приходи. Иска ми се да вярвам, че няма да бъдат забавени отчуждителните процедури, а прогнозата за приходите да се изпълни. Сега е първата акция за събиране на местните данъци и такси и съм оптимист, защото в момента пред гишетата за плащането на данъците в „Южен” се трупат големи опашки.

- С допълнителните пари, гласувани на сесията, район „Южен” има 900 000 лева за капиталови разходи. Какви обекти ще се изпълняват с тези средства?

- Когато встъпих в длъжността кмет, имах 1000 лева по сметките на района за текущи разходи. Цяла зима кърпим улици и пренареждаме павета на вересия, включително на ул. „Даме Груев” и „Скопие”. В началото на февруари имахме 91 000 лева и сега започваме да се издължаваме. Стотина хиляди ще оставя за края на годината, за да гарантираме нормално движение на автомобили. С част от средствата ще закърпим Кукленско шосе, тъй като не се предвижда изпълнението на договора, подписан от предишната управа за рехабилитацията на този булевард. Ремонтът е извършен частично и за свършената работа предстои плащане от тазгодишния бюджет, както и за обектите от 2018 г. - ул. "Беломорска" и "Родопска".

- Какво ще се прави на  ул. „Никола Карев” и „Борис Шивачев”, за които на сесията гласуваха допълнителни средства?

- Изграждането на продължението на ул. „Никола Карев” до „Пере Тошев” е необходимо, защото в тази зона се намират училище „Яне Сандански”, ДГ „Албена” и много жилищни сгради, а трафикът в този квартал е много тежък. Проблемът е, че имаме съсобственост с НЕК в уличната регулация. Разговарял съм с ръководството на компанията и мисля, че ще намерим начин да разрешим този проблем. Проектът предвижда и обособяване на паркоместа. Продължението на ул. „Борис Шивачев”, която минава покрай Първо РУП, ще се изпълнява поетапно, също с обособяване на паркинги, за да създадем условия за живеещите в съседство.

- Бюджетът е приет и пловдивчани очакват от кметовете работа. Какво предстои в района?

- Започва изпълнението на договорите, сключени от Община Пловдив например, за преасфалтиране на участък до кръстовището на бул. „Александър Стамболийски” и бул. „Цар Борис III Обединител” до Кукленско шосе, тъй като пътят е много компрометиран. Скоро ще стартира изграждането на

паркинг за 107 коли зад големия блок на ул. „Асен Христофоров” № 4-6

в ЖР „Южен”. Тази година със средствата по ОП „Региони в растеж” ще се строи нов корпус на ДГ „Зорница” за 5 групи. В момента тече процедурата за избор на изпълнител. В инвестиционната програма на общината е включено изграждане на още една детска градина на бул. „Александър Стамболийски” за 8 групи. Един от проблемите на района е, че над 400 деца са записани в тъй наречените блокови градини и сме си поставили задача поетапно да ги преместим в самостоятелни сгради. От средствата на района ще възложим проектиране на нова детска ясла. Допълнителни обекти за района са планирани и по предложението на ВМРО, гласувано на сесията, за паркинг в междублоковото пространство на бул. „Александър Стамболийски” до ДГ „Валентина” и за благоустрояване и детска площадка на ул. „Трети март”. Предстои да стартираме работа на ул. „Даме Груев”.  

- Кой от двата варианта ще се изпълнява ул. „Даме Груев” - основен ремонт при съществуващите габарити на платното или с разширение?

- Категоричното ми становище е улицата да бъде разширена, иначе няма смисъл да даваме толкова много пари само за ремонт. Тепърва ще го уточняваме със зам.-кмета по строителство Пламен Райчев. Но ако „Даме Груев” остане в същия габарит с две ленти, задръстванията ще продължат да се увеличават. Предвиденото разширение на ул. „Кукуш” не е алтернатива, защото то ще се прави с основната цел да развърже движението преди Бетонния мост, след като бъде изграден подлезът под Централна гара.

Разширението на ул. „Даме Груев” трябва да се извършва на етапи,

защото обектът е сложен, с подмяна на ВиК. В новата регулация попада оградата на читалището „Христо Ботев” и две сгради около  ул. „Тодор Александров”, едната е общинска, другата - частна, която трябва да се отчужди. Тази улица е една от входовете на района и не бива да правим компромис. Както виждате, през тази година са планирани много неща, стига да дойдат парите.

- Спортната площадка на ул. „Стефан Стамболов” до пазара „Хоризонт” е в безобразно състояние. Какви са намеренията ви?

- Направен е ПУП за православна църква. От разговорите с митрополит Николай разбрах, че той иска църквата да е като „Св. Димитър” в Солун за 300 човека. Спортната площадка си остава, тъй като теренът е отреден за спорт и зеленина. Въпросът е да се намерят инвеститори.

- Многократно се повтаря, че парите в бюджета на Община Пловдив са малко. Каква година се очертава за район „Южен”?

- Парите не са малко. Всички инвестиции, които ще се правят с бюджетните и европейските средства, са за Пловдив и ще се реализират в шестте района. Убеден съм, че с парите, които се представят на нас, районните кметове, и които остават в разпореждането на кмета на община Пловдив, можем да покажем, че градът се развива. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

коко

14.02.2020 | 13:32

Шипар нескопосан ,но се краде яко

Отговори
9 6

Разочарования

14.02.2020 | 12:34

Нищо конкретно, което районната администрация ще свърши през годината. Разтягането на локуми и тупането в гърдите с проекти, за които нито има, нито ще има някакво участие, е много лесно за предъвкване и за манупулиране на незапознатите. Всичко, което твърди, че ще се прави няма да го прави районната администрация, а Община Пловдив. Тези пари, които ще получи по бюджета си, и идея си няма за какво да ги оползотвори, а да не говорим, че и идея си няма как да го направи.

Отговори
8 9

SSssss

14.02.2020 | 11:10

Танцьора по баровете и бияча на възрастни хора пред Вижън - за справка чичо Гугъл

Отговори
10 8

ЖИТЕЛ НА КВАРТАЛА

14.02.2020 | 10:54

ВИЕ СТЕ НЕНОРМАЛНИ КАКВА ЦЪРКВА ЗА 300 ДУШИ ТЕЗИ ПОПОВЕ СА НЕНОРМАЛНИЦИ !! ОСТОВЕТЕ ЗАЛАНАТА ПЛОЩ НИКАКВА ЦЪРКВА , ЩЕ ОГРАДЯТ РРАЙОНА И КРАЙ СТАРЦИ , ДЕЦА И ДРУГИ КОИТО СЕГА ИГРАЯТ И СЕ ЗАБАВЛЯВАТ ЩЕ ГЛЕДАТ КАК ПОПОВИТЕ СИ ПРАВЯТ ГРАДИНКИ ЗА ТЯХ!!! НА БУНТ СРЕЩУ ЦЪРКВАТА И ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО !!

Отговори
8 6

тлъста оядена свинка с апетит на кроколдил и мозък на мармозетка

14.02.2020 | 10:43

Гербопитеците точат лиги пак...да доопраскат и малкото останало неопраскано...няма да поправят счупените квартали, само мегапроекти са им в главичките..там е голямата лапаница, за тротоарчета няма надценки по 500% !

Отговори
11 7

jlo

14.02.2020 | 09:26

Коце, пожелавам ти успех и вярвам, че ти ще се справиш!

Отговори
11 12

Поредния

14.02.2020 | 09:22

С големи обещания и лапач, налапай се с пая и се задави, имам водичка за теб

Отговори
12 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?