Следвайте ни

Търсят най-добрия майстор на цалапишкия бабек и вино

viber icon

Цалапица се стяга за празник на цалапишкия бабек и вино, който ще се проведе на 27 март на площада на селото. На панаирни щандове майсторите на домашното мезе и вино ще могат да представят приготвеното от тях в домашни условия. Записването за участие е до 24 март в кметството.

По време на празника ще се проведе и  конкурс за най-добър бабек и за най-добро вино. Те трябва да са домашно производство, а участниците трябва да представят мостри в кметството. Комисия от специалисти в областта на дегустациите и сомелиерството ще оцени и отличи най-добрите. А за доброто настроение на присъстващите и гостите ще се погрижат 30 певчески и танцови състави от Пловдивско и Пазарджишко. 

Жители на Цалапица ревниво пазят рецептата за приготвянето на местния деликатес, прочул селото им. Почти във всяка къща през зимата все още се приготвя вкусното мезе във фуска. Местни майстори споделят, че тайната на колбаса се състои в това, че се приготвя от кълцано, а не мляно месо, както и в опушения му вкус, постигнат с орехова шума. На опушването се дължи неповторимият вкус, както и предпазването на месото от плесени. Така може да бъде съхранено чак до следващото лято. За овкусяването се използват подправките черен и червен пипер, сол и кимион. Някои дори сами си отглеждат пипера - сорт "Гороглед", и си го правят на люспи и млян пипер.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Хаха

Хаха

19.02.2021 | 22:38

Vesko ебнаха ли та у Цалапица ве батенце

Отговори
0 0
Ехаа

Ехаа

19.02.2021 | 18:16

Първо мостри в кметството.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай