Следвайте ни

Обсерваторията в Рожен посреща посетители безплатно на 20 юни

Австрийски експерт идва за старта на монтажа на новия телескоп

viber icon

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория “Рожен” към Института по астрономия на БАН ще се проведе на 20 юни. От 10:00 до 16:00 часа посетителите ще могат да разгледат безплатно най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа, съоръженията в обсерваторията, сред които 2-метровият телескоп, ще имат възможността и да се срещнат с помощник-директора на ИА с НАО “Рожен” д-р Никола Петров, който отговаря за обсерваторията, както и с дежурния екип астрономи. От тях те ще научат повече за научните задачи, по които се работи в момента в НАО “Рожен” и за бъдещето на обсерваторията.

Денят на отворените врати по традиция се провежда на Петдесетница, когато е и празникът на параклиса „Света Троица“, издигнат през 1935 г. и разположен до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп. 

На 22 юни в обсерваторията пристига представител на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH - производител на новия 1,5-метров телескоп с оптична система Ричи-Кретиен, чието изграждане предстои. Дитмар Вайнцингер е главен мениджър продажби в ”ASA Astrosysteme GmbH”, съобщи директорът на ИА с НАО проф. Евгени Семков. Гостът от Австрия ще се запознае с обсерваторията и с площадката, на която се планира да се монтира новият телескоп. Ще се обсъжда и графика за изпълнение на монтажа и готовността за изграждане на фундамента на телескопа през тази година. 


След издигането на фундамента и на колоната за новото съоръжение, ще бъде построена наблюдателна кула с купол с диаметър 8 м и височина 6 м, в която ще се монтира изцяло роботизираният и дистанционно управляем телескоп. Той ще изпълнява програмата за астрономически наблюдения без човешка намеса и при отчитане на атмосферните условия. Автоматизирана метеорологична станция към телескопа ще следи за силата и посоката на вятъра, за относителната влажност на въздуха и за евентуално заоблачаване. Умният управляващ софтуер ще затваря телескопа и купола в случай на метеорологична опасност за оптичната система и електрониката. Кулата на новия телескоп ще бъде в близост до кулите на 60-см Касегрен и 50/70 см Шмит телескопи.


Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за проследяване на малки тела от Слънчевата система, променливи звезди и квазари. Очаква се през лятото на 2022 г. да бъдат направени първите тестови наблюдения с телескопа и той да заеме своето място в научната програма на Института по астрономия с НАО “Рожен”, съобщи д-р Никола Петров.


Проектът за новия телескоп е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. Срокът за изработка и доставка на телескопа е 18 месеца, а за неговото монтиране в НАО Рожен – 3 месеца. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?