Следвайте ни

Две телета курбан за край на пандемията раздава кметът на Забърдо

viber icon

Кметът на Забърдо Валентин Черпоков подготвя курбан от две телета за края на пандемията. Месото ще бъде сготвено и раздадено на всички преминаващи по главния път Смолян - Пловдив при разклона за село Забърдо на 19 юни в 12 часа, обяви управникът.

"Мястото е същото, на което от 15 години всеки декември раздаваме курбан на преминаващите срещу жертви от катастрофи по пътищата. Курбанът съм го нарекъл за здравето на целия български народ и за край на пандемията. Този коронавирус повече да не го чуваме никога. С вдигането на ограниченията всички да се върнем към нормалния си живот. А на медиците, които денонощно бдяха над здравето на българите тези месеци, специално да пожелаем здраве и много благополучие. Също и на полицаите, които работиха неуморно в извънредното положение", каза Черпоков. 
На раздаването на курбана ще бъде изпята и първата родопска песен за подкрепа на духа на българския народ срещу коронавируса. Родопската певица Теменужка Дукатева, в трио "Средногорец" с акордеониста Съби Кайджиев и гайдаря Иван Дурев, я изпяха в разгара на заразата по идея на кмета. Песента е версия на "Рипни, Калинке да тропним" . В нея се призовава: "Рипни, Калинке, да тропниме, да са пукат душманите. Да са пукат вирусите - хем и мойте, хем и твойте. Бре, народе, мой народе, ти пази се да си силен. Да си силен, да си румен, здрав и бодър да се радваш".

Снимка, архив от последния курбан от декември 2019 г. раздаден от Валентин Черпоков на разклона за с. Забърдо на пътя Смолян - Пловдив. Тогава беше сготвено 300 килограма телешко месо с ориз в четири големи казана и раздадено на шофьорите и пътниците срещу жертви по пътищата.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?