Следвайте ни

Основно училище в Стамболийски става обединено

Така ще задържа децата да учат до 10. клас, като им дава и професия

viber icon

ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски ще бъде преобразувано в обединено училище. Това означава, че вместо да обучава само до 7. клас и да дава диплома за основно образование, ще даде възможност на деца от района да продължат до 10. клас, като завършат първа гимназиална степен и в същото време получат професия с първа степен на професионална квалификация.

Вече има решение на Общинския съвет за преобразуването, предстои да се произнесе МОН.

Учебното заведение е изцяло с деца от малцинствата. Още през 2017 г. колективът поискал преобразуване в обединено училище, но едва сега получава подкрепа от местната власт.

Повечето деца от околните села искат да останат да учат наблизо – например в Стамболийски, а не да пътуват до Пловдив, Кричим или Перущица, казва директорката Ива Пенкова.

Когато нямат тази възможност, много по-лесно отпадат след 7. клас заради нежеланието на семейството да ги прати по-далеч.

Преобразуването би позволило ОУ „Христо Ботев“ да поеме такива гимназисти от Триводици, Йоаким Груево, Ново село и Куртово Конаре.  

Вече е проведена анкета сред около 130 ученици от тези села и настоящи възпитаници на училището. 74% от тях заявили, че биха продължили да учат след 7. клас в ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски. Останалите посочват, че ще отидат в Пловдив или Перущица.

Направено е и проучване на нагласите им  каква професия биха желали да учат, като школото предложило 4: работник в строителството, в дървообработването, в заведения за бързо хранене и в производството на облекло. Дало възможност да се посочи и друга. Предпочитанията на момчетата са предимно за строителството, а на момичета – да учат за шивачки. Най-вероятно ще се върви в тази посока – да се сформира паралелка от типа 2 в 1, каквато практика има в последните години: половината ученици в нея учат една специалност, другите – друга, като са заедно в часовете по общообразователните предмети. По този начин не се налага закриване на маломерни паралелки и оцеляват специалности, които не могат да наберат необходимия брой  деца за нормален цял клас.

Училището е готово на първо време да обезпечи нужното от делегирания си бюджет. Има база с помещения, ще купи оборудване и ще търси помощ от професионални гимназии в Пловдив за кадри на първо време. В следващите години, когато практиките са застъпени повече, ще наеме нови учители по двете професии.

В момента училището има 180 деца – ученици от 1. до 7. клас и две подготвителни групи. В последните години само по един-двама от паралелка не продължават да учат след 7. клас. Преди често се насочвали към паралелката по предприемачество в местното СУ „Отец Паисий“. Миналата година обаче тя била само една и около 10 от ромчетата останали неприети, защото не им стигнал балът.

Докато дойде решението за преструктурирането,  училището продължава работа по обхвата, като изобщо не е спирало обходите по адреси в условията на пандемия. Тези дни две деца спрели да посещават занятия, при посещението в махалата се оказало, че са заминали за Бургас и със съдействието на тукашните педагози били записани на училище там. Медиаторът също работи активно в общността.

 Много трудно обаче се случва онлайн обучението, признава Ива Пенкова. Учениците по принцип имат затруднения, а работата с технологиите е допълнителен проблем. Затова ръководството е сред школските управи, които

настояват да се даде автономност на директорите в по-малки населени места да решават как да стане поетапното връщане към присъствени занятия.

Актуалната заповед на МЗ разрешава от 4 февруари това да стане за 7., 8. и 12. клас – за две седмици, след което пак за толкова ще се завъртят 5.,10., 11. и 6., 9.,12.

За ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски това не е удачен вариант, защото по този начин засега в клас се връщат само 15 деца от общо 62 в прогимназиален етап – всеки клас там е само с по една паралелка. В същото време  трите са в отделен корпус от начален курс и подготваците, с отделен вход. Така на практика нямат досег и връщане на всички от прогимназия не би довело до струпване. Спецификата е такава, че механичното разделяне на класовете не върши работи и по още една причина – семействата от махалата имат по няколко деца в школото. Така в момента едно ходи на училище, другото е онлайн, но вечер пак са заедно у дома и има смесване, въпреки принудителното разделяне.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Богданов

Богданов

02.02.2021 | 15:43

Най-циг..ската община в България.В Ново село, Йоаким груево и Три водици братята ци..ни са над 50%.Само в Стамболийски и Куртово Конаре още българите са повече.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай