Следвайте ни

Инж. Георги Николаев: Лесопарк "Марица" е големият резерв за зелената система на Пловдив

viber icon

- Г-н Николаев, с отмяната на извънредното положение все повече хора ще излизат навън на разходка. Окосени ли са тревните площи, за да бъдат обработени с препарати  срещу кърлежи и комари?

- Трети-четвърти път вече косим кварталните паркове и градини, а големите градски паркове като Цар-Симеоновата градина -  на пет-шест дни. Поне по веднъж са окосени и повечето междублокови пространства.   Близо 200 работници  поддържат  над 5000 декара. Разполагаме с 350 броя дребна градинска техника, като напоследък успяхме да подменим част от нея с нови 19 моторни коси и 20 роторни косачки. Работим в пълен синхрон с колегите от ОП „Дезинфекционна станция“, които след нас обработват площите срещу кърлежи и комари.

- Общинското предприятие „Градини и паркове“ има ли задължение да окосява  частните терени?

-  Ние имаме ангажимент само  към терени  общинска собственост, предназначени  за широко обществено ползване. Поддръжката на частни и държавни имоти е задължение на собствениците. Нямаме нито възможност, нито право да косим частни терени. Може да го извършим като платена услуга, но само ако имаме свободен ресурс, а ние нямаме, защото сме заети с общинските площи. Детските и учебните заведения, както и ведомствата, които имат отделен бюджет, също са задължени сами да поддържат дворовете си. Помагаме им на добра воля, но за това харчим средства, предназначени само за площи за широко обществено ползване.

- Приключи ли пролетната залесителна кампания и къде сте засаждали дървета?

- Тази пролет засадихме 440 иглолистни и 300 широколистни дървета, предимно  няколко  вида бор, кипариси и туи, чинари, липи, явори, ясени, магнолии и лагерстремии. Засадихме също около 5000 храста и 3200 нови рози, а преди това, през есента - около 1000 дървета.  С част от новите насаждения заменихме  дървета, които са унищожени или не са успели да се прихванат.   Значителна част от озеленяването е извършена и по проектите за благоустрояване,  реализирани по ОП „Региони в растеж“, например само в кварталите на юг от Марица това са почти 300  фиданки, отделно - и  по самия крайбрежен булевард.

- Природозащитници твърдят, че Пловдив е под норматива за зелените площи на един жител  и особено са ощетени районите "Източен" и "Южен". Какъв е вашият коментар и с  какви данни разполагате, като се има предвид, че сте опитен  специалист  и  от доста години работите в "Градини и паркове"?

- Формално откъм числа може и да са прави, защото те делят площите на броя жители, но нека не забравяме, че в Пловдив има много  дървета  не само в паркове и градинки, но и на самите улици.  Според мен не бива да се гледа сляпо на квадратен метър, а още повече да се повишава нивото на поддръжка на зеленината.  

Разполагаме с огромния потенциал на междублоковите пространства. Ако те бъдат правилно развити и паркоустроени - с поливни системи,  техника и хора,  които да се грижат за тях, можем да постигнем много по-добро съотношение. Не знам дали „Източен“ и „Южен“ са по-ощетени. „Източен“  е с малко по-специфична инфраструктура, но в „Южен“ има четири големи парка, които много добре  се поддържат,  а в последните години върху 10 дка на ул. „Скопие“ срещу парк „Белите брези“ създадохме нова зелена зона.

- Къде трябва да се изграждат паркове?

- Върху площите, които според Общия устройствен план са предвидени за озеленяване. С такова предназначение са около 60 дка зад паметника на Кан Крум в „Тракия“, работим по изграждането на  парк на мястото на старата ДГ  „Мир“ в „Западен“, новият парк в „Прослав“ също е хубава придобивка. Огромен потенциал има проектът за лесопарк  „Марица“ с площ около 600 декара и дано да се осъществи. В рамките на  границите  на парковете „Отдих и култура“ и „Лаута“ голяма част от съществуващите площи са за реконструкция. На мястото на саморасли малоценни видове там трябва да се засаждат и отглеждат нови дървета.

- Тополите по Марица са  изсечени, доста спорове се водят за такива дървета като черница, дива слива, акация. Ще ги премахвате  ли?

- Изсечените тополи по бул. „Марица-юг“  вече  са подменени с чинари, които години преди това грижливо засаждахме.  Тополите  бяха на преклонна за вида си възраст, отделно, че изобщо не са подходящи за градски условия - те са  пирамидални и се засаждат  в полезащитни пояси. Предстои премахване на тополите и по „Марица-север“, но това вероятно ще стане с реконструкцията на булеварда. Засега сме намалили височината им, за да удължим  живота им,  без да са  опасни. От много време и там садим чинари. Плодните дървета, като  женските черници и сливите, неслучайно са забранени за засаждане  в обществени пространства. Те създават проблеми  в пешеходните зони и особено около детските площадки. От плодовете  настилките стават хлъзгави, около тях се събират много оси.  Не  използваме  акация за озеленяване, защото след определена възраст започва да съхне от върха надолу и падат клони.

- Преди няколко години  на  мода беше засаждането на палми, особено в центъра. Ще има ли и други?

- Не смятаме да садим повече палми. Струват ми се безсмислени дискусиите около 20-ината броя, които са просто едно зрънце екзотика в градския пейзаж. Трите най-големи палми, които бяха пред Католическата катедрала, са преместени в зоопарка, пред хабитата, предвиден за камилите.

- Какви дървета са най-подходящи за Пловдив?

- От  местните  видове  например  пирамидалният дъб, който засадихме на бул. „Васил Априлов“.  Подходящи са чинарът,  липата, полският ясен, някои видове явори, каталпите. Наблягаме на видове, които понасят специфичните климатични условия в Пловдив, имат дълъг живот и са безопасни както за гражданите, така и за инфраструктурата.

- Защо пловдивчани продължават да се оплакват, че са принудени да чакат по две и повече години  за премахване на изсъхнали дървета или окастряне на клони, които пречат?

- Защото на този етап не можем да увеличим нито персонала, нито техниката.  Имаме 7 бригади с по 5-6 души. В бранша липсват кадри и не е лесно да осигурим квалифицирани хора за тази работа.

- Какви цветя  успяхте да отгледате тази пролет в оранжериите?

- Този месец започваме засаждането на летните видове.  В 10 оранжерии, 5 от които са с парно отопление, отгледахме близо 2 000 000 цветя. Имаме много бегония, тагетис, далия, портулака, циния, винка, петуния, колеус и още различни други видове. Имаме собствена продукция за 650 000 лева. Ако това се закупи на пазарни цени, стойността ще е тройно повече. 

Сами отглеждаме и голяма част от храстите и дърветата - чинари, ясени, дъбове, борове, туи, лагерстремии, магнолии и много други.

- Достатъчна ли е поливната система, или пак ще се използват водоноски?

- Водоноски ще се използват винаги, докато има дървета по улиците. По-голямата част от паркоустроените площи, както и разделителните ивици по булевардите, където има насаждения, са с поливни системи. Не е осигурено поливането в междублоковите пространства. Десетки километри са водопроводите и стотици километри - капковите маркучи. Тази пролет сме подновили над 30 километра капкови маркучи по бул. „Княгиня Мария Луиза“, „Шести септември“, „Найчо Цанов“ и на други места.

Оптимизирахме поливната система на „Княгиня Мария Луиза“, за да се осигури вода към Малката базилика. В експлоатация влизат новите поливни системи в градинката срещу църквата  „Света Петка“ и от южната страна на булеварда. Тази година се пуска и изградената през 2019-а поливна система по „Марица-юг“.  По проекта за Голямата базилика също е  прекарана  поливна система, която ни се предава за експлоатация.

- С какъв бюджет и персонал разполага предприятието и дали са достатъчни?

- Заедно със сезонните работници в момента персоналът е 630 души. Бюджетът е малко над 7 000 000 лева. Рационално и законосъобразно харчим всяка стотинка. Заради епидемията от коронавирус вероятно ще се наложи корекция. В рамките на нашите задължения търсим възможности за икономии.

ВИЗИТКА 

Георги Николаев е на 51 години. Завършил е Лесотехническия университет със специалност лесоинженер през 1995 г. Веднага след това постъпва в „Градини и паркове“, където работи вече 25 години. Започва като технически ръководител, бил е главен експерт, а от началото на 2012 г. е заместник-директор.  Откакто  миналата есен шефът  на предприятието Стоян Алексиев  беше избран за кмет на район „Северен“,  инж. Георги Николаев изпълнява длъжността директор на ОП „Градини и паркове“. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?