Следвайте ни

Тънкости на занаята: Ангел от Забърдо издаде как се прави най-вкусното чеверме

Сега сме само двама-трима в района, които знаем тънкостите

viber icon

С много любов, така става хубавото чеверме, казва 42-годишният Ангел от чепеларското село Забърдо. Той върти чевермета от 15-годишен, когато започнал да учи тънкостите от баш чевермеджиите като Митко Иванов - Доцента, правил навремето чеверме и на Фидел Кастро. 

"Вече са безчет моите чевермета, не съм ги броил. Най-много съм въртял по три едновременно, а за ден съм правил и по 15. Учил съм се от възрастните как се правят чевермета и курбани. Сега сме само двама-трима в района, които знаем тънкостите", казва Ангел Келевчиев. 

Сигурен е, че няма как да станеш чевермеджия, без да ти идва отвътре. "Важно е мухабетът да върви, защото чеверме се прави за празник, а хората не са се събрали, за да гледат намусена физиономия и друг път няма да те извикат на важно събитие, ако си криво дърво. С любов, леки алкохолни градуси и мухабет, че без мухабет - това никъде го няма. И това са му подправките. Иначе на чевермето се слага само сол. Всички тънкости са в печенето и да знаеш на кой етап кое и как правиш", обяснява Ангел.

Докато върти чеверметата, 

той е истинска атракция, тъй като гарнира всяко печено и с песни.

Родопчанинът е завършил за кулинар в Техникума по обществено хранене в Пловдив и живее в Забърдо. Вдовец е, има дъщеричка. Казва, че песента и раздумката са му лек за душата. В селото е въртял чевермета за куп политици и посланици, които кани кметът Валентин Черпоков. Негово чеверме е ял и Христо Стоичков. 

"Сега навсякъде ме викат из страната да им въртя чевермета. За чевермето е нужно търпение и настройка", казва Ангел. Споделя и тънкостите. Трябва да се опъне месото много добре на шиша, добре да се завърже, да се пече на жар, а не на буен огън, и тя да не е близо до месото. Казва, че  

с борови дърва чеверме не става, трябва да е или дъб, или бук,

като най-добре става с букови.   

Майсторът редовно е търсен да готви и курбани. Налага му се всяка година да прави по три-четири казана курбан наведнъж по събития, организирани от кмета на Забърдо. Най-големи количества готви за курбана против катастрофи, който Валентин Черпоков прави вече 15 години всеки декември и раздава от месото на преминаващите по главния път Смолян-Пловдив. 

"Раздаваме курбана за здраве, по 500 порции, защото жертвите по пътищата са повече от тези от всяка болест. Да напомняме на хората да са отговорни на пътя, защото много катастрофи отнемат човешки животи всяка година", казва Черпоков. Миналата година селото раздаде курбан и против Ковид-19. А опиталите от курбана, правен в Забърдо, си облизват пръстите всеки път.

"Курбанът се прави от чисто месо, задължително обезкостено - телешко, овче.

Вари се с малко вода и в казан, тъй като казанът дава друг вкус, а месото си пуска сосове и се запържва и задушава едновременно, както казваме, кавардисва се", обяснява Ангел. В курбана също се слага само сол. "Ако някой предпочита, може да сложи и някакви подправки, но най-хубаво за мен е с вкуса на чистото месо", казва Ангел.

Покрай мероприятията и атракциите, които години наред инициира Черпоков, Ангел е видял хора от какви ли не народности в селото си. Казва, че досега не е срещнал човек да откаже да хапне чеверме и не вярва, докато е жив, да види такъв. А най-паметно за хората е, като хапнат чеверме в Родопите, край природния феномен Чудните мостове до селото. Хем наслада за очите, хем за душата, хем за стомаха, реди майсторът. 

Тертипът на майстора 

В началото агнето се пече на бавен огън час и половина, защото, ако прегори отвън, вътре няма да се изпече. Средно едно агне се върти четири-пет часа, колкото е по-голямо, толкова е повече времето за въртене. Преди да сложиш месото на кола, се осолява вътре и се правят дупки между плешките, където също се слага сол, и се зашива много добре. След това се маже отвън само с булото от животното, за да си поема собствената мазнина. Някои хора предпочитат топло да го ядат, веднага като се свали, други обичат да е студено. За мен по-вкусно е студено, но то е въпрос на вкус. Месото се поднася с мед, казва Келевчиев.  

Агнетата пасат в Родопите над 60 билки, затова месото им е прочуто 

Нашето чеверме се слави, че в Родопа планина има над 60 вида дъхави и лековити билки, които пасат животните - оттам вкусът на месото е добър. Златоградското чеверме под чуруп е запазена марка. То се слага в тава, отгоре капак - връстник му викат на много места в България, ние му казваме чуруп, което запазва самото месо със сока в него и става още по-вкусно. Вари се от 3 до 4 часа и се слага на порции, приготвя се в самата тава, пак се осолява и се пече. Ако е тлъстичко, няма нужда от други подправки освен сол. Всеки ден не се приготвя чеверме, това е официална гозба, родопска, трябва да има празник, казват чевермеджиите от района на Златоград. Всички майстори се събират на празника на чевермето в Златоград, който се прави по Гергьовден/Адерлез, най-почитания празник от всички родопчани. На него майсторите въртяха последните години и по 150 чевермета наведнъж и станаха прочута атракции за туристи и българи от всички краища на страната.

Тази година празникът беше отменен заради пика в последните месеци на заболели от Ковид-19 в района. 

Хайдушко чеверме 

Все още има чевермеджии в Родопите, които са приготвяли и хайдушко чеверме, за което се изкопава яма. 4-5 часа гори огънят в ямата, изкарва се жарта и дървата, чевермето го слагаш в кожата, от която си го изкарал, завиваш го, връзваш, където си го заколил, с връв, слагаш го в ямата и палиш огън върху него. За 4-5 часа се изпича. Като го изкараш от ямата, кожата е почти изгоряла, месото е задушено и е много вкусно. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?