Следвайте ни

Винарска велоалея „Тракийски конник“ ще разнася славата на Родопската яка

Инициативен комитет търси съмишленици и спонсори за „Тракийски конник“

viber icon

Релефно пано в центъра на село Брестник, изобразяващо основни дейности около лозарството и винарството, да увековечи основния местен поминък. Тази оригинална идея на инициативен комитет от утвърдения лозарски център вече получи подкрепа на кмета Атанас Шопов и на ръководството на Община "Родопи" - кмета Павел Михайлов, главен арх. Атанас Недевски, арх. Естер Щерева. 

"Предците ни, траките, по-скъп от златото дар завещаха ни: лозата със сладкото грозде и руйното вино. От нас пък потомците ни с благослов ще го имат, към бъдното, за да преминат. Добре дошли в прародината на лозата и виното!" - е надписът, който ще допълва въздействието на паното.

Текстът е дар от летеца ветеран о.з. полковник  Дянко Марков,  дългогодишен ценител на прочутото брестнишко вино.

На паното може да бъде изобразена реплика на релефа с изображение на митичния Тракийски конник, експониран в двора на Националния археологически музей в София.

Този символ, освен знак на почит към лозаро-винарството като престижен и доходоносен поминък в миналото, ще е и послание към днешното и идните поколения - да адаптират ценния опит на предците към новите условия, обясняват инициаторите за осъществяване на проекта, активни общественици. Сред тях е дългогодишният преподавател по математика Георги Чунчуков, поддръжник на важни каузи.    

За съжаление, от 9-те туристически района, на които е разделена България, само район Тракия с център Пловдив има основна специализация „винен туризъм“.

Туристическият район "Родопи" няма такава специализация, което е парадоксално,

като се има предвид развитото лозарство и винарство в прочутата маврудова Родопска яка, включваща селата между Асеновград и Кричим.

Въпреки допуснатия пропуск предлаганата инициатива се вписва отлично в държавната политика за развитие на винения туризъм. А идеята за брестнишкото пано може да се превърне в мащабен проект,  ако селата в Родопската яка бъдат свързани с велоалея, която да бъде наречена „Винарска велоалея „Тракийски конник“, смята Георги Чунчуков. 

Тогава до паното в Брестник може да се постави реплика на намерената в землището на селото в началото на ХХ век мраморна статуя на тракийски конник. Снимката му краси лицевата корица на

каталога на БАН  „Избрани скулптурни паметници“, а самата скулптура е експонирана на най-видно място в залата  на НАМ - повод за гордост на брестничани.

Както е повод за гордост и покойният им съгражданин - писателят Илия Зайков, автор на книгата „Именник на българското вино“, дългогодишен журналист във в. „Марица“.

Бъдещата „винарска велоалея“ може да се ползва както за винен, така и за велотуризъм

С кратки отклонения  ще могат да се посещават известните манастири „Свети Георги“ в Белащица, „Св. св. Козма и Дамян“ до Куклен, Бачковският манастир, многобройните църкви в Асеновград, свещената  „Кръстова гора“ - обекти на религиозен и поклоннически туризъм. В Асеновград е и паметникът на легендарния  винар Аристид Чорбаджаков, Чорбаджака, създал рецептата за прочутата станимашка малага.

Велоалеята може да отведе любителите на историческия туризъм  до гробове на загинали за свободата ни руси, украинци, финландци, литовци, загинали в сражения в Родопската яка в Руско-турската война от 1877-1878 г.

В европейските страни с развито лозарство винарските велоалеи  са популярни дестинации от години -

нищо не пречи да се превърнат и в българска традиция.

При това велоалеите не изискват огромни инвестиции от страна на общините и държавата. В прокарването им може да се включи успешно и частният бизнес - винарските изби в Родопската яка, които по нищо не отстъпват на тези в Европа. За реализиране на тематичното трасе може да помогне и включване в европейски проекти.  

Реализирането на винарската велоалея „Тракийски конник“ може да се ускори, ако в инициативата се включат петте общини от Пловдивска област - Асеновград, Куклен, „Родопи“, Перущица, Кричим. А защо не и Пловдив като център на туристическия район Тракия, убедени са инициаторите на амбициозната идея, която може да превърне Родопската яка в още по-желана туристическа дестинация. 

 

Копола и Стинг също са винари   

Лозаро-винарството е много популярно занимание за доста известни личности, сред които и великият режисьор и продуцент  Франсис Форд Копола, създател на филмовите шедьоври „Апокалипсис сега“ и „Кръстникът“. Копола притежава собствена винарна в Сонома и собствена марка вино - Francis Ford Coppola Reserve.

Певецът Стинг си купи имот в Тоскана и сега произвежда биологични вина с поетични имена от рода на „Когато танцуваме“ и „Послание в бутилка”, които могат да бъдат купени в магазинчето във вилата на музиканта Tenuta il Palagio.

Наскоро канадската актриса с български корени Нина Добрев и приятелката <210>  Джулиан Хю пуснаха на пазара нискокалорични вина, произвеждани в Напа, Калифорния.

Холивудският ас Брад Пит също пусна на пазара своя марка пенливо вино. Докато беше заедно с красавицата Анжелина Джоли актьорът купи винарско шато във Франция.

 

​Как го правят в Европа

 Незабравимо приключение е пътешествие по Елзаския винен път във Франция. По неговото протежение ще срещнете много винарни и изби, а през октомври навсякъде в чаровните селца на Елзас се провеждат винарски фестивали.

Известен велосипеден маршрут, изобилстващ с винарни, е и прочутият a Velo в едно от най-живописните кътчета на Франция - долината на Лоара, известна като Градината на Франция, с изобилие от лозя и овощни градини.  

Популярно велотрасе има и в Рейнланд Пфалц, вторият по големина германски лозаро-винарски регион, изобилстващ с идилични пейзажи, сгушен в долините Мозел и Рейн. В района на Кобленц се провежда и ежегоден панаир и фестивал на виното.

 

Математик с каузи и идеи     

Георги Чунчуков е дългогодишен преподавател по математика, активен общественик.  Най-значимите му мисии са участие в инициативния комитет по издигане на паметник на славния български генерал  Иван Колев, чиито корени са от село Чоба, както и издигане на монумент на таврийските българи в Добрич. Сред нереализираните идеи на Чунчуков е атракцион „Окото на Пловдив”. Става въпрос за виенско колело, монтирано на Бунарджика, откъдето може да се наблюдава величествена панорама през Тракийската низина до Балкана, Родопите и Рила.

Предложението на Чунчуков  звучи авангардно, но е подплатено със солидни исторически аргументи. Първото виенско колело в света е документирано точно  в Пловдив преди 4 века. Снимка на  негов прототип е поместена в октомврийския брой от 1997 г. на американското списание „National Geographic”. В коментар към снимката е отбелязано, че първите сведения за такъв вид въртележки, известни под името Bulgarian Ride, датират от 17 май 1620 година. Тогава на панаир в Пловдив английският пътешественик Питър Мънди вижда атракционното съоръжение, непознато в Европа, и го описва в дневника си. Едва през 1728 г. подобна въртележка се появява в Англия.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Димитър Маринов

Димитър Маринов

26.06.2021 | 15:04

Специални поздравления за поредното участие на г-н Г. Чунчуков в общественополезна инициатива. Би било прекрасно идеята, свързана със създаването на Винарска велоалея "Тракийски конник", да се реализира. Това е отлична възможност за чудесна реклама на лозаро-винарския поминък в краището, а и се дава великолепна опция да се раздвижи туристическият бизнес в района. Дано се намерят повече съидейници и инвеститори, за да може инициативата да бъде осъществена.

Отговори
1 0
Родопи

Родопи

08.06.2021 | 12:55

Страхотна идея, браво за инициативата. Дано стане скоро

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?