Следвайте ни

Детско отделение в Златоград се сдоби със стая за солна терапия

Основният дарител е педиатър с корени от Ирак

viber icon

Детско отделение при МБАЛ „проф. д-р Асен Шопов“ ЕООД, град Златоград се сдоби със стая за солна терапия за най-малките си пациенти. Инициатор за създаването на стаята е педиатъра д-р Селма Ал Шатри, която от година е ординатор в отделението. Лекарката е с корени от Ирак, но е родена в България. Тя решила да дари пълното оборудване и обзавеждане за стая за солна терапия за децата в отделението. Цялото оборудване на стаята е закупено от персонала на детско отделение. Инициатор за създаването на стаята е д-р Селма Ал Шатри. "Искаше да дари абсолютно всички средства за солната стая и по-голямата част от вложените средства са лично нейно дарение, но и болницата плати една част, въпреки нейното желание изцяло да поеме инвестицията. Това е досегашна стая за почивка на децата с телевизор. Сега тя е изцяло обновена и неузнаваема. Децата много се радват, много им е интересно и приятно да са вътре в нея", каза директорът на МБАЛ- Златоград д-р Людмил Личев. За солната терапия няма да има някакви сериозни разходи, уточни той.

Халотерапията е метод за прочистване и детоксикация на белите дробове, както и за подсилване на цялото тяло чрез повишения белодробен капацитет и прием на кислород. Ползите са цялостно благосъстояние. Солените сухи аерозоли са доказали своята терапевтична ефективност при широк спектър от респираторни, кожни заболявания, стрес и нервно напрежение. Освен това в стаята с апарат се йонизира и пречиства въздуха. Използва се при лечение на астма, бронхит, синузит, вирусни инфекции, хрема. „Солната стая“ е  оборудвана със нови детски мебели, аквариум и много игри за децата. 

Това дарение не е свързано с Ковид-епидемията, подчерта д-р Личев. Болницата е общинска и пациентите й основно са от общините Златоград и Неделино. През март лечебното заведение посрещна голяма вълна от болни с Ковид-19 и се наложи да увеличи двойно леглата за заразените с коронавируса, на 40. "Във връзка с Ковид епидемията получаваме постоянно дарения от стотици хора, имаме всичко, легла, апаратура, лекарства, но не ни достига персонал. Хората са преуморени, едни и същи работят и вече не ги интересува и възнаграждението, само искат почивка. А пациенти, дори и в тежко състояние, не искат да бъдат лекувани тук, не желеят да ги транспортираме другаде. Тежко е за всички и дано да няма следваща вълна", коментира д-р Личев.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?