Следвайте ни

Доц. Ангел Кунчев: Дезинфектантът е ключов в битката с COVID-19, ликвидира и останалите зарази

viber icon

Доцент Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, участва в изключително интересен уебинар. Събитието беше организирано от доктор Станимир Хасърджиев, предтедател на УС на Националната пациентска организация. Участва и д-р Надежда Тодоровска от Български червен кръст. Доктор Хасърджиев предвижда поредица от уебминари, посветени на грижите и мерките, които ни помагат в пандемията от COVID-19. „Марица“ благодари на НПО за участието в първия от тях, в който също зададе свои въпроси към доцент Кунчев. Всичко интересно може да прочетете и на сайта covid.npo.bg.

- Доцент Кунчев, наблюдаваме напоследък доста сериозно неглижиране на мерките, особено по заведения в морските курорти. Занемарява се хигиена , дезинфекцията не е на ниво?

- За съжаление, доста дълго време въпросите ще са актуални, никой не знае колко. Мерките, учебната година! Става все по-горещо по темата, а си представям какво ще бъде на 10 септември. Не трябва да се успокояваме, но в цяла Европа е същото. Очаквам с интерес доклад от Стокхолм в понеделник, който ще оцени подробно риска. За мен лично: като информация успяхме да облъчим обществото за нужните мерки срещу разпространение на COVID-19. Всеки е наясно и с нуждата от употреба на дезинфектанти, и от дистанция, и от носене на маски. Неспазването не идва от незнание, а от емоционално нежелание. Примери са милионната демонстрация в Германия, стотици хиляди излязоха в Израел. И те нямаха политически искания, а само едно – да се премахнат мерките.

- До колко важни са дезинфектантите в тази битка срещу разпространението на заразата?

- Дезинфектантите играят ключова роля. Докато няма измислени ефикасни ваксини и специфични лекарствени средства, ще е така. А и след това. Консумацията нарасна в пъти. Много фирми решиха да се включат в тази ниша. В Министерство на здравеопазването (МЗ) има експертен съвет, чиято задача е да разглежда всички подадени документи, да видят дали отговарят на всичките европейски изисквания, дали имат реално трите действия, необходимата концентрация. Ако преди приемахме 50-70 заявки годишно, сега са постъпили над 200. Това затруднява работата на Съвета, но се стараем в рамките на 30 до 45 дни да даваме отговор.

- Как да различаваме истинските дезинфектанти от многобройните продукти, които се предлагат като такива, но нямат свойствата да убиват вируса?

- Има над 100 козметични продукти на пазара, които нямат такива свойства, не могат да гарантират защита. Но се рекламират и хората се лъжат. Даваме им срок от 48 часа да прекратят предлагането, повечето се съобразиха. За другите има задължителни механизми, които ще приложим.

Не е лесно да се провери, защото разрешените биоциди са стотици, всеки един от тях може да се намери в сайта на МЗ, където има пълен регистър с всички дезинфектанти. Разбирам, че за отделен потребител е трудно. Лечебните заведения са наясно, защото от години правят подобни поръчки. Но важно са другите организации или фирми, които правят търгове за дезинфектанти да са наясно. Дори да изискват доказателства, че съответният продукт е признат и фигурира в регистъра на Министерството. Иначе най-лесно е да се проследи етикета. Там трябва да фигурира номерът на разрешителното и от коя дата е. Друг въпрос е, че някои фирми вписват абсолютно фалшиви такива. Говорим най-вече за турски и арабски, които просто си измислят.

- Ще можете ли да контролирате качеството на дезинфектантите, а и другите мерки в заведенията и магазините?

- Не мога да лъжа! Няма да успеем да се справим. В момента не мога да отделя ресурс за контрол върху мерките, тъй като пряката работа със заразени и карантинирани е в огромен обем. Където има възможност, масово включваме в екипите хора от Агенцията за безопасност на храните, Инспекцията по труда, общинска полиция. Наблюдава се тенденция, особено в големите градове, че консумация на дезинфектантите скочи рязко. Извършва се непрекъснато. Припомням, дори влязохме в словесен двубой с кметове, които бяха тръгнали да пръскат със самолет. Това почти няма ефект. Прекият контакт е най-фатален. Офиси, училища, затворени помещения. Там трябва да наблегнем при дезинфекцията, но е доста трудно.

И да подчертая, повишената лична хигиена  има точен показател. Почти всички други болести, предавани като коронавируса, са намалели на 50 процента, други на 75 процента дори! Да, хората се страхуваха да ходят в болници, може да има пропуснати случаи. Но реално превенцията от COVID-19 стана превенция и срещу други заразни болести.

- Не може ли да се отделят дезинфектантите на отделни щандове?

- Лесното и ефективно е продуктът, който няма качества, просто да се спре от употреба.

- Каква е санкцията за недобросъвестните фирми и има ли списък на козметични продукти, които подвеждат?

- Сериозни са санкциите. Сложно е при онлайн търговията.  Невинаги държавата може да забрани. Препаратът се предлага веднага на друга страница, ползват се външни сървъри. Става една непрекъсната гоненица. Онлайн търговията не е добър вариант при избор на дезинфектант. Ако той е попаднал в мрежата, в аптеките, това е гаранция, че  е минал през контрол

- Въпреки всички мерки се наблюдава плавен ръст в заразените?

- Меко казано. Имаме сериозен ръст. Не е само в България. Ние сме с намаление от 20 процента на двуседмична база, за която вече се говори. Гърция е със 162 процента увеличение. Но това не е трайна тенденция и бързо се променя. Вълната от Балканите влезе в плато, но вече обхваща Европа. Не е добра ситуацията! 300 души на ден в България не е много за такава инфекция, но вече имаме проблеми с капацитета на болниците и във Варна, и в Благоевград, както преди това във Видин. Видяха се доста слабости на здравната система. Най-вече при общопрактикуващи лекари, които трябваше да поемат не само заразени с вируса, но и с обичайните хронични заболявания.

- Наблюденията са , че 7 от 10 души с маски ги носят под носа?

- Това е формално изпълнение, което води до неизпълнение и резултатите не закъсняват. Имаше доста спорове около маските, но нещата се поизчистиха. Масово във фейсбук се разпространява схема, в която се описва какви са процентите на риск , когато двамата си говорят. Разбира се, ако единият е заразен. 95 процента вероятност, ако си говорите без маски. И под 1,5 процента, ако двамата са с маски и са на 1,5 метра разстояние. И ние мечтаем за ампула с чудотворно лекарство. Но не сме на този етап. Държавата може да дава съвети, но няма как да повлияе на личната отговорност. В училище присъствието е задължително, но не и в нощен клуб. Това е лично решение.

 

ВНИМАНИЕ

За да бъде един дезинфектант сигурна защита срещу COVID-19, продуктът трябва да съдържа минимум 70% етилов спирт и да е регистриран в Министерството на здравеопазването като биоциден такъв.

Най-добре е консистенцията на препарата да е течност, а не гел – особено ако се използва за дезинфекция на повърхности. Дори когато е за дезинфекция за ръце, специалистите по здравни грижи предпочитат дезинфектанти под формата на течност, а не в гелообразна форма. Това е така, защото течността по-лесно стига до всички гънки на ръцете и се разнася по-ефективно. 

Като цяло експертите предупреждават, че за да сме напълно защитени, трябва да проверяваме изключително внимателно всеки етикет и да се доверяваме само на проверени производители, които отговорят с името и престижа за продукта си.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

огромна спекула

огромна спекула

07.08.2020 | 08:24

Защо 1л. 72 градусов спирт (етилов алкохол) стана 20 лв? Фирмите, произвеждащи алкохол внасят стотици хиляди литри годишно и цената съвсем не е такава! До кога ще търпим такава чудовищна спекула? С маските положението е същото -цените на респираторните маски, които струваха под 2 лв. сега са по 10-15 лв и повече! Какво стимулираме с тези цени?

Отговори
1 0
Гост

Гост

06.08.2020 | 18:00

Този на съд,той освен пари нищо не вижда.А извинявам се и почивки в Гърция.За останалите стойте си в къщи,както този хубавец препоръчва и ще се заразите всички,като възрастните в домовете,дето ги заключиха,по нареждане точно на този.

Отговори
2 12
Едно уточнение,

Едно уточнение,

06.08.2020 | 16:58

точно по смъкнатите маски, под носа, се познават ДЕБИЛИТЕ! Да мрат щом им е кеф, стига да не заразяват умните!

Отговори
4 2
Стефана

Стефана

06.08.2020 | 15:45

Пътувам по линията Пловдив - Куклен. Масово пътниците са без маски или само на устата. Обадих се на РЗИ. Една сърдита госпожа ми отговори, че това не е тяхно задължение, а на управителя на фирмата. Автобусите в пиковите часове са пълни. Как да се спазва дистанция? С малка разлика е положението в автобусите по линия 16. Как да се пазим?

Отговори
18 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?