Следвайте ни

Водосвет и курбан за здраве правят в Дедево на Свети Дух

viber icon

С водосвет, отслужен от отец Димитър, ще бъде отбелязан храмовият празник на параклиса „Свети Дух“ в родопското село Дедово. Това ще стане на 21 юни (понеделник), когато точно в  12 часа свещеникът ще освети курбан за здраве, дарение от бизнесмена Георги Георгиев.  

За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Почитта към  Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди 400 години край планинския ручей „Свети Дух“ и под кичестия бук се заселил голям род на овчар, наричан Дядото. От Дядовото село се развило Дедово, популярно в този край с името Дедево.

А през 1922 година под многовековния бук и край живителния поток бил издигнат параклис с аязмо „Свети Дух“. 99 години по-късно на това свято и паметно за вярващи и миряни място с дарения и доброволен труд местните построиха заслон - за отдих, срещи и раздумки на дедовчани, гости и туристи.

В деня на Свети Дух всички ще дойдат в едноименния параклис в Дедово, за да си припомнят Плодовете на Духа, които, според апостол Павел, са „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание“.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?