Следвайте ни

Правят лаборатория за PCR тестове в Смолян

РЗИ обяви код оранжев за Ковид -19 в региона

viber icon

Започваме процедура по създаване на лаборатория, която да прави ПСР-тестове за Ковид -19 в областната болница в Смолян, съобщи на брифинг областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Очевидно е, че вирусът няма да изчезне. С настъпването на зимния сезон ще има трудности с логистиката и забавяне на резултатите от ПСР-тестовете извън региона. Всеки пациент потенциално се третира като заразен, а при тези със симптоматика, за да се знае какво да се предприеме, ще се губи време за лечение, докато пристигнат резултатите от тестовете“, допълни Славов.

Лаборатория можело да се открие сега, тъй като апаратурата за ПСР-тестове е станала по-достъпна, и има кадрово обезпечаване. Лекар микробиолог е достатъчен за акредитация на лаборатория, а областната болница разполага с такъв. "Тази дейност подлежи на разрешение от министерството. Ще започнем с обучение на персонала и с успоредно работене на пробите в нашата и референтната лаборатории, за да видим дали съвпадат резултатите. Надеждата е преди зимния сезон да имаме такава лаборатория“, каза още Славов.

„Ще работим в тясно сътрудничество с референтната лаборатория, ще бъде обучен персонал и ще сме в помощ на хората от региона. Още сме в самото начало. Знаем колко ПСР- тестове се извършват за един месец в Смолян и областта и капацитета на лабораторията ще бъде съобразен с това“, поясни и директорът на МБАЛ -Смолян д-р Марин Даракчиев. Той уточни, че стойността на инвестицията ще е около 30 000 лв. за оборудване.

За миналата седмица в региона се отчита ръст на заразените от 87% (43 случая). „14-дневната заболяемост се изчислява на 66 на 100 000, с което минаваме от код жълт в код оранжев за степен на тревожност. Неблагоприятен факт за нашата област, е че продължително време имаме регистриране на сравнително висок брой случаи“, каза директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?