Следвайте ни

Д-р Тотко Найденов: Сексът е здраве, но мъжете се престарават на чуждо до смърт

viber icon

Д-р Тотко Найденов е най-известният наш здравен журналист и писател. Завършил е ВМИ-Пловдив, специалист по социална медицина. Автор е на 50 документално-публицистични книги, сред които “222 любовни лекарски истории”, “Болестите и сексът на политиците”,  “Джобен гид за любовта и секса”. Баща на четири деца.  

- Д-р Найденов, има ли проблеми българинът със секса?

- Вероятно има, защото главният "убиец" на секса са стресът, тютюнопушенето и затлъстяването. Преди години по моя инициатива, подкрепена от доц. Георги Йорданов (днес депутат), открихме Кабинет "Силният мъж" в болница "Свети Мина". Оказа се,  че жените идват по-често с проблеми в ерекцията от мъжете, на които им било неудобно.

У нас не е прието да се говори много-много по тези въпроси; от деца ни внушават, че те са срамни. А и религията ни също насажда негативно отношение към секса, което е погрешно.

- Потентността на българина мит ли е или реалност?

- Нашите мъже много обичат да се хвалят и да си приписват забележителни умения и дарования в това отношение. Но по принцип мъжете от южните страни са по-сексуални. Всичко тук обаче е индивидуално, зависи и от наследствените заложби, здравния режим.

- Колко важен е редовният секс за здравето? 

- Изключително важен е сексът, в частност - оргазмите, защото при половото общуване се изразходват до 200 калории (при средна продължителност 10-ина минути), а при по-продължително време - и двойно повече. Отделят се хормоните на щастието - серотонини, феромони,  засилва се имунната система, разрушават се патогенните свободни радикали, кожата е по-гладка и еластична. Правещите редовно секс (поне 2 пъти седмично) живеят 6-8 години повече, с толкова изглеждат и по-младолики.

Неслучайно жените, които не правят секс или им се случва много рядко, изглеждат зле, вечно са нацупени, сърдити, сприхави, болнави. Монасите и монахините боледуват два пъти по-често съответно от рак на простатната жлеза и на маточната шийка. 

- Убива ли меркантилността романтиката в съвременните интимни отношения?

- Меркантилността убива преди всичко духовността. Здравият секс винаги е съпроводен и с обич. Днес за 24 часа по целия свят 100 млн. двойки правят секс (хетеросексуален). 1 млн. от хората обаче се заразяват с някоя (или повече от една) от 20-те СПИ (сексуално-предавани инфекции, венерозите). 7200 души се заразяват всеки ден със смъртоносния СПИН, а 5500 умират от него. Така че сексът е колкото приятен и здравословен, толкова и рисков за здравето и дори за живота.

- Робува ли още българинът на патриархалните стереотипи в интимните отношения?

- В миналото, знаете, много се е държало на девствеността на булката; гледали са й чаршафите в първата брачна нощ, пиели са греяна ракия или, съответно, дори са разтурвали сватбата. Това са простотии. Ако се изпълняваха и днес, нямаше да има семейства... Още повече че в известен процент хименът може да е разтеглив или с по-голям отвор и да се разкъса чак при раждането. Стоян Омарчевски, министър на просвещението в кабинета на Стамболийски, е издал заповед (април 1923 г.), малко преди преврата, да се преглеждат всички ученички в българските гимназии за девство... Тогава Българското дерматологично дружество е осуетило безумието. 

- Кога човек губи интерес към еротиката? Въпрос на възраст ли е?

- Интерес може да се загуби по много причини: преди всичко - здравословни (хипертония, диабет, паркинсон, гръдна жаба, затлъстяване),  при лоша хигиена на партньора.  Разбира се, че и възрастта влияе негативно. Всеки втори мъж на възраст над 50 години има проблеми с ерекцията и простатната жлеза. Възбужда се, но ерекцията е вяла, некачествена.

- Кои са най-актуалните афродизиаци днес? Помагат ли наистина?

- Най-добрият афродизиак е партньорката, с нейните умения и изявено желание. Също - обстановката, добрата хигиена, ароматът на тялото. Вече има ефикасни съвременни афродизиаци. Помагат, но понякога и... могат да предизвикат ритъмни смущения, дори внезапна смърт. Стотици мъже по целия свят са умрели след прекомерна доза афродизиаци, но всички - върху любовници или проститутки; нито един - върху собствената си жена... Явно "на чуждо" човек се престарава, гледа да се представи добре. Пустата му мъжка чест...

- Възможна ли е дългата за цял живот любов? 

- Възможна е, ако е взаимна, при взаимно уважение, при много деца. Опазва се с мерак. "Живейте в семейство!", ни съветва СЗО като предпазна мярка срещу СПИН. Моят призив към всички българи е да опазим изконните ни християнски ценности: "Вяра, Семейство, Отечество!".

- Колко силен афродизиак са властта и богатството?

- Много силен. "Властта е афродизиак", казваше Хенри Кисинджър, а той беше сваляч. За богатството да не говорим. Коя девойка не иска да е близка с влиятелен и заможен мъж? Лошото е, ако той се влюби, разведе се с жената, която му е раждала децата. Колко примери имаме у нас министри и депутати да се развеждат и да се женят за секретарките или колежките си? Това е непочтено. Майката и детето трябва да са култ и в семейството, и в държавата!

- Кои са най-потентните български политици?

- Не съм светил на никого. Но легенди се носят за Стефан Стамболов и Стамболийски. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?