Следвайте ни

Ученици построиха със собствен труд параклис в Смолян

viber icon

Ученици построиха параклис край Смолян. Храмът "Св. Георги" бе осветен от отец Запрян Шиков в присъствието на десетки миряни на Гергьовден.

"Идеята да го изградим е от 2 години. Собствениците на земята разрешиха строителството. Материалите сме пренасяли на ръце, с каруци и джипове, тъй като мястото е на половин час път от село Дунево. На поляната имаше само повалени дървета от снеговете и минимални останки от стария параклис", казва инициаторът Стойчо Караколев. 

Той е ученик в ПГТТ "Христо Ботев" в Смолян и тази година е абитуриент. Според преданията на това място е имало стар храм, който е бил разрушен. В градежа участвали постоянно по 4-5 момчета и момичета.

"Момчетата вършехме тежката работа, а момичетата боядисваха и почистваха.", казва Стойчо.

В градежа използвали основно камък и дърво. Събирали пари за храма с касички за дарения в магазини в Смолян и Пловдив. В Пловдив дарения набирали Николай Димитров и Константин Стаматов. С материали помогнали и три фирми от Смолян. 

"Предстои да оформим пространството пред параклиса и да бъде изографисан", казва Стойчо. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?