Следвайте ни

Доц. Росен Михайлов пред "Марица": За тестове идват повече млади хора, водят деца и бебета

Само при нас излязоха 50 положителни проби, казва шефът на най-голямата верига лаборатории у нас

viber icon

Доцент Росен Михайлов е основател и управител на най-голямата верига частни лаборатории у нас и преподавател в Медицински университет – София. Вече и със солиден опит в тестването на коронавируса. Доцент Михайлов беше любезен да даде интервю пред „Марица“.

 

- Доцент Михайлов, лабораторията ви предлага няколко вида тест за коронавирус, кой от тях е най-търсен?

- Най-много се търси PCR тест. И за мен това е истинският тест. Ще ви дам пример. Има бързи тестове за хепатит Б и хепатит С. Но аз никога не бих ви посъветвал да си правите такива.

Имали сме неблагополучия, давали са фалшиво отрицателни резултати. Бързият тест при коронавирусите е нещо ново, трудно е да му се правят отсега оценки, но по-скоро е добър като нещо допълнително, като тест за голяма група хора. Винаги трябва да се има едно наум, че ще даде фалшиво отрицателен резултат.

- Което е и опасното?

- Да, защото ако ви даде фалшиво положителен, вие ще го повторите. Но при отрицателен се успокоявате и тогава става опасно.

- Вие отказвате ли се от бързите тестове, ако не бъркам, правехте в началото?

- Не сме се отказвали. Понеже сме най-голямата лаборатория в България, имаме 30 филиала в цялата страна, сме ги разпратили там. Имали сме и положителни отзиви. Но като цяло това е нещо съвсем ново за нас и не сме го правили масово, за да даваме оценки. Поръчали сме бързи тестове, защото има хора, които държат да си ги направят. Смятат, че са изкарали коронавируса и искат да се убедят. Но бързите тестове те са малко на брой, тъй като има проблем заради неритмичните доставки.

- Обяснете за този флуоресцентен имунохроматографски анализ за откриване.

- Бързите тестове са два вида. Първият се прави пак със секрет, отнема по-малко време от PCR-а, като отново се търси антиген. Но и той се отчита на една машинка, която трябва да я има в лабораторията. Хроматографските откриват антителата, те са най-бързите и стават в рамките на минути. И са най-евтините.

Те откриват два вида тела: Имуноглобулин М и Имуноглобулин G. Наличието на първия означава, че в момента има активна зараза. Вторият - че вие вече сте го изкарали, че имате някакъв имунитет. И пак, никой няма нужния опит при наличието на Имуноглобулин G – дали не трябва все пак да сте под карантина, дали може да го повторите. Никой не може да го каже към момента. Просто носи информация, че сте имали досег с този вирус и имате създадени антитела. Но колко е стабилен този имунитет, колко не?! Просто показва, че сте го прекарали.

- Тоест, препоръката е за PCR?

- Това е класиката, която препоръчва и СЗО. Но колкото повече хора си направят и бързи тестове, толкова по-добре. Все пак носят някаква информация.

- Откъде внасяте тестовете?

- Работим с търговци в България, които познаваме от десетки години и им имаме доверие. Те също са в контакт с партньори, за които имат гаранция от дълги години съвместна дейност. Иначе имам куп предложения, но засега само предложения, никой не е дошъл в лабораторията с тях и конкретна оферта.

Разчитаме на реномирани вносители. PCR тестовете са испански, точно като в Националната лаборатория. Тези бързите за антиген също са испански. Останалите са китайски.

- Да припомним процедурата. Не дай Боже, тестът във ваша лаборатория дава положителен резултат, какво следва?

- Правим втори тест и ако той също е положителен, пращаме пробата до Националния център по заразни и паразитни болести, където също го повтарят. Ако отново е положителен, уведомяваме РЗИ, както е при всички останали инфекции.

- Работите по темата от началото на пандемията, увеличават ли се желаещите да си направят тест, независимо от кой вид?

- Не, в началото имаше по-голямо желание. Преди минаваха около 150-200 човека на ден, сега са около 100. Имаме и допълнителна апаратура, и нови екипи, сега нещата стават много по-бързо. Внимаваме изключително много. Обработващите са дежурни два дни, после два почиват. Вземащите секрети също са с всички предпазни облекла и мерки.

- За колко време излиза един PCR тест в момента?

- Казвам 48 часа, защото не искам да бързаме. Ако се работи само един, ще стане и за 7 часа. Но понякога се налагат и повторни действия. Затова си даваме толеранс, хем пациентите да не звънят постоянно, хем да си свършим качествено работата.

Иначе самата процедура по взимането трае не повече от 4 минути. Обработват се ръцете на пациента, попълва се една анкетна карта – бил ли е в чужбина, има ли симптоми, адрес, телефон. После влиза в друго помещение, взима се носния секрет, пак се измиват ръцете и е свободен.

- Има ли все пак опасност за вашите служители, въпреки че със сигурност спазват строго процедурите?

- Постоянно го казвам, но все не го излъчват по интервютата ми. Специални благодарности на целия екип. Нито един от колегите не се уплаши, а знаете, имаше болници, в които отказаха за работят. Осигурили сме с наши средства защитни облекла, маски, очила, ръкавици, препарати.

Благодаря на тези хора, които рискуват буквално живота си на първа линия. Силно се надяваме, че правим всичко необходимо да не се случи нещо при нас. Засега, слава Богу, нямаме заразен с коронавирус служител. Просто спазваме 1 към 1 всички изисквания.

- От потвърдени при вас положителни тестове за коронавирус, колко се препотвърдиха и в Националните лаборатории?

- При нас излязоха около 50 положителни теста (към момента на интервюто). Имаше два теста, в които и ние имахме съмнения. Те не се потвърдиха в Националната лаборатория.

- Какви хора най-често идват за тест?

- Хубаво е, че идват предимно млади хора, а по-възрастните си седят по домовете в това опасно време. Имаме и посещения по адреси, но там нямам информация. Посещават ни хора под 55 години, има и малки деца, и бебета, чиито родители са притеснени. Идвали са и възрастни хора с линейка, защото имат леки симптоми и не искат да ги приемат без тест в болница или в хоспис.

- Младите по каква причина идват – пътуване в чужбина или за собствено успокоение?

- И двете причини. Някои се връщат от чужбина, други пък са притеснени в тази паника. То и сезонът е такъв, че хората много имат симптоми.

- Като опитен професионалист - по-широко ли засяга хората коронавирусът сравнение с един грип, който е върлувал в България преди година, две или три?

- Не бих казал, сега има пандемия не само при вас. Не смятам, че много хора ще се разболеят, но този вирус трябва да премине. Никой не се е срещал с него, няма имунитет – траен или не. Просто не е минавало през нас. В началото предлагахме към коронавируса и изследване за грип – А и Б. Тогава още бяхме и в грипна епидемия. Доста позитивни тестове имаше за грип Б. Симптомите са подобни, но не е коронавирус. Това вече отмина.

- Как виждате развитието на това бедствие?

- Трудно е да гадая. В Китай мина за 2-3 месеца. Дано тук е по-бързо. Трябва да спазваме правилата, а повечето тестове ще открият и съответно изолират повече заразени. Горещо препоръчвам, когато започнат отново да се събират хора, да си направят тестове. Говоря специално за колективи, например спортисти.

- Четох, че футболният отбор на Левски е минал през тест?

- Има доста спортисти с тестове при нас. Явно тренират някъде изолирано.

 

Автор Ивайло Недков

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Антитела

02.04.2020 | 22:24

Ще е хубаво да разберем и колко теста положителни за IgG са излезнали при тях от хора, които не са имали преди това тест и не фигурират в официалната статистика. Аз лично знам един такъв случай.

Отговори
0 0

Страшно е за всички

01.04.2020 | 11:32

Особено за деца, възрастни и бременни...!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?