Следвайте ни

Атанас Чернаев: Половината работници, завлечени със заплати, са от строителството

viber icon

Кои са най-рисковите сектори по отношение на прилагане на трудовото законодателство? 

Макар ​че най-много злополуки има в транспорта, то рисковите сектори за безопасност на труда са строителството, подземният добив и преработващата промишленост. От гледна точка на спазването на работно време и полагане на труд без договор по-рискови са предприятията, които се занимават с търговия, услуги, хотели, ресторанти.  

Станаха ли работодателите по-дисциплинирани ​при спазване на трудовото законодателство? 

Да, опред​елено. За съжаление все още има такива, при които се срещат нарушения. Като цяло по-голямата част от работодателите на територията на Пловдивска област влагат усилия за спазване на изискванията. Тези, които ги нарушават, го правят не от незнание, а с цел да избегнат разходи.

Какво показват проверките на инспекцията през изминалата година? Какви са най-честите нарушения?

Констатирали сме над 11 000 нарушения на трудовото законодателство, като лек превес взимат тези, които са свързани с нарушаване на здравословните и безопасни условия на труд. Обикновено това са случаи на липса или непълни инструктажи, както и наличието на съоръжения, машини и работни места, които не отговарят на безопасните условия на труд. Случва се и а не са проведени изискващите се контроли като измервания и проверки с цел осигуряване на здравето, липса на предпазни средства или работно облекло - там, където се изисква. Що се отнася за трудовите правоотношения ​- липсващи данни в досиетата на служителите, неизплатени възнаграждения на напуснали. Разбира се, има и няколко предприятия, които за по-дълъг период не са изплащали заплатите на работниците си. Проблем се оказва и полагането на извънредния труд и неспазване на седмичната почивка, неосчетоводяване на труда по официалните празници.

Каква е сумата на неизплатените заплати през миналата година?

 След извършени проверки са установени

неизплатени възнаграждения в размер на близо 2 млн. лв.

в 79 фирми. 917 000 лв. от тях вече са изплатени на служителите.

В коя сфера са работели завлечените служители?

Основно в строителството. Около 900 000 от неизплатените заплати бяха там. Останалият милион е разпределен сред 20 икономически дейности. Като се върнем 5-6 години назад, след т.нар. криза, в почти всички сфери имаше случаи на неплатени възнаграждения в областта. Имали сме случаи, в които на месец сме констатирали по милион и половина неизплатени възнаграждения. Сега обаче много често се случва при напускане да не се изплаща дължимото.

За да бъдем полезни все пак на хората - какви са им правата, ако не им бъде платена заплатата при напускане?

Единственият сигурен начин възнагражденията и обезщетенията да преминат от сметката на работодателя към сметката на работника е по съдебен път. Срокът, в който това може да се направи, е 3 години от  датата, на която е трябвало да бъдат изплатени. Моят съвет е, ако се стига дотам, да се прави възможно най-бързо. Могат да се обърнат и към Инспекцията по труда - да направим проверка и да издадем предписания и да потърсим административнонаказателна отговорност от работодателя.

При напускане работникът ли трябва да потърси бележката за трудовите доходи, или работодателят е длъжен да я даде?

Работникът има право да изиска от шефа си всички документи, свързани с трудовото му правоотношение, като той е длъжен да ги предостави в 14-дневен срок след поискването им. Без да бъде искано каквото и да е -работодателят има единствено задължение да подготви трудовата книжка.

Продължава ли практиката фирми да назначават служителите си на 4-часов работен ден, а в същото време те да се трудят по 8 часа?

Хванали сме и такива случаи, но не мога да кажа, че това е честа практика. Преди повече от 5-6 години бяха зачестили тези случаи.

Малките или големите фирми нарушават по-често трудовото законодателство?

Ако говорим за брой нарушения - малките фирми. Това се дължи на факта, че на територията на Пловдив те са много повече.

Компаниите, в които работят над 50 души, са между 1000 и 2000

В големите предприятия обикновено нередностите са свързани с нещо счупено или направено не както трябва, защото оперират в производствената дейност. Докато при крупния бизнес 90% от документацията е изрядна, то пропуските при малките предприятия са свързани именно с нея.

Едно от новите правомощия на Инспекцията по труда е контрол върху квотите за наемане на хора с увреждания. Имали ли сте проверки?

Да, изискванията влязоха в сила от миналата година. Събрали сме информация за над 360 предприятия. В повечето от тях сроковете, в които е трябвало да се наемат, са изпълнени или преди тях те са имали назначени инвалиди. 21 предприятия пък плащат или са изплащали в определени  периоди компенсаторни вноски, а 12 фирми са освободени от наемането на хора с увреждания, защото производството им не позволява.

За колко фирми от областта Инспекцията по труда е инициирала обявяване в несъстоятелност през 2019 г.?

За миналата година са общо 5. Имаме право да го направим, ако фирмата не е изплащала заплатите на една-трета от служителите си или повече. Тогава подготвяме документи и ги изпращаме в съда и започва производство.

Наемането на работници от трети страни беше улеснено. От кои държави идват да се трудят в Пловдивска област?

306 са общо работниците от трети страни,

като най-много са от Украйна, Молдова, Турция и Русия. За славянските народи е лесно обяснимо, тъй като с тях се комуникира най-лесно. Те също имат голям интерес към нас. Освен тях има и 9 киргизстанци,  по 7 индийци и албанци, по 4 корейци, по 2 мексиканци и македонци, както и по един служител от Сърбия и ЮАР. Имаме и иранци, и иракчани.

Имало ли е нарушения при работниците от трети страни?

Не, но се е случвало да хващаме такива, които се трудят без разрешителни.

Как се процедира в този случай?

Съставят се актове и се издават наказателни постановления.

В какъв размер е?

Наказателното постановление е 2000 лв. В момента има няколко издадени, които са в процес на обжалване.

Работникът трябва ли да се върне в държавата си, или има период, в който да си набави разрешително?

Зависи от статута на работника - има такива, които идват с туристически визи, те нямат право.

Това, че няма толкова нарушения при служителите от трети страни, означава ли, че работодателите са по-изрядни към чужденците?

Не, не мисля. Просто все още няма толкова чужди работници у нас и не могат да генерират толкова нарушения, колкото другите.

Заетите българи в Пловдивско са около 200 000

Иначе работодателите, които имат афинитет към извършване на нарушения, те ги извършват без значение дали наемат български или чужди граждани.

Постъпвали ли са сигнали в Инспекцията по труда от работници, които, за да заминат да се трудят в чужбина, плащат дадена сума, а когато пристигнат на мястото - нямат работа.

В момента не. Такива сигнали са постъпвали назад във времето, но това не значи, че няма такива случаи. Пловдивчани зад граница сигнализират предимно за това, че не са получили трудовото си възнаграждение. Най-често сигналите са от международни шофьори.

Атанас Чернаев e директор на Инспекцията по труда в Пловдив от 2001 г. В институцията работи от края на 1991 година, като е заемал длъжността инспектор. Роден е на 18 август 1965 година в града под тепетата. По образование е машинен инженер. Завършил е ВИХВП (сега УХТ) в Пловдив. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?