Следвайте ни

Смолянско вдига национален празник на мащерката

Започва фестивала на дивите цветя в Родопите

viber icon

Стартира Фестивала на дивите цветя в Родопите като за първи път част от него ще бъде и национален празник на мащерката. Събитията на феста започват от днес, 18 юни, и продължават до 29 юни, като включват 7 населени места от Горното поречие на р. Арда - Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Кошница, Сивино, Киселчово. Сред проявите са концерти, фолклорен събор, ателиета, работилници ботанически и вело турове.

Първият тур е под наслов "Еньовден в магичната Родопа планина". На 19 юни ще се проведе VІІІ Фолклорен събор "Изворен Глас" пред читалището в Смилян с надпяване и надиграване на групи и индивидуални изпълнители от фолклорни формации от региона.

Следващата седмица предстоят Ателие за деца "Рисунка върху камък", Ателие "Еньовденски изцеления" за разпознаване и правилно събиране на лечебни растения и приготвяне на извлеци от тях.

Организирана е и дегустация на студени билкови напитки на площада пред НЧ "Извор 1920" - с. Арда, както и атрактивната Еньовденска магия в поляните над село Горна Арда, на която рано сутринта се допускат само жени с дълги бели ризи.

Ще има и базар на местни продукти, творилница за изработване на пано с естествено обагрени материали, демонстрация и изложба на приготвяне на чай, тинктури и мехлеми от лечебни билки, както и на пресни сокове от такива, ботанически и велотурове, а от 25 май ще се проведе и националния празник на мащерката. 

"Едно съвсем ново събитие в програмата на фестивала, с фокус върху качествата на тази ароматна билка и знанието за нейното приложение в кулинарията и традиционната медицина", съобщи Илия Годев от организаторите.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?