Следвайте ни

Планетариумът в Смолян става най-модерният на Балканите

viber icon

Предстои първа копка на ремонта на Планетариума, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов. В района около знаковата сграда вече цялото пространство се преобразява в парк, като се изграждат алеи, премахнати са стари и са засадени нови дървета. Предстои да бъде обявена процедура и за оборудването в обекта. 

"Плановете са ни до края на годината да имаме един напълно обновен планетариум, който ще бъде на световно ниво, защото оборудването е последно поколение. Той ще бъде най-модерният на Балканския полуостров. 44 години след построяването му е нужно обновяване", коментира Мелемов.

За знаковата за областния град и региона сграда е предвиден основен ремонт с мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора с увреждания, подмяна на подови настилки и облицовки, полагане на нови мазилки и боядисване, подмяна на покрива, електрическата и ВиК инсталация, саниране на сградата и смяна на дограмата.  

Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в Родопите. За изминалите години са преминали близо 3 млн. души. В звездната му зала се представят повече от 50 програми на 7 езика. От 1990 г. той работи със „Sunspot Index Data Center“ в Брюксел, където се изпращат наблюденията на слънчевите петна. Работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления. От екипа посочват, че Планетариумът не е имал сериозен ремонт, откакто e построен, и сега почти е невъзможно да се отоплят помещенията. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?