Следвайте ни

Георги Коритаров пред "Марица": Румен Радев има огромен интерес от радикализация на протеста

viber icon

В политическата история няма случай протести да са сваляли главен прокурор

ДПС осигуриха кворум в парламента по много знаков начин 

Струва ми се, че разломът в БСП е необратим, независимо от изборите и конгреса

Все пак съществува светлина -  тази на прожекторите, които осветяват паметника на Альоша​​

                                                                                     

- Г-н Коритаров, протестите продължават трети месец. Кой е по-вероятен сценарий - радикализация или затихване след края на лятото?

- По логиката на такъв тип протести и според анализа на мотивите, които изкараха толкова разнородни групи хора по площадите, мога да допусна, че по-вероятният сценарий е радикализация на протеста. Аргументът ми за това идва от три обстоятелства.

Премиерът Бойко Борисов каза, че мафията иска да свали правителството, хората се страхуват и поради това той няма да подаде оставка. Това втвърдяване от страна на лидера на ГЕРБ и премиер среща от другата страна против себе си твърда и предстояща да се втвърди още повече позиция на протеста. Ще ставаме свидетели на нарастваща непримиримост и на взаимно отричане, което е предпоставка към радикализация.     

Другата причина, поради която смятам, че засилването на напрежението е много по-логично, е това, че част от основата на протеста е построена върху амбициите на олигарси, които виждат в това социално напрежение възможност да постигнат реванш. Преди всичко това са хора, които в момента се намират извън граница, които са обект на разследвания от страна на прокуратурата. Те обаче имат все още своите възможности да оказват непосредствено обществено и финансово въздействие, с което подклаждат допълнително напрежение.

Третата причина заслужава специален анализ - тя се корени в поведението и говоренето на президента Румен Радев.

Първият призив на президента за оставки на правителството и на главния прокурор беше категорично и доста умело опаковано в емоционални изрази предизвикателство: Мутри, вън! Мафията вън!

Хората приеха това емоционално. В основата си обаче тази емоция крие доста хладно построен конституционен и логически казус, нещо, което изисква рационално отношение, а не реагиране с емоция. Имам предвид, че искането на президента за оставка на правителството и на главния прокурор, изразено на езика на математиката, всъщност представлява умишлено съставяне на нерешимо уравнение. Защото, ако от една страна, граждански протест напълно легитимно може да иска оставка на правителство, включително на улично-площадни форми на протест, то главният прокурор е част от друг тип държавна власт, съдебна власт. Не е възможно, а и в политическата история няма случай, в който протести да са сваляли главен прокурор.

Тези три компонента са предпоставката, караща ме да мисля, че е най-вероятно да се стигне до радикализация на протеста. Освен ако не се стигне до безболезнено падане на правителството.

- Допускате ли го, след като председателят на парламента Цвета Караянчева заяви категорично, че управляващите се готвят за редовни избори?  

- Това е хипотеза, която дори на фона на подобни изказвания може да се окаже изненадващо естествена по възникването си. Това може да стане, ако продължително време в парламента не може да бъде осигуряван кворум. Миналия петък кворум нямаше, тъй като БСП и ДПС не се регистрираха. В сряда, на 9 септември, при първия опит нямаше кворум. При втория опит нещата вървяха към провал на кворума, когато изведнъж в последния момент се регистрира парламентарната група на ДПС и кворум имаше.

Появата точно по такъв начин на парламентарната група на ДПС е част от онези политически знаци, които от Движението са свикнали да дават и чието значение  трябва да си припомним. В 36-ото Народно събрание при един от вотовете на недоверие срещу Филип Димитров ДПС гласува в подкрепа на правителството, докато символично оперативният лидер все още тогава Ахмед Доган гласува против кабинета. След това обясниха, че това е знаково гласуване. Припомням това, защото начинът, по който ДПС влезе в НС в сряда, също може да се разглежда като знаков: Даваме ви време и шанс да си дадете сметка, че за да има кворум, това зависи от нас! Наш е изборът дали да направим кворум, или не! Ако вие не влезете в определен диалог по определени теми в наш интерес, ако не бъдат разрешени проблеми, за които настояваме, няма да има кворум! 

За мен това означава начинът, по който ДПС изключително изтънчено осигури кворум.

В този смисъл ни чака много интерес период.

- Т. е. вариантът предсрочни избори въобще не е изключен и ключа държи ДПС?

- Единия от ключовете го държи ДПС. Втори ключ може да се окаже в изненадващо преобръщане в намеренията и изборите, които би направил премиерът Бойко Борисов, защото и това не е невъзможно. Много зависи в какъв тип ситуации ще попадаме. Не изключвам дори при една остра градация на напрежение също да се стигне до оставка, въпреки че за мен не е препоръчително правителството на Борисов да подава оставка, създавайки образа, че си тръгва под натиск. Това ще бъде много контрапродуктивно за евроатлантическите сили в България. Казвам го не защото правителството на Борисов е чак толкова категоричен символ на евроатлантизъм, а защото, като гледам проруските, пропутински, рубладжийски физиономии от другата страна, от страната на протеста, лошо ми става, като си помисля какво би означавало за България, ако тези хора получат възможност да триумфират.

-  Логично ли е да очакваме при избори - редовни или предсрочни, ГЕРБ да е на първа позиция, макар с по-малка преднина?

- Социологическите проучвания към момента сочат все още макар и крехка електорална преднина на ГЕРБ, т.е. това е партията, която изглежда победител на следващи избори. Не забравяйте обаче, че в условия на парламентарна демокрация нерядко партии, които са били формален победител като първа политическа сила, след това, при съставянето на правителство и коалиции, са се оказвали опаковани в опозиционно пространство. Така се случи и в периода на премиерстването на Пламен Орешарски.

Така че първо място на ГЕРБ не би било чак такава голяма победа - ако са просто първи, но нямат възможност да направят управляваща коалиция.   

- Защо всъщност президентът Радев умишлено състави нерешимо уравнение?

- Президентът Радев има пред себе си една конкретна политическа цел - да си осигури логистика и електорална основа за евентуално успешно участие и преизбиране за втори мандат. При първото му избиране за държавен глава Румен Радев основателно беше обвързан като образ както с възможна подкрепа от страна на Русия. Припомням, колкото и да е нескромно, собствените си интервюта с генерал Леонид Решетников, в които беше очертано от руска гледна точка смисълът Румен Радев да бъде президент, така също и обвързването на бившия шеф на ВВС с БСП. Припомнете си колко необичайно Корнелия Нинова посочи за кандидат тъкмо Румен Радев, който към момента на издигането му беше абсолютно неизвестен, но беше предпочетен пред социалистически легенди, една от които тогава беше Мая Манолова.

В момента БСП е в състояние на тежка криза и в процес на политическа деструкция. В същото време президентът Радев много би искал да бъде преизбран за втори мандат. Това може да стане, ако той подмени образа си на човек, избран от Русия и издигнат от БСП, с образ на човек, издигнат от гражданското общество. И то като символ, който се бори срещу мафия, мутри и корупция.

В този смисъл в тактическо отношение Румен Радев има огромен интерес този протест да продължава, без да намира решение, като трупа ярост и енергия. Такъв протест ще се превърне за него в крайна сметка в електорална енергия и основа за преизбирането му.           

- Какво очаквате от изборите и предстоящия конгрес на БСП?

- Струва ми се, че разломът е необратим. Дори да допуснем, че Корнелия Нинова легитимно спечели и изборите са успешни, опозицията в БСП се подготвя за много сериозен идеен и организационен разлом, което предвещава криза.

- Възможно ли е обаче роене, което да попречи на БСП да е втора политическа сила при следващи избори?

- БСП може да бъде трета сила и без разцепление, защото тя се обезличава сама по себе си. Иначе съвсем скоро, още на 14 септември, ще разберем много по-отчетливо какво предстои в БСП, тъй като веднага след прекия избор на лидер е насрочен пленум. За този пленум се извършва подготовка за скандал. Така че още в понеделник ще знаем какво предстои да се случва в левицата. Не ни ли станаха твърде много скандалите? Защо 30 години след началото на прехода сме толкова недоволни, разделени по всякакви линии? В условията на реална и сложна като състояние на обществото демокрация скандалите не бива да ни изненадват. Това е специфична тоналност при воденето на обществени и политически дискусии. Проблемът не е в това, че има много скандали, а че има твърде малко политически интелект. Това е в основата на усещането за провал - не скандалите, а липсата на политическа култура и истинска политическа интелигенция.

Тогава, когато България ги изгради, нещата у нас ще се развиват по друг начин. Когато и да се случи, все някое поколение ще бере плодовете от това.

- Кой е най-сериозният риск, пред който сме изправени в момента? Чака ли ни, поне в близките години, перманентна политическа криза с раздробени парламенти?

- Според много анализатори точно това е рискът, пред който сме изправени. Бих добавил - тепърва предстои ера на разюздания популизъм, на разюзданото безкултурие от хунвейбинско-чалгарски тип. Това са нещата, които трябва да ни плашат. Разбира се, много повече трябва да ни плаши обстоятелството, че българският народ пропадна в дупката до степен, при която харесва чалгарите и популистките хунвейбини. И си ги избира. (Хунвейб̀ини „червеногвардейци“ са необразовани младежи, участници в китайската Културна революция през 60-те години - бел.ред. )

- Докога така? Има ли добър сценарий при тази ситуация?

- Няма добър вариант, защото за да се стегне до него в тази ситуация, хората трябва много болезнено да си дадат сметка какво биха изгубили, за да го оценят. В обществено-политически смисъл болезнено усещане за загуба означава остър сблъсък. България очевидно е обречена неумолимо да преживее някаква форма на много остър сблъсък, много остра криза при изправяне едни срещу други, на групи хора. Било като сблъсък на визии за обществото, било дори като болезнен сблъсък във физическия смисъл на думата.

Може би след подобно преживяване българите ще си дадат сметка, че всъщност истинската ценност са образованието, демокрацията, развиването на обществена и политическа култура, мирът и стабилността. Ако и сега си давахме сметка, че тези ценности имат реална стойност, просто нямаше да се докараме до ситуацията, в която сме.

Но след като сме в такава ситуация, очевидно трябва да ни се случи нещо, което да ни накара да препотвърдим тези ценности и да прогледнем за истинския смисъл да живеем в едно общество. В противен случай от детската игра на стражари и апаши ще преминем към игра на племената хуту и тутси, които се избиват взаимно.

- Възможно ли е влияние или натиск отвън да балансира нещата у нас?

- През 2001 г. в тогавашна все още Република Македония се стигна до близо шестмесечна гражданска война. Развръзката на кризата и омиротворяването там дойде в резултат на Охридското споразумение, което се сключи благодарение и на външно посредничество. Ако искаме да имаме Варненско, Пловдивско или някакво друго споразумение, също с външно посредничество, можем да вървим по този начин и тогава Европа със сигурност ще ни помогне.

За разлика от кризата у нас през 1996 г., когато имаше идейна перспектива и алтернатива в лицето на Обединените демократични сили, имаше относително стабилна институция, каквато беше президентската в лицето на държавния глава Петър Стоянов, имаше една личност, готова на саможертва и национален компромис като Николай Добрев, имаше и изключителен анализ, който доведе до мирната развръзка, сега нито един от тези компоненти не е налице.

В момента у нас не е ясно дали може да се стигне до обща цел - целта на президента Радев е да си осигури ресурс за преизбиране, целта на г-н Борисов и на ГЕРБ е да  довършат мандата си, целта на Васил Божков е да изживее реванш и да си отмъсти, целта на образованите граждани от протеста е да накажат премиера заради арогантен език и нещо, което в техните очи изглежда чудовищно неестествено.

При тази разнопосочност в целите и енергиите липсва възможност за консенсусна развръзка.

Все пак съществува светлина -  тази на прожекторите, които осветяват паметника на Альоша.

Визитка

Георги Коритаров е един от най-ерудираните български журналисти аналитици. Завършил е славянска филология в Софийския университет. Полиглот - владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва албански език. Журналистическата му кариера започва през 1990 г. във в. „Демокрация". Бил е политически репортер и водещ на предавания в Радио „Свободна Европа" и Нова тв. В момента коментарно-аналитичното предаване на Георги Коритаров „Свободна зона” по Тв „Европа” се ползва с голяма популярност. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Промяната

Промяната

15.09.2020 | 12:51

Започва с лустрация

Отговори
0 0
Еееее

Еееее

12.09.2020 | 13:34

На времето в 6-то Управление на Държавна Сигурност имаше няколко отдела. 6-ти отдел основно се занимаваше с - Корупцията сред властимащите,МВР и с борба с идеологическата диверсия сред Интелигенцията. Доносниците " събираха " информация в своя кръг и сред приятелите си. За да бъде успешен Доносникът трябва да има психическа нагласа и ценностна система .Човек се изгражда като личност до към 30-те си години. След това само се надгражда и развива. Може Коритаров да е умен и знаеш , но не може да му се има доверие . Човек , който обръща " палачинката " според моментния си интерес, няма моралното право да бъде ментор.

Отговори
14 3
777

777

12.09.2020 | 14:05

Пропуснал си да споменеш че е и доносник

Отговори
14 1
Еееее

Еееее

12.09.2020 | 14:16

Веднъж Доносник-доносник завинаги.

Отговори
13 1
Българи ли сме или овце!

Българи ли сме или овце!

12.09.2020 | 13:27

Герб ги е страх, че със служебно правителство, олигарсите ще изтърват юздите на държавата. При президентска република, ще има един отговорен, вместо Гешевци, партийки и накрая никой не е винове. Страх ги е, за това медиите не спират да бълват грешна информация.

Отговори
11 8
Румен Червеняшки

Румен Червеняшки

12.09.2020 | 14:39

Посочи ми една просперираща президентска република с президент комунист

Отговори
9 4
Предполагах

Предполагах

12.09.2020 | 12:59

Предпочитах Алберт покаяние да проси за разбитите животи. Представи си къде намерил върхове в дупката където е копал. Държавите се управляват от парите, слуги са им масони и накрая е народа. Парите са в старите червени другари, масон е чест в служби и полиция, и не само, и накрая защо протеста не искал подставените партии да го яхат. ГЕРБ е второто лице на БКП, че предишното СДС спихна. ДПС е икономичедския мозък на БКП. Другите изтърсаци нарекли се партии излишно е да изброявам. И Алберт фантазийно сблъскал пари срещу пари в бедното въобръжение. Лидерите се доказват, не показват, образа измести книжната цивилизация, която учеше на мислене

Отговори
14 1
Тв европа

Тв европа

12.09.2020 | 12:27

Е недоносчето, което създаде брата на Пешо Коня. Уж с комунизма се борят, а по цял ден го гледаме това ченге, което е писало донеси от които са пострадали хора.

Отговори
17 1
ТВ Европа

ТВ Европа

12.09.2020 | 11:54

Долен комунистически доносник.

Отговори
18 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?