Следвайте ни

Ученици построиха със собствен труд параклис в Смолян

viber icon

Ученици построиха параклис край Смолян. Храмът "Св. Георги" бе осветен от отец Запрян Шиков в присъствието на десетки миряни на Гергьовден.

"Идеята да го изградим е от 2 години. Собствениците на земята разрешиха строителството. Материалите сме пренасяли на ръце, с каруци и джипове, тъй като мястото е на половин час път от село Дунево. На поляната имаше само повалени дървета от снеговете и минимални останки от стария параклис", казва инициаторът Стойчо Караколев. 

Той е ученик в ПГТТ "Христо Ботев" в Смолян и тази година е абитуриент. Според преданията на това място е имало стар храм, който е бил разрушен. В градежа участвали постоянно по 4-5 момчета и момичета.

"Момчетата вършехме тежката работа, а момичетата боядисваха и почистваха.", казва Стойчо.

В градежа използвали основно камък и дърво. Събирали пари за храма с касички за дарения в магазини в Смолян и Пловдив. В Пловдив дарения набирали Николай Димитров и Константин Стаматов. С материали помогнали и три фирми от Смолян. 

"Предстои да оформим пространството пред параклиса и да бъде изографисан", казва Стойчо. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?