Следвайте ни

Кметове сменят костюмите с носии СНИМКИ

viber icon

Кметове масово захвърлят официалните костюми и ги заменят с народни носии по време на големите празници. Ямурлукът и везаните дрехи вече са част от задължителния гардероб на управниците. Премяната с шевици вдъхновява много от тях, а Коледа и Йордановден са дните, в които най-често я обличат, преди да посрещнат коледари у дома или нагазят смело в ледените води на някоя река.

 

Богоявление и поредицата от имени дни превръщат януари в маратон от празници, по време на които народните традиции са на особена почит. Все повече хора от големия град си купуват или шият по поръчка носия и избират да преживеят празника в малките населени места, където възрожденският дух  и вековните ритуали са все още живи. Типичен пример за това е мъжкото хоро в ледените води на Тунджа в Калофер. Всяка година стотици се трупат, за да наблюдават ритуала на Йордановден, все повече са и смелчаците, които нагазват в реката. Стигна се дотам, че кметът на Калофер да призове на хорото да се хващат първо местните, както и всички мъже да са в носии.

Магията на мъжкото ледено хоро в Калофер преживя навръх Йордановден и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Като областен управител преди 4 г. той поведе хорото заедно с кмета на града Румен Стоянов.  Двамата първи навлязоха в ледените води на Тунджа, за да сложат началото на уникалния ритуал с над 200-годишна история, а после оставиха калоферци да спазят традицията, като изиграят първи хорото.

Няколко месеца по-късно, пременен в традиционна българска носия, Здравко Димитров развя знамето на свободата на първия събор на народното творчество в Хисаря „Хаджи Генчо“. Зико и китайски бизнесмени уважиха събитието и бяха официални гости на откриването му.

Фолклорното събитие бе в местността Дюлите край Хисаря. Гостите от Китай признаха, че са впечатлени от духа на  родолюбие и патриотизъм на българите, събрали се в подножието на Средна гора.

 Над 50 състава в продължение на два дни пяха, танцуваха и свириха. Самодейните таланти показаха уменията си пред хилядите гости, които се стекоха на това първо по рода си за региона събитие. Организаторите направиха и възстановка на сцени от подвизите на хайдут Генчо. 

На същия събор, пременен в македонски костюм, се появи и пловдивският депутат от Обединени патриоти и бивш кмет Славчо Атанасов. Той уши специална премяна за фестивала на фолклорната носия в Жеравна, нарами пушката и се присъедини към  членовете на Сдружение „Хайдути“.

Тогава бившият кмет на Пловдив пусна снимки от събора и написа във Фейсбук: „За мен беше чест да бъда сред членовете на Сдружение „Хайдути“ на традиционния събор „Хайдут Генчо“, провел се над Хисаря! Тези истински българи показват и доказват и днес, че българският дух е жив и все така силен! Горд съм, че по наше предложение Общинският съвет на Пловдив отпусна средства на Сдружение „Хайдути“ за филма „Смутни времена“ по невероятната творба на Вера Мутафчиева“.

Посетителите на атрактивния събор имаха възможност да се пренесат в епохата на Българското възраждане и да видят автентични хайдушки носии и оръжие, пехливански борби, както и възстановката „Хайдут Генчо“.

Колко от местните управници са готови с носиите, ще стане ясно още на задаващия се Йордановден.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?