Следвайте ни

Георг Спартански пред "Марица": Българите се усъмниха в мерките заради разнобоя между лекарите

Заразата в „Мизия“ не стресна другите заводи, пострадаха заведения, молове и фитнеси

viber icon

Плевен се оказа се сред най-силно засегнатите от COVID-19. "Марица" публикува интервю с кмета на Буковлък Росен Русанов, където беше установено огнище на заразата. Сега на въпросите ни отговаря Георги Спартански, градоначалник на Плевен, който коментира ситуацията като цяло в страната.

-       Г-н Спартански, има ли притеснения в Плевен заради солидния брой случаи на COVID-19?

-       Градът е спокоен. В крайна сметка не е по-различно от цяла България, от цял свят. Нито сме застраховани, нито изолирани. Просто в една шивашка фирма беше намерено гнездо на коронавирус, останалите случаи са сравними с другите големи градове. Иначе заразените в завод „Мизия“ не са само от Плевен, а в още над 10 села и градчета. Да не ги изброявам.

-       Хората за какво най-много ви питат в тези дни?

-       За каквото се сетят. Има една устойчива поговорка: „Виновен е кметът“. Кметът е отдушник, най-близо до хората, за добро и лошо него го търсят. Например, най-много ме питаха за отварянето на парковите и градинките. Аз доста пъти обяснявах и на вашите колеги, че не може един кмет да тълкува заповеди на министър. Изпълнява се обема и кръга на лицата, споменати в мерките, точно както е разписано. Трябваше да посоча парковете, направих го. Други колеги правеха интерпретация на заповедта. И започваха да ме питат плевенчани – защо в еди кой си град може за колоездачи, тук не. Давам пример.

Разбирам ги хората, не са щастливи от всичките тези ограничения. Аз обяснявам като юрист, защото личното ми мнение може да се различава. Какво ми харесва - е съвсем друга тема. Моят апел е да не прехвърляме неудовлетворението си там, където не трябва. Говорим за единна държавна политика, за да се справим по-успешно и по-бързо. Ако почнем да ги тълкуваме, излиза въпросът, има ли смисъл въобще от тези заповеди. Отделям часове наред в социалните мрежи да отговарям, най-вече вечер или нощем. Разбира се, освен за заповедите относно коронавируса, ме питат и за местни проблеми. Чистота, вандализъм, несвършена работа. Радвам се, че понякога има и похвали.

-       Като цяло спазваха ли се и спазват ли се мерките?

-       Повечето хора се стараят да го правят, но е илюзия да се мисли, че всички спазват мерките. Гледам репортажи по медиите, това важи за цяла България. Има хора с дефицит от съзнание, но излишък от самочувствие. Българите сме малко особена категория хора. При нас индивидуализмът е по-силно застъпен от народи като азиатските. Или пък северните. Ние сме с по-гореща кръв и изявено лично „Аз“. С помощ от социалните мрежи всеки изразява свободно мнение, понякога анонимно. Всеки е с широк кръг компетенции според него самия.

Ние живеем, както си го направим. Коронавирусът е само част от живота. Същото важи да всички сфери. В тоя смисъл е моят апел – няма приятни ограничителни мерки, не е имало и няма да има. Трябва да ги спазваме обаче, че това е по-доброто от другото, което видяхме в Италия и Испания. Да не стигаме дотам, нека търпим ограничения.

-       Т.е. одобрявате действията на Националния оперативен щаб и правителството?

-       Аз като юрист съм законово послушен. Защото юрист е професия, а кмет – длъжност, упражнявана за определено време според вота на хората. Спазвам всички разпореждания, но не значи, че винаги съм съгласен с написаното. За някои от мерките и аз се питах и питам дали са навременни, достатъчни, в подходящ обем.

-       Дайте пример?

-       Носенето на маски. Не съм медицински специалист, но има различни мнения в самото лекарско съсловие. Едните ги виждат като задължителни, полезни. Други приемат маските като излишни, дори опасни, ако не са изработени по определени стандарти. В четвъртък министърът казва всички с маски, после – не сега, а в събота, след малко – отменят се маските. След една седмица се въведоха задължителни маски. Това са решения, взети в цайтнот, които не създават увереност в гражданите, че трябва да спазват мерките. По-скоро ги разколебават. Противоречивите действия дават основания за съмнения в хората, а в българите те стават двойни.

То няма и рецепта още за справяне с коронавируса. И тук имаме две групи медици. Има разнобой. Това също създава атмосфера на недоверие. Но ние в момента се учим по пътя на „проба-грешка“, така че в голяма степен е нормално. Но разколебава хората да спазват мерките.

-       Вие имате щастието да сте кмет на град със силна медицина и добри болници. Какво ви казват лекарите – имат ли всичко необходимо за битката с COVID-19?

-       Отначало никъде нямаше нищо достатъчно. Сравнително бързо всички институции се организираха. Не мисля, че вече има проблем където и да е с доставките. Прави се нужното, но на първа линия няма гаранция. Имаме доста заразени медици, а това показва, че никога няма 100 процента защита. Разбира се, освен институциите виждаме и доста дарения от частни лица и фирми.

-       При вас идват ли много желаещи да дарят?

-       Идват доста хора. Предлагат най-вече маски, дезинфектанти, ръкавици. Има солидарност. Има и доброволчески екипи, които помагат на самотни, възрастни хора с топъл обяд, вечеря. Купуват им лекарства, продукти. На всички тях дължим голяма благодарност! Това е признак за нивото на едно общество, а и отделният индивид се чувства по-защитен.

-       Икономически как ще пострада община Плевен, сигурно вече страда?

-       Със сигурност. Плевен има бюджет, направил съм анализ на първите три месеци. Сравнение с 2018 и 2019 година – грубо казано, имаме около 2 милиона по-малко постъпления. Говорим за местни преходи. Данък сгради, такса смет или МПС, сделки с имоти, административни услуги. Доста търговски фирми, които наемат общински имоти, са затворили. Говоря основно за заведения плюс спортни обекти или такива за културни мероприятия. Те ни лишават от съществени приходи. Трябва да добавим силно намален поток в градския транспорт, премахнатата за дълго време „синя зона“. Може би бяхме първите, които пуснахме безплатно всички паркинги. Държа връзка с колегите в страната, същата работа е навсякъде.

-       Как ще компенсирате?

-       От събития, обезпечени в бюджет 2020, които няма как да бъдат изпълнени предвид мерките. Например, мероприятия от културния календар, който е традиционно богат за Плевен. Няколкостотин хиляди лева, предвидени за фестивали, концерти, ще отидат във фонд „Резервен“ на общината. Същото важи и за направление „Спорт и физкултура“. Даваме не малко пари на местни клубове. В момента няма никаква спортна дейност в света, с малки изключения. Там също става въпрос за няколкостотин хиляди лева, които също ще бъдат пренасочени. Нямаме приходи и от детски градини, разбира се, не се извършват и дейности, но пък заплатите на персонала вървят.

Доста сложно ще е. Ще се принудим да се откажем от поръчки за администрацията, които могат да бъдат направени в по-спокоен период. Ще редуцираме така, че да не пострада нито една сфера.

-       Ще се справите ли?

-       Няма начин да не се справим, защото затова сме избрани. Недоволни винаги ще има. Преди броени дни стартирахме огромен ремонт на централната пешеходна зона, беше идеален момент да се направи ремонт на спокойствие, когато нямаше толкова голям поток, а и да не пречим на многобройните заведения, които отварят при хубавото време. Всичко ще продължи по отношение на строителството – не може да не кърпим дупки, да ремонтираме улици. Същото важи и за чистотата. Администрацията работи с минимален капацитет служители, но не е спряла нито една дейност.

-       Освен „Мизия“ затвори ли друго предприятие от страх да не се повтори заразата?

-       Повечето си работят. Животът продължава. Работниците, които са в принудителна почивка, са притеснени, че сметките си вървят. Заплатите не са най-високи, че да си позволят голяма почивка. Рискът го има, но е еднакъв и във фирмата, и в блока, който живееш. Разбира се, има увеличена безработица. Най-вече сред служителите в заведения, молове, фитнеси. Не може да виним и работодателите, които също са пред неизвестното. Притеснения определено има, но чак паника – не. Дано сработят мерките: „60 на 4" и всички други. Светът ще мине през тежък период, сравненията са чак с Голямата депресия. Вече дори не говорим за кризата от 2008-09 година. Важното обаче е здравето на хората. На първо място, макар че здравето на хората и икономиката са тясно свързани. Предстои да видим.

-       И понеже съм спортен фен, ще го бъде ли футболния Спартак?

-       Да уточня, Спартак е частно сдружение, нищо че се изписва ОФК (Общински футболен клуб). Ако иска, може и космически да се изписва. Въпреки това, Общината е дала абсолютно безвъзмездно стадиона, работниците там са на заплата към наша структура. Благодарение на Борислав Михайлов още преди време уредих солиден договор с efbet, отделно даваме годишна субсидия, не е малка. За повече трябва някой като Кирил Домусчиев в Разград.

И в Плевен има сериозни бизнесмени, но не мога да гадая защо не инвестират във футбол. Сигурно е едно – няма да моля никой да дава пари за футбол срещу някакви предимства, осигурявани от общината на съответната фирма. Тези схеми от миналото не са част от моя морал и разбиране за управление.

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?