Следвайте ни

63-ма от заразените в завода в Смолян се връщат на работа

viber icon

63-ма от карантинираните с положителни проби от завода за автомобилни части в Смолян се връщат на работа. Това съобщи на брифинг директорът на РЗИ - Смолян, д-р Мими Кубатева.

Припомняме че в завода бяха установени 101 положителни на COVID-19 и те бяха карантинирани за 14 дни. На голяма част от тях карантина изтече на 11, 12 и 13 юли. "Взети са 84 проби на работници на "Хроновски", на които изтича карантината. Те са от три общини. Резултатите на 72 проби са пристигнали, 63 от тях са отрицателни и те ще се върнат на работа", каза д-р Кубатева. От РЗИ провели среща с ръководството на завода, за да се уточнят в детайли критичните места и организацията на работа от тук нататък в предприятието. 


"Считаме, че са налице предпоставките, които ще доведат до нормализиране на ситуацията в това предприятие", заяви д-р Кубатева. Расте броя на хоспитализираните с Ковид 19 в областта и през последната седмица той е най-голям от март досега. "Болниците се справят и в момента няма заразен медицински персонал. Проблемът е в ограничените възможности на лечебните заведения, основно заради лимита от специалисти. В тази връзка трябва да полагаме усилия, за да се опазим от взривно заразяване, което би натоварило изключително много лечебната мрежа", апелира д-р Кубатева.
"Вирусът особено витае в пет общини. Област Смолян продължава да е на първо място в страната по брой заразени с COVID-19 на глава от населението и на четвърто място като общ брой заболели след София, Пловдив и Пазарджик", каза областният управител Недялко Славов. 36 са новите случаи в региона за последната седмица, като има известно намаляване спрямо предишните седмици. От тях 6 са от Борино, 5 от Доспат, 3 от Мадан, 4-ма от Рудозем и 18 от Смолян. Под карантина през изминалата седмица са поставени 236 души, от тях 69 контактни на заразени лица. В момента най-тежко е положението на 87-годишен пациент, който е на апаратна вентилация. 4-месечното бебе, което е най-малкият пациент с коронавирус на областта, е в добро състояние. 


Общият брой установени случаи на коронавирус в региона от началото на извънредното положение до сега е 382, като 186 са излекувани, 9 са починали, активните са 187 случая. От тях 146 са на домашно лечение, а 41 са настанени в лечебни заведения. 35 от хоспитализираните пациенти са в лечебни заведения в областта, а шест са извън областта.


Според джипитата, от март до 25 юни при наблюдение на 151 пациента с COVID-19 едва 14% са имали оплаквания за вирусна инфекция, това са 21 лица. Без симптоми са били 76%, а 10% от положителните първоначално са нямали оплаквания, но в карантината са ги развили, 26% са се нуждаели от болница. "От пациентите в болница тези със средно тежка форма преобладават, тези, на които е била нужна интензивна терапия са много малка част", посочи д-р Кубатева. 


Встрани от заразата в момента са районите на общините Златоград, Неделино и Баните. В Златоград не е имало нито един случай, в Неделино и Баните броят им е минимален. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?