Следвайте ни

Доц. Стойчо Стойчев: Иван Гешев е новата надежда за разочарованите българи

viber icon

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, преподавател в Софийския университет

- Сила или слабост са компромисите, които премиерът Бойко Борисов е склонен да прави твърде често в различни политически сблъсъци?

- Балансираността на премиера е силен коз, защото у нас  масово и хората, и политиците не търпят крайности. Всеки, който изглежда по-радикален, отблъсква, вместо да привлича.

В България такъв тип крайно поведение не се толерира, напротив, харесват се балансирани политици, които градят мостове, а не ги рушат. Затова си мисля, че и Борисов толкова дълго време се задържа успешно на политическата сцена, защото той гради мостове, а не ги изгаря, и демонстрира, че за него няма непристъпни линии и крепости, каквито политици преди него поставяха. И после се чудеха, че са провалили като премиера Иван Костов и президента Росен Плевнелиев, например.

В българската политика са много примерите за това, че крайното говорене и противопоставяне води до скоропостижна политическа смърт, а напротив, хората, които са диалогични, остават по-дълго и в политиката, и в българската история като успешни политици.

- Въпреки серията от остри реплики между тях президентът и премиерът си стиснаха ръцете на рождения ден на КНСБ по инициатива на г-н Борисов. Това знак за временно примирие ли е?

- Не бих казал, че става въпрос за временно примирие. Напротив, това са двама политици с много високо самочувствие и его, които са възприели това свое противоборство като някакъв вид война на живот и смърт. Особено когато говорим за президента, защото той е с по-малък опит в политиката и приема нещата по-лично. Г-н Радев изразява и обида, и огорчение от това, че се въвлече и съпругата му в тоя скандал. Явно президентът още не е свикнал семейството му, той самият, личният му живот да бъдат под атаките на общественото внимание, защото още е новобранец в политиката. Докато Бойко Борисов отиграва ситуацията с повече опит - от доста време е в тази игра, врял и кипял е. Затова

Борисов протегна ръка на президента, за да покаже, че не се е фиксирал в този конфликт

като в битка на живот и смърт. 

Но нека да е ясно, че става дума за противопоставяне на двама мъже с голямо его, а не за институционална война. Както е известно, президентството не е  в състояние да блокира работата на изпълнителната власт под никаква форма, като изключим ограничен кръг от назначения и връщане на някакви закони. Но това са все неща, които не са нито фатални, нито биха могли по някакъв начин да възпрепятстват работата на изпълнителната власт, да спънат законодателния процес като цяло.

Така че не сме свидетели на институционална война. Все едно муха да воюва със слон, няма как да се случи, защото самата президентска институция е доста орязана като правомощия. Разбира се, българската публика е много по-добронамерена към критики, отколкото хвалби по отношение на всичко, свързано с властта. Затова тезите на президента обикновено се приемат доста радушно. 

- Гаранция ли е обаче подобна подкрепа за победа на бъдещи избори?

- Едно е да си солидарен с президента, когато той критикува управлението, и съвсем различно е, когато измежду всичките критици на управлението трябва да си избереш един, това да е сегашният държавен глава. Когато се стигне до избори и президентът подкрепи някого или сам влезе в играта, това не означава, че високият рейтинг, който той има в момента,  неминуемо ще прелее в изборен резултат.      

В подкрепа на това твърдение може да видим

печалния опит на Петър Стоянов и Георги Първанов,

които не успяха да реализират високите си рейтинги като президенти във високи изборни резултати на политически субекти след това.

А на базата на негативна кампания, на противопоставяне, много трудно може да се изгради съзидателен проект, който да спечели избори.

В българската история двата големи такива успеха - на НДСВ и на ГЕРБ, бяха изградени на базата на положителни послания - за нов морал в политиката, за за възвръщане на законността и реда в държавата.

Впрочем такъв тип положителни послания в момента са изключително полезни за Иван Гешев като главен прокурор. Неговото обществено доверие расте именно на базата на това желание да има повече ред и справедливост в страната. Ако расте подкрепата за главния прокурор Иван Гешев, тази за президента ще намалява, защото те черпят подкрепа от един и същи пул -хората, които се чувстват онеправдани.  Досега само президентът беше говорител на тези хора, а сега  Иван Гешев реално предприема и конкретни стъпки. В негово лице народът вижда и реална възможност да се постигне

справедливост за големите далавери на прехода.

Така че хората, които в момента одобряват Иван Гешев, вече по-рядко припознават президента като своя тип политик.

- Ще рискува  ли обаче президентът Радев с  политически проект?

- Самият той явно още не е решил дали ще създаде политически проект, или просто ще се кандидатира за втори мандат. За България една политическа година е много време, така че все още не са направили тези сметки. Според мен г-н Радев е готов и за двата варианта. Кой от тях обаче ще избере, отсега не може да се каже.

Отиването в Москва за парада на 9 май ще донесе дивиденти, обществена подкрепа на президента на база на известния сантимент към Русия. Друг е въпросът, че когато си в управлението, този сантимент много трудно може да се реализира предвид членството ни в ЕС и НАТО.

Когато интересите на Русия влязат в конфликт с техните интересите, редно и почтено е България да приеме позицията на евроотбора, в който играе. Това е парадоксът -  

проруската позиция върши много работа в предизборна атмосфера на опозиционни партии,

но е доста по-трудно, когато  тези позиции трябва да се реализират в реална политика. 

- Как променя властовата ситуация в страната новият силен играч на терена в лицето на Иван Гешев?

- Иван Гешев е много силна фигура, от която мнозина в държавата се притесняват, и то с основание. Силна фигура го правят  правомощията, които има, решимостта, която демонстрира, както и ясната визия какво ще прави на поста.

За пръв път се създава усещането, че българските политици, които доста се бяха разпищолили в последно време, не са безнаказани, а напротив, трябва да внимават да не попаднат под ударите на прокуратурата и нейните проверки.

- Ще има ли обаче резултат от ревизията на приватизационните сделки на прехода, започната от Иван Гешев, предвид изтеклата давност на сделките?

- Разбира се, че ще има резултат. За мнозина е ясно, че тези, които са крали по време на прехода, трудно могат да бъдат вкарани в затвора. Но това, което може да се получи от тези проверки, е моралният ефект - да се покаже кой какво е откраднал. Тогава ще си остане обществената присъда -

 да се знае кой се е облагодетелствал и по какъв начин.

Т.е. търси се един чисто публичен ефект, не толкова съдебен. Големият успех за прокуратурата от тези акции ще бъде възстановяването на доверието на гражданите в институциите, в държавността в България, а не толкова  постигането на осъдителни присъди. В крайна сметка не трябва да гледаме само чисто юридическия успех, защото съдебната система е част от управлението, от проблема за липсата на държавност, липсата на доверие във върховенството на правото, за който говорим в последните 15-20 години. Ако Гешев успее да върне това доверие, това означава, че е постигнал политически успех. Крайно време беше  някой да внесе респект към закона и общественото мнение.

- Т.е. е добре на върха в държавата да има не две, а три силни фигури?

- Разбира се, колкото повече са силните фигури, толкова по-добре за нас, гражданите.

Когато популярният политик е един, веднага се заговаря за диктатура,

авторитаризъм. Затова винаги когато авторитетите са повече, това е добре за хората.

- Какъв е потенциалът на новоучредената партия „Има такъв народ” на Слави Трифонов?

- В момента много трудно може да се измери какъв реален резултат на избори би постигнала тази партия. Впрочем вече стана популярна закачката с абревиатурата на името ИТН - и така нататък, т.е. поредният популистки проект след „България без цензура" на Николай Бареков, РЗС на Яне  Янев, ЛИДЕР на Христо Ковачки, "Воля" на Веселин Марешки. Много са проектите в тази поредица. Смятам, че „Има такъв народ" няма да представлява нищо по-различно от всички предходни файерверки. Единствено по-голямата популярност на Слави Трифонов, в сравнение с тази на  други такива популистки лидери, би могла да донесе повече гласове за неговия политически проект. Колко точно ще бъдат тия гласове обаче, е трудно да се каже. Аз лично съм много скептичен за вероятността тази партия да успее да надмине ДПС по изборен резултат. Така че трета сила е пресилено, но за четвърта има шанс, но трябва да видим и другите антисистемни играчи на терена.

Изборите в България никога не са скучни,

винаги се появява пикантерия, нов играч, който размътва водата. Само през 2013 г. изборите бяха скучни, но пък произведоха интересен резултат - четири партии в парламента. В нашата политика винаги има зрелища и шоу.

- Но ГЕРБ си остава безспорен фаворит на терена?

- Електоралната разлика между 50 000 и 150 000 гласа засега не може да бъде стопена. Каквито и опити и смели ходове да направи Корнелия Нинова през последните години, не успява да стопи разликата, която отрежда непоклатимото първо място на ГЕРБ в едни редовни парламентарни избори.

- Безспорен ли е нов мандат за Нинова начело на БСП?

-  В момента всичко показва, че Нинова ще успее, колкото и да е силно лобито срещу нея. Тя има предимството да държи в ръцете си ресурса на председателството, което винаги е било ключово в БСП.

Визитка

Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „Анализ на политически риск" в Катедра „Политология" на Софийския университет. Изследванията му са в областта на политическия риск, корупцията, организираната и битовата престъпност.

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?