Следвайте ни

Кметът на Свежен, политици и граждани дадоха старт на важен проект

Културно-информационен център ще представят историята на селото, Муравей Радев подари книга на Христо Енков

viber icon

В Свежен започва изграждането на културно-информационен център,  както и реставрацията  и консервацията на два емблематични за  българската история обекти. Стартът на проектите бе даден днес.  По този случай кметът на Свежен Христо Енков събра  на  официална церемония  кметът на община Брезово Стоян Минчев,  заместник-министърът на културата Амелия Гешева, кандидатите за евродепутати Андрей Ковачев и Младен Шишков, областният лидер на ПП ГЕРБ и кмет на община Стамболийски Георги Мараджиев,  кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на фондация „Свежен” Николай Енков, заместник-областния управител Евелина Апостолова, председатели на общински съвети от региона. За старта на проекта в родния Свежен беше бившият  финанасов министър Муравей Радев, внукът на полк. Владимир Серафимов – Валди Тотев и още десетки известни личности  от страната и региона.

Подготовката за проекта започна преди  три години, тогава по инициатива на кмета  на Свежен Христо Енков започна архелогическо  прочуване на терените, където са били старата църква „Свети Георги”, опожарена от турците по време на Страшното през 1877 година и района около нея, където е била Аджарската преписна школа. В  хода на подготвителните  дейности община Брезово и местни жители дариха части от свои имоти , за да  може за нуждите на проекта да се оформи цялостен комплекс.

Предстои в следващите месеци да бъде реставрирана на и консервирана къщата на полк. Владимир Серафимов. Освен че е роден дом на големия пълководец,  тя е ценна и с това, че в нея даскал Гено Сефафимов, бащата на бъдещия военен деец, е посрещал Васил Левски. Очваква се при реставрационните дейности да бъде разкрито  и скривалището в къщата.

В близост до сградата, която е на повече от 250 години ще бъде изграден културно-информационен център. Той ще бъде с модерна архитектура, а в него ще има зала за интерактивно представяне на историята на Свежен.  Мултимедия  ще представя от една страна личността на Васил Левски, затова ще има  връзка с Националния  музей „Васил Левски” в Карлово, а  от друга с Регионалния исторически музей в Смолян, където са представени живота иделото на полк. Владимир Серафимов – освобидителят на Родопите, обясни арх. Мария Каразлатева от Министерството на културата.

Проектите предвиждат и реставрация  и консервация  на руините на църквата „Свети Георги”, която е в близост по къщата на полк. Серафимов.

За  осъществяване на проектите бе създадено ДЗЗД „Ханджар”, стойността на двата проекта е общо 820 хиляди лева. Тя бяха осигурени с постановление на правителството от 13 декември 2017 година.

След церемонията днес  в двора на действащата  църква „Свети Петър и Павел” бе открита  плоча в памет на жертвите на комунизма. Тя е изградена по инициатива на евродепутата Андрей Ковачев и Симеон Попов. Там в емоционално слово   Муравей Радев припомни най-дарматичните моменти от историята на Свежен, както по време на Страшното, така и след установяване на комунистическия режим. „Свежен заслужава този ден, в който се слага началото на въстановяване на ценните обекти от Средновековието и Възраждането и в който почитаме жертвите на комунистическия режим”, заяви Муравей Радев. Той показа книгата „Прекършен живот”, която е постветена на неговия баща,  станал жертва на тотариталния режим. Написахме тази книга заедно с дъщеря ми, двамата събирахме спомени, материали, разказа Муравей Радев. Той обяви, че на този ден книгата не се продава, а който желае да я има да дари десет лева в полза на читалището в Свежен.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?