Следвайте ни

Доц. Камелия Генова: COVID-19 съсипва белите дробове и на вече излекувани пациенти

viber icon

Доцент Камелия Генова е сред светилата на образната диагностика в България. Участва в екипите на Националната кардиологична болница и на „Пирогов“. Специализирала е в Германия и Англия, има публикации в най-престижните медицински издания. Преподавател, владее отлично английски и немски, разговорно италиански. Доцент Генова има шанса да работи с новия магнитен резонанс, закупен за 2,5 милиона лева, отпуснати от правителството.

- Доцент Генова, разбрахте ли за тези вече доста седмици на битка с COVID-19 с какво този вирус е по-различен от многобройните подобни?

- Разпространява се бързо, често от хора без симптоми. Това прави ограничаването му трудно. Един от проблемите само. Начинът, по който засяга белите дробове, го прави сериозно заболяване. Не че няма други, които нанасят поражения върху тях. На практика е животозастрашаващ при пациенти в средно тежко и тежко състояние. Трето, не знае още какви ще бъдат последиците за организма на преболедувалите. Доста разнородни са симптомите, добавят се нови и нови. При едни пациенти засяга сърдечносъдовата дейност, в смисъл възпаление на сърцето - миокардит. Но поразява и централна нервна система, бъбреци. Вирусът крие доста изненади!

- Държите да направите уточнение за новия модерен апарат за магнитен резонанс в "Пирогов", който беше показан по време на посещението на премиера?

- Новият магнитен резонанс, който работи в „Пирогов“ от началото на годината, няма нищо общо с COVID-19. Защо? Той дава добра диагностика на всички части от тялото, но е бавен метод. И много скъп. Стандартно, не се прави при пациенти с коронавируса. По принцип може да се види и COVID-19, но в цял свят не се използва въпросният метод. Объркването дойде при посещението на премиера Борисов в „Пирогов“. Разведоха го на доста места, показаха и въпросния апарат, който наистина е свръхмодерен. Премиерът попита дали има отношение към коронавируса. И така тръгна объркването. Второ, 

ако на пациентите с COVID-19 трябва да им се прави образна диагностика, те минават стандартно  през рентген.

Промените на рентгенова снимка са често неспецифични. Подчертавам, те са допълнение към PCR тест и към клинична картина. Образният метод, при който могат да се видят специфични за това заболяване промени на белите дробове: това е компютърната томография, известна като скенер. Това е рентгенов метод, широко разпространен е по цял свят и към три пъти по-евтин от магнитния резонанс, но и достатъчно скъп в същото време. Какво правят колегите? Когато тестът е положителен, а рентгенът покаже промени в дробовете, пациентът заминава директно в изолираното отделение за коронавирус. Ако обаче има клинични белези за вируса, тестът е отрицателен и няма сигурни белези от рентген, тогава пациентът отива на скенер. И се търсят тези характерни промени на белите дробове при COVID-19, които дават точност около 97-98 процента на диагнозата.

- Известни са вече доста такива случаи.

- Да, но защо в България, а и не само, освен по финансови причини не се прибягва често до скенер? Защото следва задължителна дезинфекция и апаратът не може да бъде ползван един час. В една голяма болница, където с този скенер се гледат абсолютно всякакви случаи - и глава, и корем, и т.н., това прави работата невъзможна. За щастие в „Пирогов“ имам два скенера и единият е отделен само за болни от COVID-19. От наблюденията идват и нашите притеснения - кога ще изчезнат тези промени в белите дробове. Имаме случаи, когато пациентът е клинично подобрен, дава отрицателен тест, чувства се отлично и го изписват. Но все още дава промени в белите дробове. Дори в световен мащаб не се знае дали 3 месеца след оздравяването ще има още увреди, или ще претърпи обратно развитие.

- Смятам, че дадохте отлично уточнение на методите?

- Да, новият апарат наистина е страхотен, но няма как да бъде отделен толкова скъпа техника само за коронавируса. В интерес на истината гледахме с него точно пациент, който повече от два месеца, може бе 70 дни, след като беше диагностициран с COVID-19, все още имаше промени в белите дробове. Говорим за човек, който беше напълно изчистен, здрав с не знам колко отрицателни PCR теста. 

И ние не очаквахме да видим промени в белия дроб

Но имаше и то по-сериозни от момента на приемането му. Не фиброзни, каквито има често след пневмония. Все още имаше тези участъци, които ги наричаме тип „матово стъкло". Те са резултат на отток на течност в белите дробове. Тоест, това говори за наличието на много ограничен, но все още активен процес. За мен като лекар е интересно да видя какво се случва оттук нататък.

- Ще обясните ли по-подробно това „матово стъкло“?

- Увреждат се най-крайните въздухоносни пътища в белите дробове. Получава се излизане на течност в пространствата около алвеолите, където става въздухообменът. И се получават такива засенчвания - все едно в резултат на наличие на течност. По същия механизъм се увреждат и съдчетата, пропускливостта им се променя, а в някои случаи там се образуват периферно и тромби. 

- А човек, който вече е изписан, но продължава да има поражения в дробовете, има ли основания да се притеснява?

- Всеки такъв пациент подлежи на проследяване най-малко при личния лекар. При нови симптоми би трябвало да се направят нови тестове, кръвни изследвания, образни. Пак казвам, болестта е нова и малко се знае. Аз като специалист по образна диагностика бих посъветвал един преболедувал COVID-19 да направи след 3 месеца изследване на белите дробове. Да се види дали всичко е претъпяло обратно развитие към нормалното. Това е важно и за спокойствието на пациента, и за науката.

- Четох наскоро материал от Италия, че аутопсиите на починали от коронавируса са показали доста случаи, при които причината за смъртта са точно множество тромбчета, за които споменахте?

- Има такива доклади, не е фалшива информация (б.а. - на брифинга вчера генерал Венцислав Мутафчийски го отбеляза в доклада на италианския университет, посетен от хора на ВМА). Но, вижте, в момента се появяват всякакви възможни обяснения. Аз също контактувам с мои колеги в образната диагностика от чужбина. Съобщава се за същото - рязко влошаване и поява на тромби при болни от COVID-19, които са били наглед в много добро състояние и с минимална симптоматика. Но пак ще се повторя, малко време за анализи е минало, може би само в Китай са натрупали вече достатъчно възможности и материал за изучаване.

- Предотвратимо ли е?

- За лечението си има протоколи, но зависи и от опита на лекаря, от това, което вижда. В отделението на „Пирогов“ с по-тежките случаи, не говоря за реанимацията, при лечение се използва фраксипарин.

- Разрежда кръвта?

- Точно така. По наблюдение на лекарите при употребата му случаите, които стигат до интубация, намаляват.

- Като медик как преценявате взетите мерки? В самата ваша гилдия имаше противоположни мнения? И не ги ли разхлабихме бързо

- Трябваше да се инвестира малко повече в образованост, в информация за самото заболяване. Всеки сам да поеме отговорност. Защото беше ясно, че с тези строги ограничения хората не могат дълго време да издържат. Но дистанция, хигиена, за мен и носенето на маски има огромна полза, особено ако контактът е близък. Имаше месец на наистина строга изолация на отделните групи хора, когато и градовете бяха затворени. Но след тяхното отпускане поне тук, в София, човек не можеше да разбере, че е имало нещо такова. А то продължава! 

В магазин или транспорт редовно чувах, че това е глупост, нямало вирус

Появиха се най-различни конспиративни теории. Първо, хората не знаят, затова трябва да им бъде показано. Включително и картината в болниците, както вие, журналистите, после направихте. Да, има го! И всеки може да допринесе с нещо заразата да бъде ограничена.

- Журналистът показва, но излиза един медик и казва: спокойно, така и така всяка година си мрат хиляди от грип, това не е нищо повече! И човек гледа единия, гледа другия и се чуди какво да мисли.

- Ще ви кажа само за моя колежка от „Пирогов“, която работи на рентген, гледа бели дробове от 40 години. Казва ми: Аз такива бели дробове за 40 години не съм виждала! Не трябва да се подценява.

- Казахте колежка, как оценявате състоянието на медиците в „Пирогов“, които са не на първа линия, а и преди нея! Има ли страх, или вече премина?

- В началото имаше едно притеснение как ще се организират нещата, как ще се предпази персоналът. Всеки се питаше с кого е бил в контакт, дали вече не е заразен. Но много бързо, в рамките на 10 дни нещата се организираха, станаха ясни. Направи се път на пациентите с COVID-19, така че да не се смесват с останалите. Системата заработи. Това, че в „Пирогов“ има толкова много заразени лекари, просто няма как да няма, и то не заради пациенти с коронавируса. 

В началото заразяването идваше от пациенти, приети за планови операции в най-различни отделения

Без никаква симптоматика. Но е бил в контакт с 5-6 човека. Идва на скенер, за да се оцени преди операцията. И виждаме COVID-19! Прави се тест, оказва се позитивен. Помня за такъв случай с пациентка от коремната хирургия. Не е един. Няма как тези случаи да се преодолеят моментално, с магическа пръчка. Ние сме толкова голяма болница! Сега вече всички пациенти са с направени тестове, независимо за кое отделения са насочени.

Страх в колегите няма! Поне в тези около мен. Спазват се мерките. Аз не знам колега, който е поискал да остане у дома заради коронавируса.

- Последно, за този модерен апарат - в битката с кои болести ще даде най-голям тласък?

- Той е важен при абсолютно всяка част. Характерното за него е, че може да направи снимка на цялото тяло. Висок клас, бързина, висока революция, съвсем ново поколение. Това позволява да се видят количествени изменения в различни органи при измерване при туморите. Включително може да се каже какъв тип е туморът! И прави диагнозата много по-детайлна. Така колегите могат да планират много по-точно операцията, знаят с какво точно се сблъскват. Кои трактове са засегнати, кои са засегнати в съседство например, 

за да може неврохирургът да не засегне жизненоважни пътища на мозъка.

И човекът след операция да не остане инвалид. Прави магнитен резонанс на сърце, което се прави на малко места в България, с огромно значение за всякакви заболявания на миокарда. Показва различни състояние на натрупвания в сърдечния мускул. И отново възможност за получаване на числени стойности. Това е огромен напредък в технологията!

И последно, понеже имаме доста детски отделения в болницата, апаратът не е лъчево натоварващ. Затова е важно децата да имат достъп до този метод. Но понеже е доста бърз, децата имат нужда от анестезия. „Пирогов“ разполага с апаратура, която да прави мониторинг по време на тази анестезия. При децата това е особено важно. Сами разбирате, този нов апарат може да бъде полезен абсолютно навсякъде.

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Граматиков

Граматиков

29.05.2020 | 17:50

Айде пак да всеем паника, като не мрете яко. Заглавието не е част от казаното в интервюто. И не зная дали някой е карал нормален грип, но месеци след него в дробовете се усеща тежест. Напълно нормални и отминаващи симптоми.

Отговори
10 8
Колежката на колегата на колежката

Колежката на колегата на колежката

29.05.2020 | 18:40

- Ще ви кажа само за моя колежка от „Пирогов“, която работи на рентген, гледа бели дробове от 40 години. Казва ми: Аз такива бели дробове за 40 години не съм виждала! Не трябва да се подценява.

Отговори
6 6
Математиков

Математиков

29.05.2020 | 18:43

Усещането за тежест в белите дробове е в противовес на усещането на лекота във вашата глава, Граматиков!

Отговори
8 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?