Следвайте ни

С каба гайди откриха паметника на Радка Кушлева в Смолян СНИМКИ

viber icon

Кметът Николай Мелемов и народният певец Хамид Имамски откриха днес бюст паметника на „родопския славей“ Радка Кушлева. Скулптурната композиция се намира пред РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян. 
От 101 Каба гайди дадоха началото на официалната церемония, изпълнявайки химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, който е пяла Радка Кушлева. На събитието присъстваха нейните дъщери Соня и Диди, общественици, музиканти, сродници на талантливата певица, кметът на община Девин Здравко Иванов, общински съветници, граждани.
Свещеник Запрян Шиков отслужи заупокойна молитва в памет на Радка Кушлева.
„В този ден се прекланяме пред живота и делото на именитата ни певица, прославила красота на българския фолклор у нас и по света. Идеята за паметник в нейна чест, поставен в централната част на града ни, вече е реализирана. Нека родният фолклор ни събира и сплотява, да оставя за бъдните поколения здрави, родопски корени. Позволете ми да благодаря на инициатора и  на всички участници в Инициативния комитет за поставяне на този паметник. Благодаря на автора на скулптурната композиция Павел Василев, на инвестиционния проект, дело на  архитект Лъчезар Митовски  от „ДЕКРА“ ЕООД-гр. Пловдив, на експертите от Община Смолян и Общински съвет - Смолян. Чест и почитания и към тези, които участваха в подготовката и организиране на всички дейности по реализиране на проекта и на всички, работили за набиране на средства за изработка и поставяне на паметника“, каза в словото си кметът Мелемов.

Той припомни, че Радка Кушлева не е само солист-изпълнител. Тя е основател и първа солистка на самодейния ансамбъл „Кирил и Методий“ в Смолян, който се сформира под диригентството на Атанас Капитанов. Участва с хор „Кирил Маджаров“ в първия републикански фестивал и получава първата награда. От Световен младежки фестивал в Будапеща  получава първа награда – златен медал и лауреатско звание. Радка Кушлева е една от основателките и първа солистка на Ансамбъла при Окръжния народен съвет – Пловдив, под диригентството на Асен Диамандиев. 
Само за една година прави запис на 70 родопски народни песни в радио София. Пее във вокална група „Росна китка“, Квартет и секстет „Сестри Кушлеви“ и оставя след себе си богато музикално наследство.

„Благодаря ви родопчани за това бижу. Като нейна дъщеря и колежка благодаря на Инициативния комитет, на Общината и областната администрация, на всички родолюбиви българи за това че този паметник е факт“, сподели дъщерята на „родопския славей“ Соня.
„Кака Радка е България. В ден като днешния много политици говорят за обединение, но лесно е да говориш, а кака Радка го е направила и само, който пее родопска песен го разбира“, каза Хамид Имамски. Той подчерта, че 160 души са дарили средства, за да стане факт скулптурната композиция и никой от тях не е поискал да бъде афиширан.
Слово от името на областния управител Недялко Славов поднесе Румяна Караманолова.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Andre

Andre

17.04.2021 | 15:35

Kakav e toq Hamid. Hamid ima v Tyrciq. Hamid da vi I pomacite kyhiiii

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?