Следвайте ни

Бай Манол изработи 800 гайди за музиканти от цял свят

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Вляза ли в работилницата, все едно попадам в друго измерение, казва доайенът, който свири в две формации и майстори печати за обредни хлябове.

Едни от най-възрастните и действащи гайдари в Родопите са Стою Чонгаров от смолянското село Бостина и Манол Ташков от Девин. От тази зима атрактивният за всяка формация - бай Стою, който е на 89 години, преустанови участията си с оркестър „101 каба гайди" и не посещава репетициите. А 84-годишният Манол Ташков продължава на ръководи група за изворен фолклор към девинското читалище „Родопска просвета". Едновременно с това продължава да изработва гайди в собствената си работилница и е сред родопчаните със силен дух. Досега бай Манол е вдъхнал живот на над 800 гайди, които са пръснати по целия свят.

"Прекрача ли прага на работилницата, все едно влизам в друг свят, забравям къде съм и кой съм. Все едно съм в друго измерение", казва дългогодишният гайдар, който прекарва с часове сред инструментите и любимите си гайди.

Манол Ташков е роден през 1936 година във високопланинското и живописно село Гела, над Широка лъка. Баща му Димитър се е занимавал с дърводелство дълги години и благодарение на него Манол се е научил на занаят. Придобитите умения  му помагат да си изкарва хляба и днес. Свири на гайда от 12-годишен. Бил е част от уникалния самодеен ансамбъл на село Гела, който днес носи името на основателя си Манол Радичев, както и в първия вариант на прочутия оркестър „Сто каба гайди". Уменията да свири на каба гайда и да ги изработва наследил от най-добрите гелски изпълнители - Атанас Джиджов, Кръстю Сарийски, Стоил Консулов, Димо Марински, Дафо Трендафилов и Михал Калфов.

Освен със съставите от Девин бай Манол се изявява и с ансамбъл „Борика" от село Стойките. Негов ученик е днешният ръководител на гайдарската формация в Девин, Емил Чолаков.

Смята, че в направата на една гайда има два вида майсторлък - единият е външният <210> вид, а другият е да вложиш душата си в нея. Манол Ташков владее и двата. Освен гайди в малката си работилница изработва с голяма любов и „просфорка" - печати за обреден и църковен хляб, към които също има голям интерес.

Радва се на голяма фамилия, която продължава да набъбва с трима внуци и четирима правнуци. Някои от тях вече надуват умело гайдата, за да продължат музикалната традиция.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?