Следвайте ни

Коронавируси у нас има още по турско, ще изградим имунитет и срещу този

viber icon

Доцент Любомира Николаева - Гломб е завършила медицина, след това придобива специалност „Вирусология“. Работи дълги години в БАН, в областта на антивирусната химиотерапия. Премества се в Национален център по заразни и паразитни болести и след няколко години става завеждаш отделя „Вирусология“. Ръководител е на Национална референтна лаборатория „Ентеровируси“, като отговаря и за още 5 национални лаборатории. Сред тях  „Грип и ОРЗ“ - тази, която е ангажирана с COVID-19. Доцент от 2011 година. 

- Що за чудо е COVID-19, който хвърли целия свят в паника?

- Да започнем с еволюцията на вирусите - те със сигурност са на Земята преди хората, от времето на последния универсален клетъчен предшественик. Този предшественик се разтяга в трите царства на живата материя - животни, растения и бактерии и едни други бактерии, наричани археи, които всъщност са четвъртото царство. Вирусите, бидейки паразити, еволюират със своите гостоприемници. Вируси по животните има от появата на животните. Животните еволюират в човешки вид и съответно вирусите се пренасят в хората.

Те са молекулни магьосници, които скачат от гостоприемник на друг, осигурявайки своето биологично безсмъртие. Една имунна система винаги се съвзема след първоначалния шок и става способна да ликвидира вируса. Затова задачата на един вирус е да създаде потомство и веднага да потърси друг гостоприемник, чиято имунна система не го познава.

Как става пренасянето без крака, ръце и криле? В случая с COVID-19 „ще го накарам да кашля много, за да ме изхвърли на 2-3 метра и евентуално да се закача“. Понякога се получава скачане от един биологичен вид - куче, котка, в случай прилеп прилеп, върху друг - човек.

- Как се размножават коронавирусите?

- С милиард нови вирусни частици. При тях количеството е за сметка на качеството. При такова количество част от потомството винаги се различава от родителите. И тук дефектите, които в стария гостоприемник биха били огромен проблем за вируса, може да се превърнат в нещо иновационно, предимство за вируса, но вече в новия гостоприемник.  Така е станало и с коронавирусите.

- Ако топлото време и слънцето спират коронавируса, защо ОАЕ и Катар също бяха сериозно засегнати?

- Там е заради климатизацията на сградите. Този един и същ въздух е страшно нещо! Това е опасното и на самолетите. Един полет от Англия гарантира да дишаш в продължение на 2 или 3 часа един и същ въздух с още 150 човека. Знаем ли ги какви са? Няма значение кой къде седи, нито филтрите са гаранция. Места с обща климатизация, асансьори, градски транспорт. Там са най-опасните точки с вируси.

- Да се върнем на семейството коронавируси, които ни тормозят?

- Единият открит коронавирус - NL 63, e влязъл в човешката популация преди 500 до 800 години. Вероятно пак чрез прилеп. Били сме под турско робство. Адаптирал се е към нас. Да отбележа - един вирус, образно казано, няма файда да зарази така гостоприемника, че последният да се прибере у дома, да легне болен и да ограничи контактите си. Няма след това кого за зарази! Вирусът е най-успешен за себе си, ако почти не разболява. И човек си ходи, пътува, понякога покашля! Живот и здраве, това ще стане и с COVID-19, но ще минат години, може и столетия, за да се адаптира така към нас, че да не ни мори.

То и сега статистически далеч не е от най-смъртоносните, а засяга най-вече една определена група хора. Възрастното население е като стара кола, едно оправиш, друго се развали. Винаги ще има изключения, ще умират и по-млади хора. Няма загинало дете досега под 9 години. Но ето, има на 9! Това е прашинка, статистически погледнато, сред тези милиони заразени, но за родителите е всичко! Друг коронавирус HKU1 се е появил преди 20 години. Идва от Хонконг. Въобще, онази част на света е развъдник на вируси поради традициите да се живее близо с животните, а и са гъсто населени от време оно. Не е „глупав“ вирусът.

- Направо невероятен „интелект“ според описанието!

- Образно казано, защото вирусът е по-скоро мъртва материя, но всичко е в резултат на дълги години еволюция. Той най-общо казано е една нуклеинова киселина, облечена в белтък. Различното е, че когато COVID-19 засегне хора над 70 години, смъртността в тази група скача до над 20 процента. Това е много! Един път вирусът разрушава клетки чрез размножаването си и втори път предизвиква тази свръх реакция на имунната система, вече известна цитокинова буря. Тоест, човек отговаря с производство на цитокини, но то е огромно и убива собствения организъм. 

- Как най-разумно да се пазим?

- Методът на дистанцирането е най-сигурен. Като по-гореща нация ще трябва да се научим да живеем без характерните прегръдки и целувки, когато дори не сме особено първи приятели. Ръкостискането също. Природата просто реши да ни върне към по-селския начин на живот. С голямото разстояние, с голямото дистанциране. Трудно ще се случи, но... Оказва се, може да живеем два месеца, без да ходим на екскурзия. Наистина сме се разглезили.

- Доколко е точен PCR тестът?

- Тестът с PCR (на български: полимеразно-верижна реакция) открива генетичен материал. В конкретния случай на COVID-19 тестът с PCR открива нуклеинова киселина на вируса SARS-CoV-2. Тестовете с PCR са изключително точни. Затова те бързо (методиката е открита през 1983 г.) изместиха (без да ги изключват) т.нар. класически методи за откриване на инфекциозни причинители на заболявания. Отрицателният PCR резултат обаче не изключва инфекцията и не бива да е единствен критерий за преценка на състоянието на пациента.

- Мнението ви кога може да бъде открита ваксина?

- Аз съм умерен оптимист в отговора на въпроса кога можем да очакваме ефективна ваксина. Подчертавам "ефективна". T.e. ваксина, която е в състояние да изгради достатъчно напрегнат и траен колективен имунитет. Само че знанията ни за имунния отговор при COVID-19 са едва на 4 месеца. Дали имунитетът е дълготраен (години, десетилетия), не знаем. Можем само да предполагаме по аналогия с близкородствени вируси, други инфекциозни агенти и въз основа на съвременните ни знания по имунология.

Нещо повече, не при всички инфекции оцеляването на човешкия вид като цяло е дело на колективния имунитет. В процеса на еволюцията гостоприемник и вирус (в конкретния случай) се приспособяват един към друг и могат "да се научат" да съжителстват, без да се стигне до смърт на гостоприемника.

В медицината на 21-и век има три основни направления за справяне със заразните болести - превенция на разпространението (дезинфекция, социално дистанциране, здравословен начин на живот), етиологично насочено лечение (лекарства, действащи на причинителя на заболяването) и имунизация (чрез ваксина).

Съвременните технологии изобщо не са затруднени за създаваното на самия конструкт на ваксината. Но ще предстоят изследвания доколко новосъздадената ваксина създава имунитет, доколко този имунитет е достатъчно напрегнат, колко траен е и каква защита осигурява от последващо разболяване в случай на инфектиране с причинителя.

Накратко: аз не очаквам ефективна ваксина (толкова ефективна както ваксините срещу едра шарка, полиомиелит, морбили, дифтерия) по-рано от близките 3-4 години.

- Как виждате вариантите за продължаване - мощна втора вълна, няколко малки или бързо затихване?

- Нека епидемиолозите го кажат, това отдавна е отделна наука с математически модели и т.н. Модерна наука. Не искам да се ангажирам. Мога да кажа какво е било с испанския грип през 2018 година, макар да са различни епидемии. Защото между две семейства вируси има много по-голяма разлика генетична, отколкото между нас и дърветата например! Но респираторният начин на разпространение е подобен. Коронавирусът обаче може да попадне на повърхност и там да се съхранява дълго време. Колкото е по-гладка, толкова по-продължително.

- Дайте пример?

- Върху метална повърхност, каквато има в хирургичните зали, кухните за храна, може да оцелее до 7 дни. Това е в лабораторни условия, но нека знаем по-страшното. В Америка също задължават носенето на маски на обществени места преди 100 години, когато започва масово заразяване с испански грип. Гласуват извънредно положение. Не мога да кажа в кой щат, но губернаторът позволява някакъв фестивал. И след 7 дни пикът се вдига страшно! Неприятното е, че вирусът засяга тогава хора на 20, 30, 40 години. Взимат мерки за социално дистанциране и понеже пикът е страшно висок, броят на заразени бързо спада до минимум. В други щати реагират подобно на нас сега. Това натиска кривата, но я прави по-дълга. Това уморява хората, падат мерките и се появява втора вълна с височината на първата. Това ме кара да мисля, че втора вълна ще има и в България. А височината ще зависи от това дали сме самодисциплинирани.

- Накрая може би ще се изравнят броят на заразените по двата метода, но системата не би издържала при едно безконтролно поведение като в онзи щат?

- И аз смятам така. Няма нужда от гледки като в Италия, където жертви се дадоха като на война. Вижте, нови вируси винаги е имало и ще има. Нова пандемия се чакаше от 70-те години на миналия век, когато започна да се изучава грипът. Първо, забеляза се сезонна цикличност, второ през 12-15 години генерира нов щам, който е непознат на населението, това води до по-голяма смъртност. Но лека-полека населението придобива имунитет. Започна едно чакане на нова пандемия с огромни последствия. Но грипът ги изненада и все не водеше до това. САРС, МЕРС, които са коронавируси, също затихнаха. Науката все още не може да обясни всичко.

- Изводите - не се плашете, но пазете дистанция и хигиена?

- Страхът е най-лошият съветник! Другото са неща, които ги знаем от 100 години - често миене на ръцете, смяна на дрехите. Просто природата ни напомни, че трябва да сме внимателни.

- В този смисъл виждате ли някакъв знак, че с COVID-19 като че ли се предупреждава човечеството? Ето кристален въздух в големите градове, животни се върнаха там, където не са стъпвали от години?

- Не знак, а и биологични закони. Ние сме деца на природата и като не слушаме, тя има свой начин да ни предупреди. Дали ще го наричаме природа, дали Бог, който е заложил тези закони! Въпрос на избор, а и има много големи биолози, които са страшно набожни. И религията е доста по-съвременна. Вижте, ние винаги сме си живели с болести и смъртта винаги е била до нас. А това че социалната ни култура е насочена към подмладяване и постоянно удължаване на живота, дори с цената на мъка за даден възрастен човек... Лекари ще го кажат.

Вижте, ако беше безкраен животът, нямаше да има смисъл! Хората не сме нещо повече за природата от научна гледна точка. Но само ние, хората, може да се учим от опита на предходните поколения. Някой казваше, станали сме общество, когато едно същество е счупило крака си, но другото е спряло и му е помогнало да продължи. Това е било началото! Човешкият род също е безсмъртен.

- Между другото, изследвате коронавируси, показахте ми далеч „по-опасните“ сгради с мултирезистентна туберкулоза, антракс, бубонна чума, малария? Страх ли ви е, че може да прескочи някоя зараза?

- Не! При нас е най-безопасното място, защото знаем къде е тя и как да действаме. А и няма как от взетата проба някой да се изкашля.

- Покрай този коронавирус да не изпуснем обичайните заболявания като шарки, туберкулози?

- Не, няма как, защото са с изразена клинична картина. И сега имаме единични случаи. Но забелязвате ли, като че ли COVID-19 уби грипа. Или поне никой не се оплаква вече от него.

 

 

 

Мийте ръцете, сменяйте дрехите и никакъв страх
Мийте ръцете, сменяйте дрехите и никакъв страх
Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

„ЧИТАТЕЛ

„ЧИТАТЕЛ

23.05.2020 | 09:13

Попадам на това интервю случайно. Изключително интересно и разбираемо обяснение. Поздравления за доц. Николаева-Гломб , а и за интелигентните въпроси. Бъдете здрави!

Отговори
7 0
Браво!

Браво!

12.05.2020 | 11:38

Вестник Марица, това е най-стойностният материал, който сте публикували от доста време насам!

Отговори
16 1
ффффффффффффф

ффффффффффффф

10.05.2020 | 21:55

Така наречения "испански грип" е вследствие на ваксиниране с кофти ваксина. Освен това заболяване "грип" няма фактически. Това е медицинско название на обикновената настинка, за да се печелят пари. От "грип" не се умира. Настинка се лекува като човек се поизпоти, смъкне температурата с кърпа с оцет, пие чай и т.н. Лекарства не ползвайте в никакъв случай! Те са отровни химикали, които само рушат човешкото тяло.

Отговори
8 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?