Следвайте ни

"Куди" в Съединение: Майка с двама синове изиграха ритуално „Сурва“

viber icon

Катя Алова със синовете си Райко и Любен първи се включиха в стародавния зимен празник „Куди“ в град Съединение тази седмица. Благодарение на техните баби и дядовци те си бяха набавили автентични голямоконарски костюми, които се срещат само тук. Къщата на семейство Алови се изпълни със съседи, близки и приятели, за да наблюдават ритуалните игри, песни и благослови на двете сурвакарски групи, в които участват синовете им, на 12 и 18 години. 

Другите двама братя, които участваха в празника тази година, са Андрея и Кристиян Атанасови, чиято къща също се изпълни с много народ.

Повече от три часа продължи младежкото хоро на площада в града, което ще се повтори и идната седмица на 20 януари, стария Ивановден, с топене на момите. Тогава по обяд ще свири оркестър „Тракийско настроение“ на кавалджията Петко Кънев. Музиката е осигурена от кмета Атанас Балкански, който прави подарък на младежите за старите зимни празници. Сурвакарите първо минаха през неговия кабинет, за да го поздравят, а после се събраха за голямото ритуално хоро.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?