Следвайте ни

Добромир Живков: Младите на улицата вече ще са коректив на всяка власт

viber icon

- Три седмици след началото си какъв потенциал придобиха  протестите?

- По редица признаци сегашните протести напомнят много на тези от 2013 г. Политическата конфигурация е сходна -  управляваща коалиция, на която президентът сериозно се противопоставя, подкрепяйки спонтанните протести. Разменени са ролите на ГЕРБ и БСП, но най-важното е, че протестите отново са ценностно дефинирани и почти отсъстват социалните искания.

По-дълбокото ниво на този конфликт се състои във факта, че голяма част от хората по улиците споделят различна културна идентичност от тази, която плавно се установява като доминираща през последните десетина години в България. От едната страна стои идентичност, свързана с европейския модел на либералната демокрация, а от друга - по-консервативният, затворен и повече ориентиран  към националната идентичност културен модел, който едновременно с това се характеризира и със силна концентрация на властта в политическия лидер на управляващата партия и превръщането на дейността на редица институции на национално и местно ниво във функция на този властови център.

В по-горния си слой това е протест, насочен срещу стила на управление, който бива разкодиран от гражданите през многобройните скандали в последните години в най-различни сфери. Това, което те виждат преди всичко, е корупция и финансови злоупотреби, превземане на институции с използването им за лични цели и с девалвация на експертността.

Факт е и че добрите макроикономически показатели, повишаването на доходите и свитата безработица допреди кризата вече не са достатъчен ресурс за поддържане на висок кредит на доверие в управлението.

Епидемията донякъде форсира изразяването на натрупаното недоволство

Интересно е, че се събуди младата част от българското общество, която вече изглежда повече политически ангажирана. Тези млади хора, повечето от които живеят или са живели навън,  непосредствено са в дисонанса на моделите от Западна Европа. Дори тук те се идентифицират с тях, използвайки социалните мрежи, но също и работейки в множеството чуждестранни компании, опериращи на българския пазар.

Погледнато под този ъгъл, протестът има потенциал да се формира критична маса от активни граждани, които да са ефективен коректив на всяка власт и да инициират позитивна промяна в управленския модел.

- Как ще подействат за протестите предстоящата парламентарна ваканция и отпускарският месец август?   

- Сценариите са различни. Към момента управлението вече е изключително предпазливо спрямо протестите и очевидно няма намерение да ограничава волеизявата на хората, дори и достигаща до прояви на гражданско неподчинение. Със сигурност това е израз и на притесненията от още по-сериозна радикализация на улицата.

Масовостта вероятно ще отслабне през август, но именно тази радикализация ще поддържа енергията на протеста.

Не бих се учудил с началото на новия политически сезон да се появят и нови поводи за протест

В тази ситуация обявяването на последния пакет финансови мерки е превантивно насочен към социално слабите слоеве. Целта тук е не да успокои  хората,  които са по улиците, а да предотврати или поне отложи потенциално по-мащабен социален протест, който не е изключено да се появи. С други думи, очаквам известно отслабване, но не и спиране на протестната вълна.

- Протестиращите не искат стари, девалвирани лица.  Ще се появят ли нови читави играчи на политическия терен?       

- Тук имаме няколко ясни извода до момента. Първият е легитимацията на съвсем ново ниво на непредставената в парламента политическа сила - "Демократична България", която вероятно постигна най-големия позитивен ефект за себе си. Тази възходяща тенденция вероятно ще бъде препотвърдена на предстоящите избори. Такава хипотеза е подкрепена и от факта, че основните искания на протестиращите възпроизвеждат политическите цели на ДБ.

При ГЕРБ е налице силна мобилизация, но не се случва обичайното преливане на електорална подкрепа между двете основни партии - недоволство от едната да се трансформира в позитив за другата.

БСП този път не успяват да привлекат голяма част от протестния вот

и хората, които са силно неудовлетворени от управлението, а именно те определят изхода от изборите.

Изборът на споделящите анти-ГЕРБ настроения при следващите избори ще бъде значително по-широк. За техните гласове се съревновават ДБ, проектите на Мая Манолова, Слави Трифонов, Цветан Цветанов и поне още два, но едва ли БСП ще бъде част от този списък на възможен избор. Кой от тях ще бъде „читав“, предстои да разберем.

Протестът е много шарен и участниците трудно ще се консолидират около един политически проект или лидер.

Нормално е ГЕРБ да губи популярност и да натрупа имиджови негативи след 11 години от старта на първото им правителство. Това също е предпоставка за появата на опозиционни алтернативи, които са новите кандидат-спасители, и тук е налице риск от възход на някой нов популистки проект, който да подмени исканията на сегашните протестиращи за смяна на модела.

- Да очакваме ли политически проект на президента?

- Не мисля, че президентът има възможност и капацитет да оглави партия и тя да постигне съществено политическо присъствие. Г-н Радев е много добър като изразител на критиките, които голяма част от българите имат към управлението. С това той успя да постигне висок рейтинг и доверие.

Но съществува сериозен риск, ако президентът направи свой политически проект, голяма част от сега подкрепящите го  да се  разочароват от него.

-  Каква промяна ни предстои под напора на протестите? Идва ли времето на експертите в политиката ни?

- В някаква степен да. Но нека не забравяме, че „експертното“ управление може да бъде параван за прокарването на нови мрежи на зависимости и политическа безотговорност. Политическият субект, поел управлението, трябва ясно да дефинира целите, а експертността  да се завърне в българските институции за сметка на политическите назначения. Вече има сериозна непоносимост към това, което се случваше  години наред с прословутия модел на „калинките”.

- Т.е. протестите ще подействат оздравително на политическите процеси у нас и ще допринесат за промяна?

- Това е големият въпрос и да, това е големият импулс на протеста. Но друг много важен въпрос е какво ще се случи с ГЕРБ в следващите месеци и години. Партията е изправена пред много сериозно предизвикателство, защото, както повечето лидерски партии, има сериозен проблем с приемствеността. Досега партията беше обединявана от силното лидерство на г-н Борисов, с много откъслечни  проявления на центробежни сили и турбуленции. Това  обаче няма как да продължи вечно и ГЕРБ ще се изправи пред неизбежна трансформация, от която зависи дали ще се маргинализира в следващите години, или ще остане решаващ фактор в българския политически живот.

 Голяма част от българското общество показва червен картон на този стил на управление и настоятелно изисква промяна. Определено навлизаме в нов политически етап и със сигурност вървим към нова политическа конфигурация в следващото Народно събрание.

Визитка 

Добромир Живков е социолог, управител на агенция „Маркет ЛИНКС”. Председател на Браншовата организация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение. Преподавател в Нов български университет.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ужас

Ужас

01.08.2020 | 15:48

Банда мързеливци, това са протестиращите. Тежко и горко на България. Лежат и се търкалят пияни.

Отговори
8 2
Смях

Смях

01.08.2020 | 15:09

По-примитивно нещо не бах чел скоро! “младите” не могат да са никакъв коректив, защото са марионетки! А “старите”, които свалиха комунизма, не са толкова стари.... просто не са се ядосали достатъчно!

Отговори
8 2
Глупости на търкалета

Глупости на търкалета

01.08.2020 | 14:29

Единственият коректив на властта са изборите. Не може всеки заблуден, подкокуросан от платеният от руснаците президент да бъде какъвто и да е коректив! Няма никаква прилика с протестите срещу Орешарски, никаква! Просто, хибридна атака на руснаците, чрез куклата им на конци да дестабилизират държавата и да откраднат каквото могат!

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?