Следвайте ни

Американец прелетя океана, за да учи три месеца каба гайда при Петър Янев

viber icon

Американец пристигна специално в България за първи път, за да се учи да свири на каба гайда от гайдарят на Валя Балканска - Петър Янев.

34-годишният Матю Паркс е от Ню Йорк и е учен и математик. Корените на семейството му са от Италия и Обединеното кралство и Ирландия. Младият американец основно работи в Дания. В родния му мегаполис Матю се запознал с българи и му допаднал българския фолклор. Започнал да учи български хора и вече знае над 10. Там се запознал с Кирил Кетев, който е ученик на гайдарят легенда на Родопите бай Дафо Трендафилов.

"Докато учих хората, чух звука на каба гайдата и поисках да се науча да свиря на този инструмент, за мен той е магичен. Започнах да уча български език и да взимам уроци по гайда от Кирил Кетев. Той ме насочи да се уча да свиря на каба гайда от Петър Янев, за да мога истински да разбирам инструмента и фолклора ви. Петър Янев е много известен гайдар. За първи път съм в България, но ми харесва, отново бих дошъл", казва Матю. Той е отседнал на хотел в Смолян за три месеца, за да ходи редовно на уроци в дома на Петър Янев.

В края на май т.г. известният ни гайдар счупи единия си крак и сега е в гипс след операция, но въпреки това преподава на американеца. "Кирил Кетев ми е бил учител в Музикалното училище в Широка лъка. Матю искаше да взима уроци, но го предупредих, че си имам методи, по които работя. Държа да е запознат предварително с тях и да ги е приел. Има много школи, но в много от тях бързат да покажат резултат и свирят неритмично и нехармонично", казва Янев.

Според него, математиката много помага на Матю, тъй като го е научила, че във всичко има логика, което е свързано и с обучението по музика, и с обучението на инструмента. Американецът засега свири на гайда с изкуствен мях, тъй като му предстои и обучение как да поддържа и настройва инструмент с мях от истинска кожа. "Част от свиренето на каба гайда е да можеш да я поддържаш и настройваш", казва Янев. Покрай свиренето, той обяснява на американеца и сюжета на родопските песни, които учат. И Матю вече свири и разбира родопската песен "Мале ле, стара малеле".


"Аз съм само проводник. Истинският посланик на България по света е каба гайдата ни и фолклора ни. Те се харесват на доста хора по света, а покрай тях опознават и България, и нейната велика и древна история", казва Янев. Матю не е първия му ученик отдалеч. Преди време той учи японец с потекло от самурай, дошъл специално да усвои тънкостите в свиренето на древния ни инструмент. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?